Czarne porzeczki to domena Polski i polskich producentów. Ponad połowa światowej produkcji tych owoców, pochodzi z Polski. Ostatnie lata nie należały do udanych dla producentów czarnych porzeczek, a to z racji drastycznie niskich cen. Chcą poprawić tę sytuacje w przyszłości, powinno się rozpocząć promocję czarnych porzeczek, co inicjujemy poprzez poniższy materiał przygotowany w ramach działań Food Chain Partnership, realizowanych przez firmę Bayer.

dr Piotr Baryła, KSPCP
Dr Piotr Baryła, KSPCP

– Dr Piotr Baryła, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, producent porzeczek Dlaczego Polska jest liderem? Bo my Polacy szybko się uczymy i potrafimy działać razem. Dowodem na to jest KSPCP, organizacja zrzeszająca grono ponad 50 wiodących  producentów porzeczek. Nasze cele to promocja czarnych porzeczek i podniesienie jakości produkcji oraz dochodów rolników, nasze działania to aktywne wspieranie produkcji i konsumpcji porzeczek czarnych o najwyższej jakości, przykładem jest projekt Vademecum realizowany z formą Bayer.

Obecny potencjał produkcyjny polskich plantatorów to też zasługa ich przedsiębiorczości i umiejętności wdrażania nowych technologii związanych z samą uprawą i zbiorem. Nowoczesne opryskiwacze i kombajny nie są rzadkim widokiem na plantacjach porzeczek. To zaś z kolei wpływa na podnoszenie jakości owoców i rentowności z prowadzonej działalności.

– Mariusz Podymniak, Portal Jagodnik.pl: Polscy producenci czarnych porzeczek dokonali ogromnego progresu na przestrzeni ostatnich kilku lat. Ich nowoczesne gospodarstwa, dobrze usprzętowione i zorganizowane, dają szansę na opłacalna produkcję znakomitego produktu. Dobrze gdy jeszcze odbiorcy jakimi są zakłady przetwórczy zapewniały godziwą wynagrodzenie za ich ciężką pracę i znakomity produkt, który pozyskują. 

Produkowane w polskim słońcu, cechują się niezwykłym smakiem i aromatem, jakiego nie mają żadne inne owoce. Produkowane w oparciu o wiedzę i doświadczenie, stanowią znakomity produkt dla zakładów przetwórczych, gdzie są przeznaczane zarówno do przygotowania soków jak też mrożonek.

dr Mirosław Korzeniowski, Bayer
Dr Mirosław Korzeniowski, Bayer

– Mirosław Korzeniowski, Manager ds. ogrodnictwa  Bayer Polska: Firma Bayer od kilku lat blisko współpracuje z polskimi producentami czarnych porzeczek. Dostarczamy im nie tylko nowoczesne produkty do ochrony ich plantacji przed chorobami i szkodnikami, ale również wiedzę jak to robić najlepiej. Ta wiedza jest potrzebna po to by uprawy chronić zarówno skutecznie jak i bezpiecznie. A wszystko po to by odbiorcy i konsumenci mogli otrzymać produkt, który im smakuje i który jest dla nich i dla środowiska w pełni bezpieczny.

Firma Bayer od wielu lat zaangażowana jest w produkcję bezpiecznej żywności, co jest między innymi realizowane w ramach projektów Bayer Food Chain Partnership. W Polsce, pierwszym, dobrym przykładem takich działań jest  projekt Vademecum dla czarnych porzeczek.

Owoce czarnych porzeczek popularne w sokach i przetworach, warto w sezonie spożywać również  w stanie świeżym. Jak wynika z najnowszych badań, dostarczają one naszemu organizmowi nie tylko witamin i minerałów, ale mają dobroczynny wpływ na nasze samopoczucie i kondycję.

Dr inż. Tomasz Czernecki, dietetyk
Dr inż. Tomasz Czernecki, dietetyk

– Dr inż. Tomasz Czernecki, dietetyk, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie – Czarne porzeczki, można by z powadzeniem nazwać owocem XXI wieku. Dlaczego? Bo ich spożywanie pozwala zapobiegać wielu chorobom, z którymi zmaga nasza współczesna cywilizacja. Czarne porzeczki mają działanie antyoksydacyjne, działają regenerująco na nasz organizm, zapobiegają wielu schorzeniom, a sportowcom i osobom narażonym na wysiłek fizyczny pozwalają szybko odzyskać dobrą formę i kondycję.

 

Jedzmy polskie czarne porzeczki!

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.