Uwaga na eksport owoców i warzyw do FR

florentina, truskawki, truskawka,

W dniu 15 maja br. na stronie Federalnej Służby Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Federacji Rosyjskiej (Rossielchoznadzor) zostały kolejny raz opublikowane informacje, że eksportowane z Polski produkty pochodzenia roślinnego nie spełniają norm Federacji Rosyjskiej. Rossielchoznadzor zakwestionował jakość ponad 295 ton owoców i warzyw pochodzących m.in. z Polski.

Mając na uwadze powyższe, Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa po raz kolejny informuje o ostrzejszych, niż obowiązujące w Unii Europejskiej, wymaganiach w eksporcie produktów pochodzenia roślinnego na rynek rosyjski, w szczególności w zakresie dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin w owocach i warzywach.
Przypominam, że w związku z restrykcyjnymi wymaganiami rosyjskimi należy m.in.: dbać o spójność dokumentów eksportowych (fitosanitarnych i pozostałych: handlowych i transportowych itp.), wdrożyć przez producentów i eksporterów procedury kontroli wewnętrznej i powoływać pełnomocników do spraw jakości, a także wykonywać odpowiednie badania laboratoryjne dotyczących bezpieczeństwa żywności.
Informacje o wymaganiach w eksporcie produktów pochodzenia roślinnego na rynek Federacji Rosyjskiej zostały już wielokrotnie przekazywane eksporterom przez Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa. 
Źródło: piorin.gov.pl
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSugana
Następny artykułJagodnik 3/2014 – już w sprzedaży