Superowoce dla Bohaterów. Plantatorzy wspierają pracowników ochrony zdrowia




Plantatorzy i przetwórcy owoców jagodowych łączą siły w walce z koronawirusem. Zebrali ponad 4500 sztuk przetworów o wadze 2400 kg, soków, konfitur i dżemów z naszych narodowych owoców sezonowych: aronii, borówki, jagody kamczackiej, porzeczki, malin, agrestu i mini-kiwi. Ze względu na zawartość antyoksydantów są one określane jako superowoce.

Połowa zebranych produktów jest przygotowana do wysyłki do Włoch. Adresatem będą szpitale w jednym z najbardziej doświadczonych pandemią miast Lombardii.

Połowa darów trafi jeszcze przed Świętami na Mazowsze. Będzie dystrybuowana do najbardziej potrzebujących wsparcia warszawskich szpitali. Akcję koordynuje Wolontariat Studentów Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, zainicjowany przez JM Rektora i Samorząd Studentów WUM.

Bieżące relacje z akcji dostępne są na fanpage’ach Czas na polskie superowoceSamorząd Studentów WUM; na Instagramie – PolskieSuperowocesamorzadwum, na Twitterze @SuperFruitsPL, na stronie wolontariat.wum.edu.pl  oraz PolskieSuperowoce.pl

Hasztag: #SuperowoceDlaBohaterów #PolishSuperFruits #JagodowaSztafeta

Dziękujemy za wspaniały gest i ogromną pomoc – pracownicy szpitali z całą pewnością będą zachwyceni przekazanymi przez Państwa produktami
– mówi Natalia Bierezowicz, Przewodnicząca Zarządu Głównego Samorządu Studentów, Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Przyszli pracownicy ochrony zdrowia doskonale znają potrzeby placówek medycznych i wspierają działania służb sanitarno-epidemiologicznych. Celem współpracy plantatorów i wolontariuszy WUM jest dotarcie na pierwszą linię frontu w walce z epidemią, tak by przekazane przetwory dotarły do szpitali najbardziej potrzebujących wsparcia. 

Owoce jagodowe to najbardziej prozdrowotne produkty spożywcze na świecie. W przetworach nie tracą swoich właściwości, w tym swojego potencjału przeciwutleniającego. Zawdzięczają go dużej zawartości związków bioaktywnych, przede wszystkim polifenoli – powiedziała dr Justyna Bylinowska, redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl.

Jednym z inicjatorów zbiórki była firma Korab Garden, która przekazała ekologiczne soki z aronii – Nie możemy być obojętni. W tym trudnym okresie ta inicjatywa mobilizuje i łączy – mówi Piotr Nowak, plantator i przetwórca aronii. 

Bądźmy razem w tych trudnych momentach. Wspierajmy się. Branża producentów owoców jagodowych staje na wysokości zadania. Mamy nadzieję, że nasz podarunek wywoła uśmiech na niejednej strudzonej twarzy. Dajemy owoc pracy naszych rąk, by powiedzieć: DZIĘKUJEMY – mówi Beata Wasiak, Gospodarstwo Rolno-Sadownicze Beata i Kazimierz Wasiak, darczyńca konfitury borówkowej.

W dobie pandemii koronowirusa, postanowiliśmy przekazać nasze wyroby w postaci soków z ekologicznego agrestu. W poczuciu solidarności z innymi przetwórcami dla tych, którzy najbardziej potrzebują wsparcia – w Polsce i we Włoszech. Życzymy Wszystkim dużo zdrowia i pogody ducha w tym trudnym dla nas wszystkich czasie – powiedzieli Barbara i Bogusław Wilk, plantatorzy agrestu.  

W tym niezwykle trudnym czasie szczególnie warto wzajemnie sobie pomagać. Z tego względu zdecydowaliśmy się na wsparcie akcji „Czas na polskie superowoce! – przetwory dla bohaterów”. Nasz wkład to konfitury. Obecnie każda tego typu inicjatywa oraz wsparcie niesione pracownikom ochrony zdrowia jest ważniejsze niż kiedykolwiek – podkreśliła Karolina Bednarczyk z plantacji mini-kiwi Bednarczyk Berries.

Akcję zainicjowali plantatorzy aronii i borówki – Piotr Nowak z Korab Garden, Rafał Powroźnik z Borówkowej Doliny i Dominika Kozarzewska, Berry Good – plantatorzy i przetwórcy owoców jagodowych, na co dzień współpracujący w ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!”.

Superowoce dla ochrony zdrowia!

Superowoce dla ochrony zdrowia!Plantatorzy i przetwórcy przygotowali soki, konfitury i dżemy z aronii, borówki, jagody kamczackiej, porzeczki, malin, agrestu i mini-kiwi ?‍♂️?‍♀️??‍⚕️?‍⚕️ Przetwory trafią już nie do jednego, a wielu warszawskich szpitali. Akcję koordynuje bowiem Wolontariat Studentów Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego ? Bieżące relacje na stronie i fanpage'u Samorząd Studentów WUM i PolskieSuperowoce.plTVP1 Agrobiznes 9/04, cały materiał na https://www.tvp.pl/…/agrobiznes/wideo/09042020-1215/47197097#SuperowoceDlaBohaterów #JagodowaSztafeta #PolishSuperFruits

Publiée par Czas na polskie superowoce sur Jeudi 9 avril 2020

Darczyńcy

Korab Garden – soki aroniowe, Borówkowa Dolina – soki z borówki 100%, Berry Good – soki borówkowe w różnych smakach, Gospodarstwo Rolno-Sadownicze Beata i Kazimierz Wasiak – konfitury borówkowe, Polskie Stowarzyszenie Plantatorów Porzeczek. Bluehaskap Anna Litwin – konfitury jagoda kamczacka i mini kiwi, Plantin, Tadeusz Kusibab – soki, liofilizat i liofilizat sproszkowany jagody kamczackiej, Przetwory z Borówki, Agnieszka Jarosińska – konfitury borówkowe, Barbara i Bogusław Wilk – soki agrestowe, Gospodarstwo Ogrodnicze Krupińscy – dżemy z jagody kamczackiej. BiGrim, Grzegorz Maryniowski – soki z malin EKO, soki  z rokitnika 100% EKO, soki  z jabłek czerwonomiąższowych, Karolina i Łukasz Bednarczyk, plantacja Bednarczyk Berries – plantatorzy mini-kiwi. Borówka Amerykańska Leśniewscy – Zakrocz – dżemy borówkowe. Ministerstwo Borówki – dżemy borówkowe. Gospodarstwo Ogrodnicze Szczepanówka, Aleksandra Buła – soki z jagody kamczackiej, soki agrestowe, dżemy z czerwonej porzeczki, dżemy z agrestu. Stowarzyszenie Plantatorów Jagody Kamczackiej – dżemy z jagody kamczackiej. Nutracevit – proszek z jagody kamczackiej, źródło antocyjanów, BIOHASKAP Vitality.

Szczegółowa lista darczyńców:

Koniec

Kontakt: 
Maciej Dolata









Poprzedni artykułWpływ koronawirusa na nadchodzący sezon borówkowy – Milbor PMC
Następny artykułWiosna na świętokrzyskiej plantacji borówki. Doświadczenia plantatora. FILM

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj