Produkcja sadzonek na wysokim poziomie

Sortowanie sadzonek truskawek w szkółce De Kemp



W dniu 17 grudnia odwiedziłem holenderską szkółkę De Kemp. W tym gospodarstwie produkowane są sadzonki kilku kluczowych na rynku odmian truskawek, takich jak na przykład ‘Rumba’, ‘Allegro’ czy odmiana która zyskała wiele uwagi w ostatnim sezonie – FE 1711. Chciałem przekonać się w jaki sposób powstają młode rośliny, które coraz częściej trafiają także do Polski.

System wykluczający choroby wirusowe

Dariusz Bujak (po lewej) i Hans van den Goor z firmy De Kemp

Wszystkie mateczne rośliny wykorzystywane w De Kemp powchodzą z Naktuinbouw. To organizacja, niegdyś rządowa, która zachowuje czystość odmianową oraz zapewnia wysoką zdrowotność roślinom. Wszystkie szanujące się holenderskie podmioty zajmujące się propagacją odmian tam właśnie się zaopatrują. De Kemp co roku kupuje pulę sadzonek, z której następnie produkuje rośliny do dalszych namnożeń. Pierwsze etapy tych działań wykonywane są w szklarniach, których konstrukcja uniemożliwia dostęp owadów.  Zwłaszcza mszyce są niebezpieczne, gdyż ich obecność na truskawkach toruję drogę do infekcji wirusowych. Pozyskiwane tipsy przeznaczone są do sadzonek tray oraz misted tips. W ofercie znajdują się też sadzonki zagonowe (WB), które pochodzą z ponownego sadzenia roślin świeżo kopanych. Posiadają one wysoki potencjał plonotwórczy, więc mogą stanowić tańszą alternatywę do sadzonek typu tray. Te drugie lepiej radzą sobie w warunkach nasadzeń letnich, gorącej pogody. Ich system korzeniowy sprawia, że lepiej znoszą letnie upały bezpośrednio po wysadzeniu. Nadają się więc do uprawy na podwójny i pojedynczy zbiór. Sadzonki WB rekomendowałbym raczej sadzić wiosną. Wówczas stres związany z transplantacją łatwiej przebywają i wydają plon w normalnym terminie. – informuje Dariusz Bujak z De Kemp. Dodaje, że w ofercie są także sadzonki frigo i goło korzeniowe. Największy udział w sprzedaży mają jednak sadzonki tips. Takich sadzonek firma co roku sprzedaje ok. 15 milionów sztuk.

De Kemp w liczbach

Sadzonki truskawek dostarczane są do 22 krajów na świecie. De Kemp jest europejskim liderem w zakresie produkcji sadzonek truskawek certyfikowanych ekologicznie oraz karp szparagów. Produkcja ekologicznego materiału nasadzeniowego tych gatunków prowadzona jest łącznie na powierzchni 25 hektarów. Ogółem można u nas kupić 15 odmian truskawek oraz 15 odmian szparagów białych i zielonych. Zapotrzebowanie na ekologiczną żywność w Europie stale rośnie, więc chcemy pomóc plantatorom produkować żywność, której poszukuje rynek i za którą jest skłonny zaoferować wyższą gratyfikację – mówi Hans van den Goor z De Kemp.

‘Rovada’ na dodatek

Póki co, wciąż jeszcze marginalny, choć stale rosnący udział w produkcji roślin w De Kemp mają sadzonki porzeczek. Najważniejsze znaczenie mają młode rośliny porzeczki czerwonej odmiany ‘Rovada’. W przypadku tego gatunku rośliny mateczne także pozyskiwane są z NAK. Z nich uzyskuje się sztobry, które następnie ukorzenia się w kwaterze szkółkarskiej. Wysadzane są w kwaterach ściółkowanych folią biodegradowalną. To uniemożliwia wzrost chwastów, co wyklucza konieczność stosowania herbicydów, które mogłyby spowolnić rozwój młodych roślin. Pierwsze partie tego towaru już trafiły do Polski.

Więcej w czasopiśmie Jagodnik

Szczegółową relację z wizyty w De Kemp będzie można przeczytać w czasopiśmie Jagodnik 2/2020.









Poprzedni artykułMieszanki międzyplonowe (cz. I) – ważne rośliny
Następny artykułRośliny pod stałą kontrolą- nowe przepisy i regulacje PIORiN

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj