V Kongres Bezpieczeństwa Żywności

Otwarcie V Kongresu Bezpieczeństwa Żywności

W dniu 6 listopada w Warszawie odbył się V Kongres Bezpieczeństwa Żywności. Udział w imprezie wzięło kilkaset osób. Wielu z nich uczestniczyło w części konferencyjnej spotkania. Niektórzy goście spotykali się przy ekspozycjach firm uczestniczących w wydarzeniu. Rozważania dotyczyły wielu zagadnień związanych z produkcją i dystrybucją żywności.

Bezpieczeństwo żywności, a 100-lecie Niepodległej

Marek Marzec prowadził inaugurującą sesję Kongresu

Spotkanie otworzył Marek Marzec reprezentujący firmy IFS oraz Ewa-Bis i on też wygłosił pierwszą prezentację. Zawierała ona odniesienia do wyjątkowej rocznicy obchodzonej w listopadzie 2018 roku – stulecia odzyskania niepodległości. W związku z tym nakreślono historyczny rys kształtowania się koncepcji bezpieczeństwa żywności w Polsce. W początkach lat 20-tych, na terenie II RP systemy i regulacje prawne definiujące bezpieczeństwo żywnościowe były zupełnie odrębne i wymagały ujednolicenia. Utworzono więc struktury w oparciu o ustanowione prawodawstwo. Doceniono znaczenie edukacji i działań analitycznych. Także po II wojnie światowej władze przykładały wiele wysiłków do higieny i wysokiej jakości produkcji żywności. Rozwinięty został nadzór weterynaryjny, sieć sanepidów. Po wstąpieniu do Unii Europejskiej nastąpił kolejny skok jakościowy w zakresie bezpieczeństwa żywności. Wymusili go zagraniczni kontrahenci importujący polską żywność, jak i wypełnienie wymogów wspólnego rynku. Marek Marzec ocenia, że obecnie polski przemysł żywnościowy pod względem bezpieczeństwa nie odbiega od światowych standardów.

Współczesne działania zmierzające do zapewnienia bezpieczeństwa żywności

Marta Kutyna-Bakalarska

Kongres Bezpieczeństwa Żywności był imprezą, w który znaczący wkład organizacyjny wniosła SGGW. Uczelnia ta rozwija swój kampus, realizuje programy na pograniczu nauki i sektora produkcji żywienia. W planach placówki jest utworzenie Centrum Badawczo-Rozwojowego Żywności i Żywienia. Celem działań ma być zapewnienie polskiej żywności wysokiej jakości i bezpieczeństwa tak, by łatwiejszy miał stać się jej eksport. Jednak nie tylko uczelnie włączają się w takie działania. Także firma Maspex wspiera zmiany dokonujące się w sektorze rolnym. O formach tego zaangażowania mówiła Marta Kutyna-Bakalarska, reprezentująca tę organizację. Działania organizacji opierają się na innowacji, edukacji i inicjowaniu nowych działań biznesowych. Maspex jest członkiem stowarzyszenia EIT Food. Zrzesza ono 51 partnerów ze wszystkich ogniw łańcucha dostaw żywności „od pola do stołu”, a nawet i innych obszarów aktywności, gdyż w gronie partnerów są firmy zajmujące się gospodarką odpadami.

Rozwój standardu IFS

Stephan Tromp

O zagadnieniu tym mówił Stephan Tromp, dyrektor zarządzający IFS. Celem nadrzędnym certyfikowania żywności jest dostarczenie konsumentowi sprawdzonej, bezpiecznej żywności. IFS staje się coraz ważniejszym standardem i certyfikatem w skali świata. Pierwszy certyfikat wydano w 2003 roku, a obecnie certyfikowanych jest ok. 22000 podmiotów w przeszło setce krajów na całym świecie. W Polsce wiele podmiotów ubiega się o certyfikację IFS. W zeszłym roku było to 912 podmiotów, głównie z sektora spożywczego. Wprowadzenie IFS skutkowało redukcją liczby konieczności wycofania produktów z rynku oraz reklamacji konsumenckich. Mniej było błędów na etapie produkcji żywności. Zwiększyły się za to zyski ze sprzedaży i zaufanie konsumentów do marki posiadającej certyfikację. W tym ujęciu więc certyfikacja przekłada się na zwiększenie wpływów, podniesienie dochodowości. Logo IFS nie jest umieszczane na opakowaniach produktów. Często firmy decydują się na uzyskanie dodatkowej certyfikacji, co w niektórych przypadkach jest po prostu wymagane. Certyfikat IFS to nie tylko zagadnienia związane z bezpieczeństwem żywności, to także szereg wymogów ekonomicznych, które trzeba spełnić ubiegając się o dokument.

Wystawa i koncert

W części wystawowej swe produkty prezentowało wiele podmiotów. W większości były to firmy zajmujące się produkcją żywności. Obecne były także organizacje handlowe oraz przedsiębiorstwa zapewniające rozwiązania gospodarstwom i grupom producenckim.

Z racji zbliżającego się Narodowego Święta Niepodległości na zakończenie wydarzenia odbył się koncert i pokaz taneczny. V Kongres Bezpieczeństwa Żywności uświetniły występy Chóru Kameralnego SGGW i Ludowego Zespołu Artystycznego Promni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here