Produkcja truskawek w Hiszpania przegrywa z innymi owocami

W regionie Huelva uprawa truskawek w ostatnich sezonach przegrywa z uprawą innych gatunków roślin jagodowych jak borówki, maliny i w mniejszym stopniu jeżyny. Wszystko wskazuje na to, że w całym regionie truskawki będą rosły w tym sezonie na powierzchni do 7500 ha, z których zbierze się ich około 280 tysięcy.

Szacuje się, że w regionie Huelva w tym sezonie będzie 11 000 ha uprawa nawadnianych w pełni owocowania z czego około 50% będą stanowić truskawki, 30% maliny, 18% borówka amerykańska i około 2% jeżyny.

Najlepszym przykładem spółdzielni ogrodniczej, w której już pięć lat temu zaczęto dywersyfikować produkcję jest Spółdzielnia Ogrodniczego Cartaya (Cartayfres), należąca do grupy Onubafruit. Produkcja truskawek w niej cały czas spada co prawda nieznacznie, ale jest to stały trend. Spółdzielnia zrzesza około 100 plantatorów, którzy na uprawę innych gatunków przeznaczą w tym sezonie około 457 hektarów. Już w sezonie 2014/15 w grupie tej zbiory malin wyniosły 3200 ton, podczas gdy truskawek zebrano 2 600 ton. Produkcja borówek wyniosła 1500 ton, a jeżyny 55 ton. Różnice te będą prawdopodobnie jeszcze większe w tym sezonie, w którym planuje się, że zbiory truskawek wyniosą 2000 ton (600 ton mniej niż w minionym sezonie), malin ma być 3700 ton malin (500 ton więcej), 1800 ton borówek (300 ton więcej) i 150 ton jeżyny (o 100 ton więcej).

Dobrze w ostatnich latach rozwija się uprawa jeżyn, która po latach zastoju cieszy się ponownie zainteresowaniem. Ten wzrost zainteresowania uprawy innymi gatunkami spowodowany jest niestabilną opłacalnością uprawy truskawek, podczas gdy uprawa innych gatunków, a w szczególności malin utrzymuje się na stabilnym poziomie. Według Diego López ze spółdzielni ogrodniczej Cartaya, spowodowane jest to również tym, że okno zbioru malin (od października do lipca – 10 miesięcy) jest znacznie dłuższe niż truskawek, które zbierane są od stycznia do maja (około 5 miesięcy). W związku z tym uważa się, że podobny trend będzie utrzymywał się w kolejnych latach. Pomocne będzie wprowadzanie do uprawy nowych odmian oraz nowych możliwości zagospodarowania owoców. W dywersyfikacji produkcji ważną rolę odgrywają doradcy, którzy pomagają szybko na szybką zmianę profilu uprawy lub wprowadzanie do uprawy nowych, atrakcyjnych odmian – uważa D. López.

Wraz z produkcją silnie rozwija się eksport owoców jagodowych z regionu Huelva, który w w pierwszej połowie 2015 roku wyniósł 861 mln euro i było to o 15% więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku.

 Źródło: huelvainformacion.es

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here