Polskie truskawki jednak zdrowe dla konsumentów

Dorodne truskawki pomimo znacznie wyższej ceny sprzedają się szybciej



W ostatnich tygodniach media w internecie wywołały burzliwą dyskusję na temat zdrowotności i bezpiecznej konsumpcji polskich truskawek. Portal Wirtualna Polska, postanowił odpowiedzieć na wszystkie wątpliwości postawione przez jego czytelników i przeprowadził własne badania, które dały odpowiedź na te pytania.

Jak się okazało po wykonanych testach, polskie truskawki nie mają wpływu na zdrowie konsumentów. W przebadanych próbkach owoców polskiego i hiszpańskiego pochodzenia nie wykryto substancji zawartych w środkach ochrony roślin, których ilości wykraczałyby poza obowiązujące normy. Ich stężenie było od kilku do kilkuset razy niższe od wymaganego poziomu.

Opublikowane badania są również niejako odpowiedzią na wyemitowany przed dwoma tygodniami tekst „Zastanów się dwa razy, zanim zjesz truskawki. Ulubione owoce Polaków są nafaszerowane chemią”. Do sprawy wówczas odniósł się Związek Sadowników RP, wydając oświadczenie, gdzie staje w obronie polskich producentów i wykorzystywanych przez nich metod uprawy truskawek.

Badania Wirtualnej Polski zaopiniował Prezes Związku Mirosław Maliszewski, który podkreślił, że polskie i hiszpańskie truskawki są bezpieczne dla zdrowia konsumentów, a wykazane przez doświadczenie preparaty dopuszczone do stosowania w uprawie tychże owoców. Prezes Związku Sadowników RP zauważył również, że wykorzystanie nawet małych ilości środków ochrony roślin jest podyktowane wymaganiami jakościowymi rynku i konsumenta, takimi jak wygląd, smakowitość i zapach, przez co plantatorzy zobligowani są do ich stosowania.

Więcej czytaj na: KLIKNIJ TUTAJ.







Poprzedni artykułDzień z Doradcą Jagodowym
Następny artykułKomunikat jagodowy – ochrona i nawożenie pod koniec maja

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj