„Polska Róża” – zdrowie w płynie

Opiewane przez poetów z racji swojego piękna, zostały też zbadane i ocenione przez naukowców. Okazało się, że róże  są cennym dodatkiem do jedzenia, ale róża róży nierówna. W latach 50-tych w warszawskim Instytucie Badań Leśnictwa przeprowadzono ocenę walorów czterech gatunków tych roślin i róża wielkokwiatowa  pomarszczona zyskała doskonałą opinię.

Czy róża podbije rynek EKO?

Trzeba jeszcze trafu, że zainteresował się nimi inż. Ernest Michalski i przygotował pierwsze różane nektary. Tak narodziła się pionierska firma „Polska Róża”, należąca do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”. Po blisko czterdziestu latach działania wytyczyła sobie nowy kierunek. Właśnie z uwagi na coraz większe zapotrzebowanie na produkty EKO zaczynamy wprowadzać je  do naszego asortymentu – mówi Agnieszka Michalska, prezes Zarządu „Polskiej Róży” i dodaje, że sok z owoców róży jest bardzo wysokiej jakości,  zbiór prowadzi się  ręcznie, tak aby  można było wybrać  owoce w pełni dojrzałe, najbardziej wartościowe.  A te pochodzące  z upraw ekologicznych,  są szczególnie cenne.

Potrzebna jest jeszcze odpowiednia odmiana

Polska Róża wykorzystuje odmianę ‚Rosa rugosa’. Ma ona dużą zawartość witaminy C, która pozostaje w sokach i nektarach przy odpowiednim procesie produkcji. Inż. Ernest Michalski interesując się właściwościami owoców i zawartością witamin natknął się na badania amerykańskich naukowców, którzy odkryli wadę genetyczną ludzi polegającą na braku produkcji witaminy C. Znacząca większość innych ssaków sama produkuje tę witaminę, my również mamy do tego przewidziane enzymy, jednak jeden z nich jest nieaktywny. Oznacza to, że witaminę C należy dostarczać wraz z pożywieniem w bardzo dużych ilościach – wyjaśnia specjalista.

Kto powinien spożywać sok z róży?

Firma Polska Róża podkreśla, że jej produkt dedykowany jest szerokiej grupie konsumentów. Jej kierownictwo przekonane jest, że wszystkie cenne właściwości róży wzmacniają organizm dzieci budując odporność i stymulując pracę mózgu, warunkują prawidłowy wzrost oraz rozwój komórek i tkanek. I co szczególnie ważne (chodzi o tendencje do tycia) – nie kreuje preferencji smaku słodkiego. Pomaga młodzieży, gdyż łagodzi skutki burzy hormonalnej i stresu związanego z okresem dojrzewania i dorastania. A do tego korzystnie wpływa na wygląd skóry (trądzik). Chroni też narząd  wzroku. Dietetycy zalecają picie takiego odżywczego napoju także seniorom ze względu na fakt wspomagania pracy układu sercowo-naczyniowego, mięśniowo-szkieletowego i nerwowego. Zwiększa on odporność organizmu i spowalnia procesy jego starzenia się.

Źródło: materiały prasowe Stowarzyszenia „Polska Ekologia”