Pobieranie próbek gleby do analizy

malinowe factory, uprawa malin, pobieranie próbek gleby do analizy chemicznej

Analiza chemiczna gleby jest najbardziej uniwersalną metodą pozwalająca na określenie zasobności gleby w składniki pokarmowe. Przed założeniem plantacji wdrożeniowej w ramach Malinowego Factory o jej przeprowadzenie poprosiliśmy doradców z firmy Yara Poland.

 

Czynność pobierania próbek, należy wykonać starannie stosując się do ogólnych zasad ją określających. Do laboratorium dostarcza się próbki mieszane, które składają się z próbek pierwotnych.

Próbki gleby można pobierać kilkoma metodami

Pobieranie próbek szpadlem: wykopać dołek na głębokość 20 cm i z profilu odkroić plaster gleby. Tak pobraną próbkę pierwotną umieścić w wiadrze oznakowanym „warstwa orna”, następnie powiększyć dołek do głębokości 40 cm i z profilu 20-40cm pobrać plaster gleby, próbkę umieścić w wiaderku oznaczonym „warstwa podorna”.

Pobieranie próbek laską Egnera: wbić laskę Egnera w glebę po wystający element, obrócić i wyciągnąć, glebę znajdującą się w rowku laski umieścić w wiadrze oznakowanym „warstwa orna”, następnie wykopać dołek szpadlem na głębokość 40 cm, oczyścić dołek z wierzchniej ziemi, która się osypała i ponownie pobrać próbkę laską umieścić próbkę w wiaderku oznaczonym „warstwa podorna”.

Nie zaleca się pobierania próbek bezpośrednio:

– po zastosowanym nawożeniu,

– po obfitych opadach, deszczowaniu lub podlewaniu,

– w pobliżu zabudowań, dróg, zagłębień terenu, miejsc po stertach lub kopcach.

Punkty pobierania próbek pierwotnych należy wyznaczyć losowo możliwie w równych odstępach od siebie w zależności od kształtu pola:

– po przekątnej powierzchni pola

– zakosami wzdłuż powierzchni pola