Uprawa truskawek pod daszkami

Kwatera, gdzie pod daszkami uprawia się truskawki, zajmuje ok. 40a



Uprawa truskawek pod daszkami ma wiele zalet. Pozwala na osiągnięcie wysokich plonów owoców o doskonałych walorach jakościowych. To plon przeznaczony na świeży rynek, który osiąga wysokie ceny. Uprawa odmian  powtarzających owocowanie pozwala na wydłużenie sezonu i lepsze rozplanowanie logistyki zbiorów i sprzedaży.

Uprawa truskawek pod daszkami w gospodarstwie Łukasza Chrząszcza

Łukasz Chrząszcz

Łukasz Chrząszcz do doświadczony ogrodnik, który jednak w ostatnich latach nie był zadowolony z rentowności prowadzonego gospodarstwa. Jednym z uprawianych gatunków była czarna porzeczka na którą już od kilku lat trwa dekoniunktura. Postanowił więc zainwestować w nowoczesną technologię produkcji owoców, tym razem deserowych. Uprawa truskawek pod daszkami wydała mu się właściwym wyborem. Elementy konstrukcji daszków i rynny dostarczyła firma Metazet, a maty kokosowo-perlitowe firma Ceres. Instalację fertygacyjną zainstalowała firma AquaTom. W takich warunkach w pierwszej połowie maja wysadzono sadzonki odmian truskawek powtarzających owocowanie.

Odmiany wybrane przez ogrodnika

Łukasz Chrząszcz zdecydował się na zakup sadzonek odmiany ‘San Andreas’ z firmy Agronom Plants oraz ‘Harmony’, które nabył w szkółce Poland Plants. W przypadku pierwszej odmiany było to 10000 sztuk sadzonek, a w drugim wariancie 11000. Obie odmiany wydały bardzo wysokie plony wynoszące średnio ok. 1 kg/krzew. Nieco wydajniejsza była kwatera, gdzie rosły krzewy ‘San Andreas’. Obie odmiany są jednak perspektywiczne i bez wątpienia przydatne do uprawy w nowoczesnych systemach, jak na przykład pod daszkami.

Łatwy zbyt i atrakcyjne ceny

Cała produkcja trafiła na Łódzki Rynek Hurtowy „Zjazdowa”. Kluczem do efektywnej sprzedaży truskawek w nietypowym terminie okazała się ich wysoka jakość. Kupcy, którzy raz nabyli owoce z gospodarstwa Łukasza Chrząszcza wracali po kolejne partie aż do połowy listopada, kiedy to ostatecznie zakończono zbiory.  Średnia cena owoców na przestrzeni całego sezonu wyniosła ok. 10 zł/kg. Uprawa truskawek pod daszkami okazała się więc pomysłem trafionym.

Pełna, szczegółowa relacja z opisywanego gospodarstwa, łącznie z analizą sezonu i podejmowanych w nim decyzji oraz planami na kolejne lata już na łamach styczniowego numeru czasopisma „Jagodnik”. Zamów prenumeratę by być na czasie i w pełni korzystać z doświadczenia innych – http://www.agencja-oikos.pl/jagodnik/prenumerata/









Poprzedni artykułJagoda kamczacka w Chinach
Następny artykułTSW 2018 – zapowiadają się rekordowe targi!