Uprawa truskawek na wzór hiszpański (cz. II)





Koniec marca, a tu zima w pełni. Zalegająca w większości kraju warstwa śniegu zapewne dobrze zabezpiecza rośliny przed mrozem. Jeśli tylko ruszy wegetacja ważne będzie podanie roślinom składników odżywczych oraz produktów ułatwiających regenerację systemu korzeniowego, a także dobry wzrost i późniejsze plonowanie. W optymalizacji plonu truskawek powinny pomóc zalecenia przedstawione na konferencji pt. Nowoczesna uprawa truskawek na wzór hiszpański zorganizowanej 1 marca w Mszczonowie (czyt. też…).

Dlaczego aminokwasy?

Aminokwasy to związki, które szybko są pobierane przez rośliny, a wraz z nimi także inne substancje odżywcze. Jak informował dr Zbigniew Jarosz z UP w Lublinie, związki te znacznie poprawiają wydajność fotosyntezy, co przekłada się m.in. na wzrost i plonowanie roślin. Spośród aminokwasów szczególnie istotne dla lepszego przebiegu fotosyntezy są L-alanina i L-lizyna. Odporność na stres termiczny zwiększają L-arginina i L-alanina, z kolei odporność na stres wodny L-prolina. Prekursorami auksyn odpowiedzialnych za wzrost roślin są L-seryna, L-walina oraz L-tryptofan. Aminokwasy mają także zdolność chelatowania jonów, których dostępności dla roślin dzięki temu się poprawia. Dostarczanie aminokwasów zwiększa również transpirację oraz pozytywnie wpływa na wymianę gazową, a im lepsza wymiana gazowa, tym sprawniej przebiega fotosynteza. Dodatek aminokwasów do zabiegów akarycydami zwiększa skuteczność tych preparatów, co potwierdzają krajowe i zagraniczne obserwacje – warto to wykorzystać w czasie ochrony przed przędziorkami, z których zwalczaniem w minionych sezonach było sporo problemów.

Przy stosowaniu produktów aminokwasowych ważny jest odpowiedni odczyn cieczy roboczej (pH 4-5), który decyduje o przyswajalności tych nawozów przez rośliny. Ważne jest również sięganie po produkty zawierające dużą ilość aminokwasów produkowanych w procesie hydrolizy enzymatycznej – w jej efekcie uzyskuje się wolne i nieuszkodzone aminokwasy, szybko absorbowane przez rośliny. Najlepsze spośród aminokwasów, według opinii dr. Jarosza, są te tzw. lewoskrętne (L-), które wykazują największą efektywność. Bardzo korzystne jest też podanie aminokwasów łącznie z fosforem (np. Terra-Sorb Radicular) po zimie.

Zasady podawania aminokwasów

Aminokwasy można podawać roślinom poprzez moczenie systemu korzeniowego w ich roztworach ze składnikami odżywczymi (zapewnia to dobre przyjęcie i zwiększa odporność na patogeny odglebowe czy zasolenie), fertygację oraz opryskiwania dolistne. W Hiszpanii dostępnych jest dużo różnych produktów aminokwasowych, jednak najczęściej wybierane są te z firmy Bioiberica. Przyczyną tego jest wysoka jakość zarówno znajdujących się w nich aminokwasów jak i samych produktów oraz ich powtarzalny skład – informował informował Aleberto Navarro, doradca agrotechniczny z Hiszpanii.

Hiszpański doradca produkty aminokwasowe rekomendował stosować według następującego schematu:

• Po posadzeniu truskawek do chwili dobrego ukorzenienia się roślin dostarczać przez fertygację nawóz Terra-Sorb Radicular – co 15-20 dni, w dawce 4-8 l/ha.

• Następnie, w celu poprawienia kondycji roślin i zwiększenia ich odporności na warunki stresowe oraz optymalizacji plonu i utrzymania dobrego plonowania, podawać Terra-Sorb Complex, w dawce 1-1,5 l/ha (opryskiwanie dolistne).

• Od zawiązania się pierwszych owoców aż do końca zbiorów, co 20-25 dni w Hiszpanii podaje się przez fertygację Terra-Sorb Radicular w dawce 5-8 l/ha.

• W okresie owocowania producenci truskawek często sięgają również po takie produkty, jak AminoQuelant-K low ph oraz AminoQuelant-Ca.

Jak informował A. Navarro, w sezonie wykonuje się łącznie (dolistnie i przez fertygację) nawet 20 zabiegów wymienionymi produktami aminokwasowymi. Produkty te bardzo często podawane są z innymi nawozami (stymulują pobieranie dostarczanych z nimi składników odżywczych) czy ze środkami ochrony roślin.

Zasady produkcji truskawek dobrej jakości

Wykonywanie analizy wody, gleby oraz potrzeby pokarmowe truskawek w intensywnych uprawach omówił Jarosław Barszczewski z firmy Yara Poland. Przedstawił również interesujące rozwiązania usprawniające produkcję pod osłonami, takie jak np. uprawa na rusztowaniach własnej konstrukcji na pięć rynien (podkreślił m.in. potrzebę zainstalowania w tym przypadku dwóch przewodów nawadniających, w celu dobrego nawodnienia górnych mat z roślinami). Zwracał także uwagę na konieczność dobrego wyprofilowania konstrukcji (rynien czy rur), w celu prawidłowego odprowadzania wody z przelewu. Z obserwacji J. Barszczewskiego wynika również, że gdy chce się uprawiać truskawki w substracie kokosowym przez dwa lub trzy sezony, to – dla ograniczenia problemów z osiadaniem podłoża – warto dodać do niego np. rozdrobniony styropian (wcześniej należy go jednak „wywietrzyć”).

Dyskusja

Robert Obas, to jeden z producentów truskawek, który w ubiegłym roku na plantacjach stosował m.in. produkty aminokwasowe

Zakończeniem konferencji była dyskusja z udziałem naukowców oraz producentów stosujących w swoich gospodarstwach produkty hiszpańskiej firmy Bioiberica (np. Terra-Sorb Complex), a także BlacJack (więcej o tym produkcie w „Jagodniku” 1/2013) oraz Polyversum. Dyskusję prowadził Piotr Zajkowski z firmy BioAgris. Przedstawione przez niego wyniki jednego z doświadczeń pokazują, że zaproponowany przez tę firmę program zasilania spowodował wzrost plonu truskawek uprawianych w glebie o 5 t/ha (25,3 t/ha – program BioAgris, 20,5 t/ha – program tradycyjny), jeszcze większe były różnice w plonie handlowym – po programie BioAgris wyniósł on 24,5 t/ha, a kontrolnym zaledwie 15,9 t/ha. Z opiniami producentów i naukowców stosujących zmodyfikowany, przystosowany do polskich warunków program odżywiania truskawek na wzór hiszpański można się zapoznać w relacji z tego spotkania zamieszczonej w czasopiśmie „Jagodnik 2/2013”.
Poniżej prezentujemy program stosowania produktów stymulujących plonowanie i jakość truskawek przygotowany w oparciu o zalecenia przedstawione na konferencji (tabela).

Program zabiegów stymulujących plonowanie truskawek w intensywnych uprawach z fertygacją pod osłonami (zabiegi wykonywane przez fertygację i opryskiwanie dolistne)

 

Cel Faza fenologiczna
Sadzenie Pierwsze liście Pierwsze kwiaty Pierwsze owoce Pierwsze dojrzałe owoce Dojrzewanie owoców
Maksymalizacja wzrostu korzeni BlackJak (250 ml/100 l wody moczenie lub podlewanie sadzonek) BlackJak (3–5 l/ha 14 dni po wysadzeniu z fertygacją) Terra-Sorb Radicular (2-3 l/10 000 roślin, co 10–14 dni) stosować wraz z fertygacją
Lepsze wchłanianie nawozów Terra-Sorb Radicular ( 2 – 3 l/10 000 roślin, co 14–21 dni) podawany wraz z fertygacją przez cały okres wegetacyjny
Lepsza odporność na stres Oprysk dolistny: Terra-Sorb Complex (1–1,5 l/ha) zabiegi należy wykonać przed warunkami stresowymi oraz po ustąpieniu warunków stresowych
Poprawa efektywności ś.o.r. Oprysk dolistny: Terra-Sorb Complex (1–1,5 l/ha) stosowany wraz z środkami ochrony roślin
Zapobieganie niedoborom Ca, poprawa jędrności i smaku owoców BioCal (oprysk dolistny 1 l/ha), AminoQuelant–Ca – przez fertygację (1,5 l/10 000 roślin/co 15 dni) lub zabiegi dolistne (2 l/ha – co 15 dni)
Dojrzewanie i wybarwianie owoców AminoQuelant–K low pH (przez fertygację 1,5 l/10 000 roślin, co 10–15 dni) lub opryskiwanie dolistne (2 l/ha co 10–15)

 

 

 

Program zabiegów stymulujących plonowanie truskawek w intensywnej produkcji w drugim i trzecim roku uprawy w polu (opryskiwanie dolistne)

 

Cel Faza fenologiczna
Początek wegetacji Pierwsze nowe liście Pierwsze kwiaty Pierwsze owoce Pierwsze dojrzałe owoce Dojrzewanie owoców
Maksymalizacja wzrostu korzeni BlackJak (2 l/ha) + Terra-Sorb Complex (1–1,5 l/ha) – dokarmianie dolistne należy wykonać na początku sezonu wegetacyjnego, oraz w czasie suszy lub zalania systemu korzeniowego.
Budowa odporności rośliny Polyversum (150 g/ha) – celem zbudowania odporności roślin, należy wykonać zabiegi dolistne na początku wegetacji
Lepsza odporność na stres Terra-Sorb Complex (1–1,5 l/ha) zabiegi należy wykonać przed warunkami stresowymi oraz po ustąpieniu warunków stresowych, stosować co 10 dni.
Poprawa efektywności ś.o.r. Terra-Sorb Complex (0,5 –1,5 l/ha) stosowany wraz z środkami ochrony roślin
Ochrona przed szarą pleśnią i skórzastą zgnilizną Polyversum (150 g/ha)
Zapobieganie niedoborom Ca, poprawa jędrności, smaku i wybarwienia owoców. Wzmacnianie odporności roślin na choroby

 

BioCal (1 l/ha)
AminoQuelant–Ca – (2 l/ha – co 7 dni)
AminoQuelant–K low pH (2 l/ha co 7 – 14 dni )






Poprzedni artykułSwitch w rozszerzonym zakresie stosowania
Następny artykułJagodnik 2/2013 – już w sprzedaży

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj