W dążeniu do wiedzy … (cz. I)





… 18 stycznia w Różańcu koło Tarnogrodu zorganizowała spotkanie Grupa Producentów Bio Food-Roztocze wspólnie z firmą Bio Concept Gardenia. Mówiono na nim przede wszystkim o tym jak można poprawić i usprawnić produkcję by uzyskiwać coraz wyższe plony. Podstawa tego typu działań okazuje się gleba …

Perspektywy PROW 2014-20 są mało obiecujące dla gospodarstw ekologicznych, ponieważ wsparcie na tego typu działalność mogą być nawet o połowę niższe niż w latach 2007-13. Dlatego trzeba starać się o coraz wyższe plony, które będą gwarantować opłacalność produkcji – mówił witając przybyłych do Różańca gości Piotr Puchalski, prezes grupy Producentów Bio-Food Roztocze.

Podstawą produkcji rolniczej jest gleba, która niestety przez wiele ostatnich lat była zaniedbywana w dobie bardzo intensywnego i szybkiego rozwoju rolnictwa. O jakości gleby, jak przypomniał Adam Fura dyrektor Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Sandomierzu, decyduje kilka czynników jak struktura gleby, stosunek powietrza do wody, zawartość próchnicy i składników pokarmowych, poziom pH, pojemność wodna. W ostatnich latach widoczna jest niestety silna degradacja gleb, zaniedbywane jest nawożenie organiczne (co wynika po części z coraz mniejszej dostępności obornika), a przez to obniża się zawartość próchnicy w gleby. 3-5% próchnicy w glebie to również wystarczająca dla roślin ilość składników pokarmowych. Wówczas dzięki pracy mikroorganizmów glebowych naturalnie produkowany jest w glebie azot – nawet do 90 kg N/ha rocznie. O taki optymalny poziom próchnicy w glebie jest coraz trudniej, zdarzają się nawet gleby które mają poniżej 1% próchnicy, a wtedy mają bardzo małą zdolność do akumulacji składników pokarmowych.

Gleba która ma dobra strukturę gruzełkowata,

Adam Fura mówił o znaczeniu gleby w produkcji roślinne, zwłaszcza ekologicznej

dużą zawartość próchnicy, i uregulowane stosunki powietrzne wodne to również posiada zdolność do regeneracji (nie zakwasza się) i usuwania toksyn pozostających m.in. po stosowaniu herbicydów. Gleba to nie tylko środowisko dla wzrostu korzeni ale również rezerwuar składników pokarmowych. Podstawą odżywiania roślin jest pobieranie składników pokarmowych przez korzenie roślin. Na dostępność składników pokarmowych dla korzeni roślin wpływa wiele czynników (m.in. temperatura, wilgotność, struktura i zawartość części spławialnych, pH). Bardzo ważny jest też stosunek K/Mg, który najlepiej gdy wynosi 3,5-6. Niski stosunek czyli zbyt mała ilość potasu w glebie względem magnezu to może oznaczać problemy z zawiązywaniem owoców i ich jakością, z kolei za duża wartość – to deficyt Mg i gorsza kondycja liści, utrudnione pobieranie wapnia i jego deficyt w owocach. Bardzo duży wpływ na pobieranie składników pokarmowych z gleby ma jej temperatura. Gdy temperatura gleby przekracza 4°C rośliny budzą się ze spoczynku zimowego i rozpoczynają wegetację. Jednak dopiero gdy na głębokości 20 cm temperatura gleby przekroczy 12°C inicjowane jest tworzenie korzeni włośnikowych a dopiero przy temp powyżej 14°C aktywny jest fosfor i może być pobrany przez korzenie. Im wyższa temperatura gleby tym większa aktywność mikroorganizmów glebowych i wzrasta tempo uwalniania się azotu w procesie rozkładu próchnicy, szybciej również przebiega fotosynteza i transpiracja roślin. Ogromny wpływ na pobieranie składników pokarmowych z gleby ma odczyn gleby. Przy pH w zakresie 6-7 dostępna jest dla roślin większość składników pokarmowych zawartych w glebie. Zarówno zbyt niski jak i zbyt wysoki odczyn hamuje ten proces. Ważna jest też korelacja składników pokarmowych zawartych w glebie – zbyt niski lub wysoki poziom poszczególnych pierwiastków wpływa na dostępność innych (tab.)

Wpływ zbyt wysokiego/niskiego poziomu pierwiastków w glebie na pobieranie innych

Składnik występujący w nadmiarze/deficycie Pierwiastki których pobieranie jest utrudnione
Wapń (Ca) Potas, magnez, bor, cynk, mangan, żelazo
Potas (K) Magnez, bor, wapń
Fosfor (P) Potas, cynk, miedź, żelazo
Azot (N) Potas, bor, miedź
Miedź (Cu) Żelazo, mangan
Cynk (Zn) Żelazo
Molibden (Mo) Miedź
Mangan (Mn) Żelazo

 

[Best_Wordpress_Gallery id=190]







Poprzedni artykułW dążeniu do wiedzy …
Następny artykułJagodnik 1/2014 – już w sprzedaży

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj