Przetwórcy przed sezonem, cz. II

Tegoroczne spotkanie członków Krajowego Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw w Jachrance (czytaj również) było okazją do zapoznania się z możliwościami dofinansowania inwestycji ze środków finansowych oferowanych przez UE. W trosce o bazę surowcową i dobrą jakość truskawek do mrożenia, warto również pomyśleć o nowych odmianach, o czym mówił dr Jan Danek.

Dr Edyta Krzysztofik

Dr Edyta Krzysztofik z KUL w Lublinie, mówiła o możliwościach wykorzystania funduszy unijnych na wsparcie finansowe przedsiębiorstw. Instrumenty finansowe UE to tak naprawdę wiele różnych rozwiązań począwszy od Funduszy strukturalnych, przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich, Europejski Fundusz Morski i Rybacki, po programy unijne (np. Jaspers, Jasmine, Jessica, Horyzont 2020, COSME, Erasmus +, Kreatywna Europa). Prelegentka zwracała uwagę na programy z których warto skorzystać w nowej perspektywie finansowej czyli Horyzont 2020, COSME i EaSI. Pierwszy opiera się na współpracy podmiotów naukowych z biznesem, i ma sprzyjać wdrażaniu innowacji naukowych do powszechnego wykorzystania. COSME to typowy program dla przedsiębiorców, mający sprzyjać wdrażaniu nowoczesnych technologii, wzrostu konkurencyjności oraz umacniania pozycji podmiotów na rynku unijnym. Program ma również sprzyjać krzewieniu kultury przedsiębiorczości. EaSi to program, który ma być skierowany przede wszystkim do podmiotów rozpoczynjących działalność, w efekcie czego będą tworzone nowe miejsca pracy. Wnioski do poszczególnych programów będą rozpatrywane w trybie konkursowym lub pozakonkursowym, a informacje o poszczególnych konkursach można uzyskać na stronie www.funduszeeuropejskie.gov.pl.

Nie warto przywiązywać się do jednego instrumentu finansowego, ale poszukiwać źródeł wsparcia w różnych projektach, wówczas łatwiej można pozyskać środki na planowany cel wsparcia – podkreślała E. Krzysztofik.

dr Jan Danek zachęcał do wdrażania do uprawy typowo przemysłowych odmian truskawek

Dr Jan Danek z firmy Niwa Hodowla Roślin Jagodowych mówiąc o programie hodowlanym ukierunkowanym na uzyskanie odmian truskawek z przeznaczeniem dla przemysłu, podkreślał, że nie może być ona nastawiona na uzyskanie jednej tylko odmiany, ponieważ potrzeby poszczególnych segmentów przetwórstwa są bardzo zróżnicowane. Odmiana dla przemysłu powinna być tez łatwa i tania w produkcji. Jedną z takich propozycji jest Ambrozja, o smaku i zapachu poziomki, co sprawia, że może być to truskawka będąca w przemyśle substytutem poziomki. Odmiana ta dojrzewa w terminie porównywalnym do Elsanty, choć plonuje od niej nieco słabiej. Kolejną ciekawa odmianą jest Amarant – Niwa, która może być dobrą odmianą do produkcji soków i koncentratów. Owoce tej odmiany są duże, z wysoką zwartością cukrów (ponad 10°Brix), z wysoką zawartością antyoksydantów i minerałów. Ze względu na dość trudne odszypułkowanie nie jest to dobra odmian do mrożenia, w odróżnieniu od klonu hodowlanego DS 05281. Cechą tego klonu są duże owoce, wysoki udział plonu handlowego. Zaletą jest też mała podatność na przejrzewanie, przez co nawet niezebrane na czas owoce zachowują dobrą jakość zbiorczą. Kolejny klon pod numerem DM 02091, wyróżnia się wysokim ekstraktem wynoszącym 12,1°Brix, owoce są bardzo smaczne i jest to odmiana wcześniejsza od Sengi Sengany, truskawki tej odmiany średnio się szypułkują. Moja wizja truskawki do mrożenia to odmiana o wyrównanych owocach, kształtnych i przede wszystkim takich, które łatwo się odszypułkowują – mówił dr Jan Danek. Takie właściwości ma klon NT 12683, który ponadto ma bardzo dobra trwałość pozbiorczą, długo utrzymująca się po zebraniu owoców nawet w warunkach pokojowych. Ponadto owoce tej odmiany są dobrze wyeksponowane na roślinach, przez co łatwo się je zbiera. Akcent Niwa to z kolei odmiana owocującą jesienią (powtarzająca owocowanie) i może stanowić ciekawą propozycję jako surowiec do świeżych wsadów do jogurtów czy innych przetworów. Prelegent zachęcał przetwórców to testowania nowych odmian, wdrażania ich do produkcji wśród producentów – dostawców owoców, a tym samym na liniach produkcyjnych zakładów przetwórczych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here