Światowa produkcja truskawek większa o 13%

Jak informuje Foodnews latam produkcja truskawek w roku 2013 osiągnęła poziom 1 533 000 ton i była o 29% większa w odniesieniu do roku 2006.

Jednym z czynników napędzających wzrost produkcji, a z drugiej rosnące zapotrzebowanie na te owoce jest coraz większa sprzedaż owoców jagodowych, które traktowane są jako zdrowe przekąski. Pojawiają się także zwiększone możliwości sprzedaży tych owoców na rynkach azjatyckich. Wzrost konsumpcji tych owoców notowany jest także w Europie. Możliwości sprzedaży truskawek na rynku europejskim widzą także chilijscy eksporterzy, którzy te owoce mogą dostarczać poza sezonem ich zbiorów na półkuli północnej. Z uwagi jednak na znaczną odległość ważnym rynkiem zbytu chilijskich truskawek pozostaje przemysł. Mimo wszystko cały czas poszukiwane są odmiany oraz rozwiązania, które pozwolą oferować chilijskie truskawki m.in. w Europie. Średnia cena, chilijskich mrożonych truskawek w 2013 osiągnęła poziom 1,5 USD/kg, podczas gdy świeże truskawki były prawie dwukrotnie droższe i kosztowały 2,82 USD/kg.

Jeśli chodzi o wielkość konsumpcji to ta w krajach UE szacowana jest na poziomie 1,6 kg na osobę na rok, podczas gdy w USA w 2012 roku osiągnęła poziom 3,6 kg na osobę na rok. Bardzo mało tych owoców je się w takich krajach jak Meksyk, Brazylia, Chiny, Korea Południowa czy Japonia, gdzie spożycie szacowane jest zaledwie na 2,6 grama na osobę na rok. 

Szacuje się, że w skali globalnej produkcja wzrosła o 13% w ciągu ostatnich pięciu lat, osiągając 4 516 810 ton. W 2012 roku głównym producentem tych owoców były Stany Zjednoczone (1 366 850 ton, 80% tej produkcji to owoce deserowe). Na drugim miejscu plasuje się Meksyk z produkcją 360 426 ton, blisko za nim jest Turcji (353 173 ton). Hiszpania jest na czwartym miejscu z produkcją 289 900 ton, z czego 75% jest przeznaczone na rynek owoców świeżych. Na piątym miejscu jest Egipt (242 297 ton).

Głównymi eksporterzy truskawek przeznaczają na ten cel ponad 70% krajowej produkcji owoców deserowych, a tylko około 30% trafia do przetwórstwa (głównie do mrożenia). Szacuje się, że eksport truskawek w 2013 roku wyniósł 1 533 483 ton, a jego wartość to 3 477 mln USD dolarów. (od redakcji: Zupełnie inaczej przedstawiają się natomiast te proporcje w Polsce, gdyż u nas większość owoców, może nawet i 70% trafia do przemysłu, po bardzo niskich cenach w ostatnich sezonach, wyjątkiem są lata z bardzo małą produkcją. Reszta, zaledwie 30% sprzedawana jest jako owoce deserowe i tylko te zapewniają opłacalność produkcji.).
Cały czas poszukiwane są nowe odmiany, które będą miały dłuższy okres trwałość w obrocie towarowym i będą również smaczne. Dotyczy to również wdrażanych technologii uprawy, które mają pomóc wydłużyć okres podaży tych owoców. W przypadku truskawek kierowanych do przetwórstwa na rynkach światowych obserwuje się stabilizację cenową z niewielkim wzrostem cen. Cały czas za perspektywiczne rynki zbytu uznawane są: Rosja, kraje arabskie i Skandynawia.

Źródło: Foodnews latam

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.