Truskawki i maliny w regionie Huelva




W czasie wizyty w regionie Huelva (największe hiszpańskie zagłębie produkcji owoców jagodowych) mogliśmy zapoznać się z tym jak zakładane są tam plantacje truskawek, z jakimi problemami borykają się tutejsi plantatorzy w ich uprawie, a także zobaczyć jak uprawiane są maliny, które w tym czasie owocowały. Wyjazd szkoleniowy w ten region Europy był nagrodą dla producentów owoców jagodowych, którzy zakupili konkursowy pakiet produktów przygotowany na miniony sezon przez firmę Arysta.

W konkursowym pakiecie znajdowały się takie produkty jak: Floramite, Vaxiplant, Pyrus, Calibra oraz Select Super. Pakiety, pozwalające na zakupie tych produktów na 1 ha oszczędzić około 500 zł w największej liczbie zakupili, zarejestrowali i szczęśliwie wygrali klienci firmy Boryna. Dzięki temu mogli uczestniczyć w ciekawym merytorycznie wyjeździe szkoleniowym do jagodowego serca Hiszpanii – regionu Huelva, gdzie uprawy jagodowe zajmują obszar ponad 11 000 ha. Należy zwrócić uwagę, że 100% odwiedzonych przez nas plantacji truskawek i mali, ale również borówek prowadzona jest w niskich, zblokowanych tunelach foliowych. Zarówno plantacje truskawek jak też malin zakładane są tutaj na wysokich zagonach ziemnych ściółkowanych czarną folią.

W przypadku truskawek w uprawie dominują odmiany dnia neutralnego, sadzone w obsadzie 60 000-65 000 szt/ha. Są to w całości uprawy jednoroczne zakładane głównie w październiku-listopadzie. W zależności od odmiany uzyskuje się od 0,4 do około 0,8 kg owoców z rośliny. W ostatnich latach na znaczeniu zyskała tutaj uprawa malin, głównie owocujących na tegorocznych pędach uprawianych na podwójny zbiór. Ich plantacje zakładane są z sadzonek plug plants, z których od października do grudnia zbiera się owoce, po czym owocujący fragment pędu jest ucinany i za około 3,5 miesiące owoce zbiera się z pozostawionego odcinka pędy. Po zebraniu z niego owoców uprawa jest likwidowana. Ta duża intensywność nasadzeń i ich coroczna wymiana, gwarantuje wysokiej jakości owoce, które w większości są eksportowane.

Cały czas poszukuje się również nowych technologii uprawy i wprowadza do uprawy coraz to nowe odmiany. W przypadku truskawek poszukiwane są głównie odmiany o wczesnym terminie dojrzewania oraz trwałych i smacznych owocach, gdyż to właśnie na początku truskawkowej kampanii uzyskuje się tutaj najwyższe ceny za te owoce.

Więcej informacji oraz wniosków jakie nasuwały się nam odwiedzając ten Hiszpański region można zobaczyć w przygotowanym materiale filmowym. Więcej informacji z tego wyjazdu będzie dostępnych w czasopiśmie „Jagodnik”.









Poprzedni artykułSystem Jakości Certyfikowany Produkt (CP)
Następny artykułAnalizy gleby i liści coraz ważniejsze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj