Po Konferencji Porzeczkowej – nowe wyzwania dla branży Cz. I – Uwarunkowania ekonomiczne

aktualności, Polska, czarna porzeczka, IV Międzynarodowa Konferencja Porzeczkowa, IBA, KSPCP



Mamy już za sobą odbywającą się w ubiegłym tygodniu (2-6 czerwca) w Białowieży IV Międzynarodową Konferencję Porzeczkową IBA. Jej gospodarze – Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnych Porzeczek (KSPCP) – dobrze wywiązali się z postawionego im zadania. Przybyli na konferencję goście byli zaskoczeni i zachwyceni zarówno wysokim merytorycznym poziomem konferencji, miejscem gdzie się ona odbywała i poziomem plantacji jaki mogli zobaczyć.

Organizatorami tegorocznej już 4 konferencji porzeczkowej były organizacje: Międzynarodowe Stowarzyszenie Porzeczki Czarnej, ang. Internatinal Blackcurrant Association, Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnych Porzeczek (KSPCP) oraz Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego. Patronat honorowy nad tym spotkaniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Związek Sadowników RP. Do wysokiego poziomu konferencji przyczynili się również główni sponsorzy czyli firmy Bayer CropScience, New Holland Agriculture i Weremczuk oraz pozostali sponsorzy i wystawcy.

Głównym miejscem spotkania był hotel Żubrówka w Białowieży, gdzie odbywała się część konferencyjna. W ciągu 3 dni wygłoszone zostały 24 prelekcje związane z aspektami ekonomicznymi i agrotechnicznymi dotyczącymi czarnych porzeczek. Doniesienia ekonomistów zwłaszcza z Polski wskazują na to, że produkcja czarnych porzeczek jest w ostatnich latach nieopłacalna. Z kalkulacji przedstawionej przez dr Dariusza Paszko z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie wynika, że o opłacalności produkcji czarnych porzeczek decyduje zarówno uzyskiwany plon owoców jak też ceny zbytu. Wielu producentów nie zdaje sobie nawet sprawy, że produkcja w ich gospodarstwach jest nie opłacalna, bo nie liczy kosztów produkcji – podkreślał prelegent. Analiza przeprowadza na przykładzie kilku gospodarstw z regionu Lubelszczyzny wskazuje, że koszty ekonomiczne uzależnione są w dużej mierze od wielkości zbieranych plonów. Przy zbiorach na poziomie 4 t/ha koszty produkcji kształtują się na poziomie 2,71 zł/kg podczas gdy przy plonie 8 t/ha koszt produkcji 1 kg obniża się do 1,68 zł. Jednak uzyskiwanie tak wysokich plonów nie zawsze jest możliwe, ale już plon na poziomie 6 t/ha przy kosztach produkcji wynoszących około 2 zł/kg może zapewnić opłacalność produkcji czarnych porzeczek.

aktualności, Polska, czarna porzeczka, IV Międzynarodowa Konferencja Porzeczkowa, IBA, KSPCP
W trakcie Konferencji nie brakowało dyskusji w gronie uczestników

Również z informacji przedstawionych przez Roberta Błockiego, wynika że w ostatnich 11 latach produkcja porzeczek w ich rodzinnym gospodarstwie była nieopłacalna. Średni poziom cen skupu owoców w analizowanym okresie wyniósł 2,33 zł/kg, podczas gdy średni koszt produkcji 1 kg owoców – 2,44 zł/kg. R. Błocki podkreślał, że przy takich wyliczeniach trzeba uwzględniać nie tylko te plantacje, które już owocują ale również te nieowocujące, które wymagają utrzymania w okresie gdy są jeszcze nieproduktywne.

aktualności, Polska, czarna porzeczka, IV Międzynarodowa Konferencja Porzeczkowa, IBA, KSPCP, Eberhard Makosz
Prof. Eberhard Makosz, TRSK

W opinii Prof. Eberharda Makosza z TRSK, szansą na ustabilizowanie produkcji czarnych porzeczek mogłaby być lepsza współpraca producentów z przetwórcami oparta na długoletnich umowach kontraktacyjnych. Przetwórcy powinni również wspomagać producentów fachowym doradztwem uprawowym, czy też przy zakupie zdrowego materiału nasadzeniowego. Potrzebna jest strategia rozwoju produkcji czarnej w Polsce, w jakim kierunku ma być realizowana, kto ma przy tym pomóc, i jaki powinien być w tym udział jednostek rządowych – podkreślał prof. E. Makosz – Szansą na opłacalną produkcję będą mieli jedynie Ci producenci, którzy są w stanie osiągać plony powyżej 7-8 t/ha i takie gospodarstwa będą miały rację bytu.

aktualności, Polska, czarna porzeczka, IV Międzynarodowa Konferencja Porzeczkowa, IBA, KSPCP, Bożena Nosecka
DR Bożena Nosecka, IERiGZ

Przyczyną niskich cen skupu owoców czarnych porzeczek jest rosnąca produkcja tych owoców w kraju i na świecie. W Polsce w ostatnich latach wyprodukowano rekordową ilość zarówno koncentratu (16 tys. ton w ostatnim sezonie) oraz owoców mrożonych (30 tys. ton) informowała dr Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Taki wzrost produkcji nie jest jednak związany ze wzrostem popytu na przetwory z czarnych porzeczek. Widoczne jest nawet zmniejszanie się spożycia soków i nektarów z czarnych porzeczek. Dlatego tak ważne staje się w ostatnim czasie poszukiwanie alternatywnych metod zagospodarowania owoców i wdrażanie na rynek nowych produktów.

Jarosław Dybus z firmy Austria Juice przypomniał, że to poziom zbiorów czarnych porzeczek w Polsce, ma największy wpływ na sytuację rynkową w całej Europie. To właśnie z Polski pochodzi 70-75% czarnych porzeczek jakie trafiają na europejski rynek. Na globalnym rynku obserwowana jest spadkowa pozycja jeśli chodzi o spożycie soków i nektarów, w tym tych z czarnych porzeczek. To wszystko stawia przed całą branżą związaną z czarną porzeczką wiele wyzwań, zarówno związanych z produkcją i bezpieczeństwem produkcji, ale również w zakresie organizacji rynku, lepszej współpracy producentów z przetwórcami, poszukiwania nowych możliwości zagospodarowania produktów i dotarcia z nimi do klientów – mówił Jarosław Dybus.

Przedostatni dzień Konferencji Porzeczkowej (5.06) odbywał się plenerze i dzięki firmie Bayer CropScience mogli wziaść w nim udział wszyscy zainteresowani. Była to okazja do odwiedzenia gospodarstw Barbary i Wiesława Błockich w Wólce Pietkowskiej i Stanisława Trzonkowskiego w Ostrowie Północnym. Można było wówczas poznać oba gospodartwa, jak również zobaczyć jak pracuje wiele maszyn niezbędnych przy prowadzeniu porzeczkowych plantacji. Więcej informacji na ten temat w czasopiśmie „Jagodnik” oraz wkrótce na portalu jagodnik.pl

 

Więcej zdjeć w Galerii









Poprzedni artykułPo Konferencji Porzeczkowej
Następny artykułO mrożonych owocach i warzywach w Jadwisinie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj