Przechowywanie truskawek

W przechowywaniu truskawek ważną rolę odgrywa umieszczenie w chłodni owoców nie uszkodzonych, w odpowiedniej fazie dojrzałości i ich szybki schłodzenie. Trzeba wiedzieć, że truskawki to owoce, które intensywnie oddychają i wydzielają ciepło. Owoce te wykazują również dużą podatność na gnicie. Czas zbioru owoców do przechowywania przypada, kiedy truskawki są w 3/4 wybarwione o czym informował dr hab. Jan Błaszczyk z UR w Krakowie podczas II Ogólnopolskiego Święta Kwitnącej Truskawki zorganizowanego w Stacji Doświadczalnej Uniwersytetu Rolniczego z Krakowie (więcej czyt…).

Dr hab Jan Błaszczyk omówił warunki przechowywania truskawek
Dr hab Jan Błaszczyk omówił warunki przechowywania truskawek

Jak informował dr hab. J. Błaszczyk, truskawki po zbiorze powinny być schłodzone do odpowiedniej temperatury (tą ustala się w oparciu o planowaną formę sprzedaży) w ciągu 1 godziny. Opóźnienie schłodzenie o 2, 4, 6 czy 8 godzin obniża wartość handlową odpowiednio o 20, 37, 50 i 70%. Już na etapie zbioru warto owoce po zerwaniu chronić przed bezpośrednim działaniem słońca, chociażby wstawiając do zacienionego miejsca. Inną metodą szybkiego schłodzenia jest traktowanie truskawek suchym lodem, ale to może negatywnie wpływać na smak owoców.

IMG_7975Truskawki na lokalny rynek schładzamy do 10oC, a kierowane na dalsze rynki (eksport, sprzedaż w supermarketach) warto schłodzić do temperatury zbliżonej do około 1oC. Ważną rolę w późniejszym utrzymaniu jakości owoców będzie ich transport oraz sprzedaż z zachowaniem tzw. ciągu chłodniczego. Takie schłodzenie truskawek pozwala na ich przetrzymywanie przez 4-5 dni. Można również zastosować warunki KA – 5-10%O2 i 15-20% CO2.

Dr hab. Jan Błaszczyk z UR w Krakowie, prezentuje worek Xtend
Dr hab. Jan Błaszczyk z UR w Krakowie, prezentuje worek Xtend

W tym roku na UR w Krakowie rozpoczęto także testowanie opakowań Xtend, w których samoczynnie wytwarzają się warunki modyfikowanej atmosfery i w takich opakowaniach mają być właśnie przetrzymywane truskawki odmiany powtarzającej owocowanie ‚Amandine’ uprawianej w substracie na rynnach pod daszkami. Jak informował dr hab. J. Błaszczyk, w opakowania MAP (zaliczają się do nich worki Xtend) owoce oddychając zużywając tlen i wydzielają CO2, co doprowadza do samoczynnej zmiany składu gazowego atmosfery. Worki te są również tak skonstruowane aby nie dochodziło w nich do nadmiernej kondensacji pary wodnej przy zachowaniu wysokiej wilgotności (90-95%). Ta niewielka utrata wilgotności korzystnie wpływa na utrzymanie jędrności owoców z czym są problemy jeśli owoce utracą już 5% wody. Warto wiedzieć, że dla każdego gatunku owoców opracowane są inne worki z serii Xtend, zapewniające utrzymanie innych, odpowiednich dla gatunku warunków wewnątrz worka – mówił dr hab. J. Błaszczyk. Według danych dystrybutora (jest nimi firma PUCH z Poniatowej) okres przechowywania truskawek w tych workach w temperaturze 0oC to 14 dni, a w 10oC – 4 dni. My będziemy jednak testować worki i ich wpływ na jakość truskawek w temperaturze 2oC, co jest w naszym przekonaniu bliższe realnym warunkom, jakie można osiągnąć w gospodarstwie, a do testów poddana zostanie właśnie odmiana ‚Amandine’ – informował dr hab. J. Błaszczyk.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here