W Maroku mniej truskawek trafi do przetwórstwa na mrożonki

aktualności, Polska, truskawka, mrożone truskawki, jagodnik.pl




Upały odnotowywane w dwóch ostatnich miesiącach zeszłego roku w Maroko spowodowały szybkie dojrzewanie owoców na początku zbiorów. Przyczyniło się to do kierowania większych ilości owoców na rynek produktów świeżych.

Ponieważ udział owoców świeżych był większy w porównaniu o poprzedniego roku ilości skierowane do przetworzenia na mrożonki (IQF) będą najprawdopodobniej mniejsze niż sezon wcześniej – w grudniu ub.r. odnotowywany spadek dostaw o około 34%. Podkreśla się jednak, że największe ilości truskawek do przetwórstwa są kierowane począwszy od lutego, wcześniej bowiem dojrzewają zwłaszcza truskawki odmian deserowych nadające się do spożycia w stanie świeżym. Na ogół sezon zbiorów truskawek trwa w Maroko od listopada do końca czerwca. W bieżącym roku prawdopodobnie zbiory zakończą się wcześniej niż zazwyczaj.
W sezonie 2014/15 Maroko wyeksportowało blisko 58 tys. ton truskawek, z czego 74% stanowiły owoce mrożone. Dominującym odbiorcą marokańskich mrożonych truskawek są kraje Unii Europejskiej. W rozpatrywanym sezonie aż 96% mrożonek wyeksportowanych z Maroka trafiło na unijny rynek (49,944 tys. ton), zaledwie 3% zostało wyekspediowane do Azji, a 1% do Ameryki Z kolei w UE największe ilości marokańskich truskawek mrożonek sprowadzają następujące kraje: Wielka Brytania, Hiszpania oraz Francja, z udziałami wynoszącymi odpowiednio 35%, 30% oraz 30%. Podobnie do mrożonek także w strukturze geograficznej eksportu truskawek deserowych rola Unii jest dominująca – 98% całości sprzedaży zagranicznej.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Reuters i innych źródeł







Poprzedni artykułFruit Logistica 2016
Następny artykułZagrożenia w uprawie malin

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj