Jak wynika z raportu International Blueberry Organization (IBO), Polska nie jest już europejskim liderem w produkcji borówek. Tytuł ten przejęła Hiszpania, gdzie w 2016 roku produkcja tych owoców została oszacowana na 28350 ton, podczas gdy w Polsce na 12 000 ton. Znaczącym producentem tych owoców w Europie są też Niemcy z produkcją na poziomie 10 000 ton.

Dane z raportu IBO wskazują, że produkcja owoców borówki na świecie stale rośni i w 2016 roku wyniosła 650 000 ton czyli o prawie 100 000 ton niż dwa lata wcześniej. Z prognoz wynika również, że w 2019 roku światowa produkcja borówek może osiągnąć poziom 900 000 ton. Niekwestionowanym światowym liderem w produkcji niebieskich jagód są cały czas Stany Zjednoczone Ameryki Północnej z produkcją 260 000 ton. Cały czas rośnie produkcja borówki w krajach Ameryki Południowej zwłaszcza Chile, Argentynie i Peru. Kolejny znaczący wzrost produkcji zanotowany został w Chinach gdzie przez dwa ostatnie lata produkcja zwiększyła się o 10 000 ton i szacowana jest obecnie na 30 000 ton. Na światowym rynku borówki, największa jej podaż związany jest z okresami plonowania w Ameryce Północnej oraz Europie i jest to okres od połowy czerwca do połowy października. Po za nim na rynku przeważa borówka z ciepłych regionów południowej półkuli czyli Chile, Peru i Argentyny, a od kwietnia także z Hiszpanii.

Wzrost produkcji póki co nie oznacza jeszcze problemów ze sprzedażą, ponieważ zapotrzebowanie na borówkę jest duże i ciągle rośnie. Dotyczy to w szczególności rynku europejskiego oraz krajów azjatyckich jak Chiny, Japonia czy Korea.

Najwięksi producenci borówki na świecie (ton)

Kraj Produkcja 2016 Produkcja 2014
USA 259 200 251 130
Chile 120 032 101 300
Chiny 30 000 20 000
Hiszpania 28 350 19 700
Argentyna 19 425 15 500
Maroko 12 600 6600
Polska 12 000 15 500

 

KB_reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.