Ważne dla poprawy plonowania czarnych porzeczek




Na początku czerwca 2014 roku w Białowieży odbyła się IV Międzynarodowa Konferencja Porzeczkowa IBA (więcej czyt…). Konferencji towarzyszyły również wystąpienia w trakcie których omawiano zagadnienia związane z agrotechniką uprawy tego gatunku.

O jakości owoców czarnej porzeczki mówił m.in. dr Maciej Sroczyński z firmy Timac Agro w swoim wystąpieniu poświęconym odżywianiu porzeczki czarnej nawozami z dodatkiem substancji biostymulujących. W uprawie roślin jagodowych na rynek deserowy obok dobrego plonowania bardzo ważna jest też wysoka jakość owoców. Zdaniem wykładowcy nie jest to zadanie proste do osiągnięcia, zwłaszcza, gdy mamy do czynienia z różnymi, nieprzewidzianymi zdarzeniami pogodowymi, przede wszystkim tymi ekstremalnymi, z jakimi w ostatnich latach muszą mierzyć się wszyscy rolnicy i ogrodnicy. Mroźne zimy, brak okrywy śnieżnej czy wręcz przeciwnie – roztopy dużych ilości śniegu, mocno opóźniona wegetacja, zimna wiosna połączona z intensywnymi opadami deszczu, podtopienia, gradobicia, burze czy wichury uszkadzające pędy krzewów, to główne przyczyny spadku plonu. Zdaniem dr M. Sroczyńskiego konsekwencją nadmiernych opadów, z jakimi mamy aktualnie do czynienia jest wypłukanie składników pokarmowych z gleby, a w wyniku tego niekorzystnego zjawiska, ich mniejsze lub większe niedobory. Dochodzi do wypłukania azotu, wapnia, fosforu oraz potasu. Z przeprowadzanych przez prelegenta wyników badań gleby i analiz fluorymetrycznych liści wynika, że na wielu plantacjach czarnej porzeczki występują poważne niedobory azotu, wapnia, magnezu i mikroelementów. Deszcze, brak owadów zapylających na plantacjach w czasie kwitnienia i stosunkowo mało dni słonecznych w czasie wegetacji, w naturalny sposób nie sprzyjały budowaniu jakości owoców.

O jakości owoców czarnej porzeczki mówił m.in. dr Maciej Sroczyński z firmy Timac Agro
Dr Maciej Sroczyński z firmy Timac Agro

W swoim wystąpieniu prelegent przedstawił kompleksowy program odżywiania roślin jagodowych nawozami z dodatkiem substancji biostymulujących, jednak najwięcej uwagi poświęcił możliwościom poprawy jakości plonów. Z zaprezentowanych wyników badań wynika, że nawet przed samymi zbiorami producent jest w stanie wpłynąć na podniesienie walorów owoców. W momencie owocowania porzeczek należy zwrócić uwagę na możliwość szybkiego dostarczenia roślinom łatwo przyswajalnego i szybko działającego wapnia, pozakorzeniowo przez liście, po to aby wzmocnić owoce, by nie ulegały uszkodzeniom spowodowanym wysoką temperaturą i silnym nasłonecznieniem i aby nie były uszkadzane mechanicznie podczas zbiorów, pakowania i transportu. Najskuteczniejszym, prezentowanym rozwiązaniem było zastosowanie dolistnego nawozu wieloskładnikowego zawierającego między innymi wapń oraz dodatek substancji biostymulujących – kompleks Seactiv z wyselekcjonowanych alg morskich. W skład preparatu wchodzą: glicyna-betaina, IPA, aminokwasy. Kompleks ten wpływa na szybką dostępność dostarczanych składników pokarmowych oraz ich aktywny transport w roślinie, podnosi odporność roślin na stresy oraz ich plonowanie. Jego zastosowanie poprawia także jakość owoców. Nawozy z grupy Fertileader zawierające kompleks Sectiv są złożonymi preparatami, które pełnią rolę: nawozu dostarczającego składniki pokarmowe, antystresanta oraz wpływają pozytywnie na szybkość transportu składników pokaromowych i asymilatów. Z wystąpienia dr M. Sroczyńskiego wynika także, że ważnym produktem stosowanym na plantacjach porzeczki czarnej, zwłaszcza przed, jak i po jej założeniu, jest nawóz doglebowo-nalistny Fertiactyl Starter, zawierający kwasy humusowe i fulwowe, a także glicynę-betainę i zeatynę pozyskane z alg morskich. Pierwsze poprawiają żyzność gleby, jej aktywność mikrobiologiczną, dostępność i pobieranie składników pokarmowych, drugie wykazują silne działanie antystresowe, intensyfikują fotosyntezę, stymulują podziały komórkowe, a trzeci przyśpiesza wzrost i rozwój systemu korzeniowego oraz opóźnia starzenie chlorofilu. Zdaniem dr M. Sroczyńskiego stosowanie nawozów mineralno-aminokwasowych na bazie alg z kompleksami biostymulującymi wpływa korzystnie na jakość i wysokość plonów porzeczki czarnej przy zachowaniu pełnego bezpieczeństwa produkowanego surowca.

Ponieważ uprawa czarnej porzeczki jest i zdaniem prelegentów będzie nadal rentowna, jeśli producentom uda się osiągać plony o dobrych parametrach jakościowych, należy rozważyć wszystkie dostępne narzędzia podnoszące jakość owoców. Przedstawiona podczas spotkania oferta dostępnych na polskim rynku nawozów o działaniu biostymulującym jest jednym z nich. Warto rozważyć włączenie ich do tradycyjnej agrotechniki porzeczki czarnej.









Poprzedni artykułUnijny handel truskawkami
Następny artykułDobre plony borówki, ale …

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj