Uprawa jeżyny – wrześniowa ocena odmian w tunelu




Oprócz tak popularnych gatunków jagodowych jak malina czy borówka, w naszym kraju coraz większą popularność zyskuje uprawa jeżyny bezkolcowej. Owoce nowych odmian są atrakcyjne i powoli cieszą się coraz większym zainteresowaniem konsumentów. Czarna barwa owocu idealnie komponuje się w jednym opakowaniu z jasnym kolorem malin.

Watro szerzej spojrzeć na ten gatunek, szczególnie pod kątem różnorodności odmian, które pojawiają się na naszym rynku. Nie wszystkie są jednakowo plenne, różnią się również terminem i długością owocowania. Nie każda odmiana nadaje się do uprawy w gruncie. Są też producenci, którzy jeżynę uprawiają już pod osłonami. Sprawdzając jak zachowują się niektóre odmiany jeżyny zajrzałem na tunelową plantację tego gatunku w pierwszych dniach września.

Polar

Odmianę tę można uznać za standard porównawczy z racji na dość dużą jej popularność. Jest to jedna z odmian wyhodowanych w Polsce w ramach programu hodowlanego rozpoczętego w 1979 w SZD w Brzeznej. W momencie wykonywania zdjęć na krzewach pozostawały już jedynie ostatnie owoce. Termin owocowania pozwala na uprawę tej odmiany również w gruncie, ponieważ szczyt zbiorów przypada na słoneczny sierpień. Sadząc ją w tunelu nie wykorzystuje się potencjału przedłużonego, jesiennego zbioru, który dają osłony. 

Sam owoc jest kształtny, lekko spłaszczony i łatwy w zbiorze. Dzięki średniej wielkości owocom doskonale utrzymuje swoją jakość po zbiorze i nadaje się do zbioru w opakowania jednostkowe, które mają więcej niż jedną warstwę. Owoce ‘Polara’ są jednak dosyć miękkie, dlatego konieczne jest u tej odmiany intensywne nawożenie pozakorzeniowe wapniem.

Krzewy rośną średnio silnie i charakteryzują się dużą zdrowotnością. Nie obserwuje się na nich większych uszkodzeń spowodowanych przez silne słońce. Również choroby pędów nie mają tu większego znaczenia.

Gracja

Odmiana o dużo większym potencjale produkcyjnym niż ‘Polar’. W połowie sierpnia można się spodziewać zebrania około 50% plonu. Jak widać na załączonych zdjęciach, w pierwszych dniach września wciąż widać wiele zielonych owoców, które będą jeszcze dojrzewały przez kilka tygodni.

Owoce mają wydłużony kształt i są łatwe w zbiorze. Dzięki takiemu kształtowi nawet owoce o dużej masie dobrze wytrzymują transport, nie zapada się, ponieważ ich średnica jest stosunkowo niewielka. Na owocach odmiany ‘Gracja’ spotykaliśmy więcej odbarwień niż na owocach odmiany ‘Polara’, które sugerowały większą podatność tej odmiany na żerowanie powodowane przez szpeciela jeżynowca lub stwierdzane na plantacji wciornastki.

Wzrost krzewu jest silniejszy niż u odmiany ‘Polar’. Jest on jednak dużo bardziej wrażliwy pod kątem nawożenia. Nawet niewielkie niedociągnięcia w odżywieniu objawiają się przebarwieniami starszych liści. Mimo tych przebarwień krzew wciąż rośnie, a owoce nie drobnieją.

Loch Ness

W Wielkiej Brytanii tradycja uprawy jeżyn jest dużo dłuższa niż w naszym kraju. Odmiana ta pochodzi właśnie z Wysp Brytyjskich i chyba obecnie jest to cały czas jedna popularniejszych w Europie i sprawdzonych w uprawie odmian. Owoce są nieco większe od ‘Gracji’, również o wydłużonym kształcie, jednak nie tak wąskie. Potencjał plonotwórczy jest bardzo duży, a owoce w odwiedzonym gospodarstwie będą zbierane do ostatnich dni września. Zaletą owoców tej odmiany jest ich jędrność i trwałość w obrocie towarowym.

Krzewy odznaczają się spokojnym wzrostem, liście są średniej wielkości co ułatwia dostęp do owoców. Pędy kwiatostanowe są długi i luźne co znacznie ułatwia zbiór.

Postęp wciąż trwa

Cały czas trwają badania nad stworzeniem odmiany o jeszcze większych i atrakcyjniejszych owocach. Powstają takie odmiany, ale jeszcze wiele lat minie zanim trafią na plantacje. Szczególnym problemem jest trwałość owoców. Jeżeli owoce tych odmian będą miały duża masę, to muszą się charakteryzować wysoką jędrnością by przy transporcie nie zapaść się pod własnym ciężarem. Ważna jest również łatwość zbioru takich owoców.

Więcej o tym jak prowadzić towarową uprawę jeżyn będzie można przeczytać w czasopiśmie „Jagodnik”.

Dużo ciekawych informacji dotyczących najnowszych technologii uprawy tego gatunku można znaleźć w kilku tegorocznych wydaniach czasopisma „Jagodnik”:

Jagodnik 6/2019 – Ważne w produkcji deserowych owoców jeżyny – Dr Agnieszka Orzeł

Jagodnik 5/2019 – System RCA w uprawie jeżyny – Dr Agnieszka Orzeł







Poprzedni artykułProjekt Truskawki w tunelach – ostatnie dni sierpnia
Następny artykułMalinowe Warsztaty już w tą niedzielę. Zapraszamy do Karczmisk!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj