Szkółka przed zimą

Wszyscy, również rośliny, oczekują na nadejście zimy. W szkółkach trwają jednak jeszcze prace związane z przygotowaniem roślin do dobrego przezimowania. Dotyczy to również roślin borówki wysokiej, zwłaszcza młodych, a wiec bardziej wrażliwych na działanie niskich temperatur.

Szkółka Aleksandry Kusibab-Wyka i Marcina Wyki położona w miejscowości Prandocin Iły w ostatnich kilku latach wyspecjalizowała się w produkcji materiału szkółkarskiego roślin jagodowych. Głównie jest to borówka wysoka, ale znacząca pozycję w produkcji zaczyna zajmować jagoda kamczacka (wiciokrzew siny), produkuje się również rośliny żurawiny, aktinidii, aronii, jeżyny i winorośli. W przypadku wszystkich tych gatunków materiałem wyjściowym są mikrosadzonki pochodzące z rozmnażania in vitro w Gospodarstwie Ogrodniczym Tadeusza Kusibaba.

Położona na skłonie szkółka ma układ tarasowy

To one po okresie aklimatyzacji i wstępnej produkcji w tunelach foliowych są później wysadzane do doniczek. W ostatnich latach znacznie powiększono kontenerownię, na której jest realizowana produkcja szkółkarska. Całkowity obszar zajęty pod szkółkę wynosi już prawie 9 ha. Teren jest trudny, ponieważ szkółka położona jest na skłonie. Dlatego też konieczne było stworzenie kwater w postaci tarasów rozmieszczonych na kilku poziomach.

Marcin Wyka prezntuje roślinę borówki w doniczce P9

Jak informuje Marcin Wyka, zainteresowanie materiałem szkółkarskim borówki jest obecnie bardzo duże zarówno ze strony producentów amatorów, jak również profesjonalnych gospodarstw zajmujących się uprawą tego gatunku. Do jednych i drugich kierowane jest w ostatnim czasie dużo roślin produkowanych w doniczkach P9. Są to już dobrze rozkrzewione rośliny, które można sadzić na plantacja lub przeszkółkować we własnym zakresie i dopiero za rok wysadzić na miejsce stałe. Młode rośliny szybko się przyjmują na miejscu stałym, co w połączeniu z dużym wigorem, jaki charakteryzuje materiał rozmnażany w kulturach in vitro, sprzyja szybkiemu wzrostowi roślin po posadzeniu. Co do czołówki najbardziej popularnych odmian nie ma dużych zmian na rynku. Ciągle popularne są wczesne odmiany jak ‘Duke’ czy ‘Chanticleer’, przez niesłabnące znaczenie ‘Bluecropa’ oraz poszukiwane w ostatnim sezonie ‘Chandlera’ i ‘Elliotta’. Dla bardziej wymagających producentów dostępny jest materiał w większych 1,5 l doniczkach, gdzie rośliny są już bardziej rozrośnięte.

Powierzchnia osłon zwiększyała się o nowy blok foliowy dostarczony przez firmę Farmer

Jesienią niektóre kwatery były już puste, bo część materiału została już dostarczona do klientów. Rośliny, które zimują w szkółce, są dodatkowo zabezpieczane i obsypywane 8-10 cm warstwą trocin. Nie można się z tym jednak spieszyć, gdyż przy dodatniej temperaturze dodatkowa warstwa trocin sprzyjałaby utrzymaniu nadmiernej wilgoci wokół roślin a w konsekwencji – rozwijaniu chorób grzybowych. – Czekamy na nadejście zimy i mrozu, dopiero wówczas będziemy dodatkowo zabezpieczać rośliny trocinami – mówi M. Wyka. Cześć bardziej wrażliwych gatunków i odmian na okres zimy jest przewożona do tuneli foliowych.W tym zakresie możliwość produkcji roślin pod osłonami i ich zimowania znacząco się zwiększy, bowiem na ukończeniu jest budowa i wyposażenie nowego bloku foliowego.

 Dostarczyła go firma FHU Farmer, a będzie ona miał powierzchnię przeszło 2500 m2. – Będziemy go wykorzystać zarówno do produkcji roślin, zwłaszcza młodego materiału, jak również do zimowania – powiedział Marcin Wyka.

Dużą popularnością w ostatnim czasie cieszą się rośliny borówki produkowane w doniczkach P9

Przyszłościowym gatunkiem w ocenie Marcina Wyki jest jagoda kamczacka. Obecnie szkółka oferuje odmiany tego gatunku: ‘Aurora’, ‘Borealis’, ‘Honeybee’, ‘Docz Velikana’, ‘Gordost’ ‘Bakczara’, ‘Jugana’, ‘Vostorg’, Morena’, ‘Nimfa’, ‘Siniczka’, ‘Tomiczka’. Planowane jest też włączenie do produkcji popularnej w Polsce odmiany ‘Wojtek’ i ‘Zojka’ – głównie z powodu wielu zapytań ze strony kontrahentów.

W pobliżu szkółki ma powstać plantacja pokazowa, gdzie można będzie porównać i ocenić wzrost oraz plonowanie nowych odmian jagody kamczackiej.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here