Polski klimat sprzyja wyjątkowo produkcji sadzonek truskawek, zwłaszcza zielonych (świeżych), które zaraz po wykopaniu są przeznaczane do zakładania nowych plantacji. Dlatego właśnie w Polsce na wschodnich jej rubieżach, w Kostomłotach, ma swoje mateczniki firma Vivai Mazzoni. Gdy odwiedziłem to miejsce kilka dni temu dobiegały już końca jesienne wykopki, a większość sadzonek została już wyekspediowana do docelowych odbiorców w krajach basenu Morza Śródziemnego.

Sadzonki truskawek zielone na południe Europy

W tym roku sezon wykopywania sadzonek zielonych był opóźniony względem minionych lat, a wynikało to z przebiegu pogody we wrześniu, kiedy to wysokie temperatury nie sprzyjały wchodzeniu sadzonek w stan zimowego spoczynku. W efekcie pozyskiwanie sadzonek zielonych rozpoczęto na początku października. Jak informuje Antonio Ferraresi z firmy Vivai Mazzoni, sadzonki zielone produkowane w Polsce są przeznaczane wyłącznie do nasadzeń w krajach południa Europy, gdzie właśnie w październiku i początkach listopada realizowane są nowe nasadzenia. Dotyczy to takich regionów i krajów jak: południowe Włochy, Hiszpania, Tunezja, Maroko czy Almeria. Materiał z Polski jest poszukiwany w tych regionach, ponieważ cechuje się wysoką jakością. Po za tym w Polsce możemy znacznie wcześniej pozyskać sadzonki niż np. w Hiszpanii – informuje A. Ferraresi. Barierą jest jedynie transport, gdzie np. podróż do Morka z Polski trwa 8-9 dni. Odbywa się to w kontrolowanych warunkach chłodniczych, tak aby w skrzynki i osłonięte folią sadzonki mogły bezpiecznie dotrzeć do miejsc docelowych.

Sadzonki po ścięciu liści są już gotowe do wykopywania
Sadzonki po ścięciu liści są już gotowe do wykopywania

Od kilku już lat firma Vivai Mazzoni rozwija produkcję sadzonek truskawek na Podlasiu. Sprzyja temu zarówno dostępność gruntów jak też klasa ziemi. Najlepiej bowiem produkować sadzonki na glebach lekkich i przepuszczalnych, które z jednej strony zapewniają swobodny rozwój systemu korzeniowego, z drugiej nie stwarzają ryzyka zalegania wody co w przypadku mateczników może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób odglebowych. Po za tym pola przygotowane pod mateczniki są odwadniane poprzez rowy przygotowywane wokół nich. Co roku mateczniki truskawek w rejonie Kostomłoty zakładane są na powierzchni przeszło 80 ha. Kampania zbioru sadzonek rozpoczyna się na przełomie września i października i trwa 3 tygodnie. Każdego dnia sadzonki wykopywane są z powierzchni 7-8 ha. Bezpośrednio po wykopaniu zwożone są do bazy w Kostomłotach, gdzie odbywa się ich sortowanie. Jest to proces wymagający zatrudnienia dużej liczby osób – bierze w tym udział około 650 pracowników. Niestety okazuje się, że chętnych do takiej sezonowej pracy jest coraz mniej. Pomimo tego, że ludzie dowożeni są do pracy wynajętymi autokarami z okolicznych miejscowości to i tak ciężko jest zgromadzić do pracy wymaganą liczbę osób. Ten czynnik okazuje się być głównym elementem ograniczającym dalszy rozwój produkcji sadzonek w Polsce.

Sortowanie sadzonek w hali
Sortowanie sadzonek w hali
Dobrej jakości sadzonki z silnym systemem korzeniowym
Dobrej jakości sadzonki z silnym systemem korzeniowym

Sadzonki truskawek frigo produkowane są we Włoszech

Paradoksalnie – sadzonki zielone produkowane w Polsce nie są przeznaczane do zakładania plantacji w naszym kraju. Zdaniem Antonio Ferraresi, zdecydowanie lepiej jest w Polsce zakładać plantacje wiosną korzystając z sadzonek frigo. Te natomiast produkowane są w macierzystej siedzibie firmy we Włoszech. Tamtejszy klimat pozwala bowiem na wyprodukowanie wysokiej jakości sadzonek z dużą liczbą koron. Pozyskiwane są one dopiero w listopadzie i grudniu, umieszczane w chłodni i wiosną wysyłane do klientów.  Z grona produkowanych odmian dużym zainteresowaniem klientów z Polski cieszy się cały czas odmiana ‘Clery’, rośnie też zainteresowanie odmianą ‘Aprica’, która dobrze sobie radzą na stanowiskach gdzie już wcześniej rosły truskawki.

Schłodzone i zapakowane sadzonki są już gotowe do wysyłki
Schłodzone i zapakowane sadzonki są już gotowe do wysyłki

Dziś wykopane, dziś posortowane i spakowane sadzonki trafiają do chłodni. Tam w krótkim czasie muszą być schłodzone do 2-3°C i wtedy są już gotowe do transportu. Dziennie koło 2 mln sadzonek wyrusza tirami do krajów basenu Morza Śródziemnego, gdzie już czekają na nie plantatorzy. Dla nas okres sadzenia rozpocznie się wiosną, jest więc jeszcze trochę czasu by się zastanowić jakie posadzić odmiany i gdzie zamówić sadzonki.

Po więcej informacji zapraszamy do czasopisma Jagodnik. Warto też już odnowić prenumeratę i wziąć udział w losowaniu atrakcyjnych nagród. Szczegóły tutaj.

Mazzoni_Vivai_jpg

więcej_przeczytasz-5

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.