Jeszcze kilka lat uprawy truskawek w szklarniach można było obejrzeć jedynie w krajach zachodniej Europy. W ostatnich latach coraz więcej takich upraw powstaje w Polsce. Przykładem tego jest firma Armeniac z siedzibą w Mirowicach koło Grójca. Prowadzona przez Lusine i Romana Reszka, z roku zwiększa powierzchnię szklarni przeznaczoną pod uprawę truskawek w nowoczesnej technologii.

 

Państwo Reszka od wielu lat zajmują się produkcją roślin w szklarniach, gdzie przez lata specjalizowali się w produkcji ciętych kwiatów róż. Coraz niższa opłacalność skłoniła ich do poszukiwania innych alternatywnych gatunków do uprawy. Tak 3 lata temu na niewielkiej części szklarni zaczęli uprawiać truskawki na wiszących rynnach. Konieczne było w tym celu przerobienie rynien z uprawy róż i podwieszenie ich do konstrukcji szklarni. Większość tego typu prac udało się wykonać samodzielnie. Przez pierwszy i kolejny sezon w szklarni uprawiane były truskawki odmiany powtarzającej odmiany ‘Amandine’. Zdaniem Pana Romana nie był to do jednak dobry wybór, bowiem z tego typu odmiany uzyskiwano niski plon wczesny (za który można uzyskać najwyższą cenę), z kolei latem problemem była ochrona w szklarni, zwalczanie zmienika i utrzymanie jakości. W ogólnym rozrachunku plon z takiej odmiany nie była zadowalający.

Dla Lusine i Romana Reszka nową specjalizacją stają się truskawki
Dla Lusine i Romana Reszka nową specjalizacją stają się truskawki

W tym roku zmieniono strategię uprawy i posadzono na początku lutego sadzonki odmian truskawek tradycyjnie owocujących – ‘Elianny’ i ‘Elsanta’. Ta pierwsza posadzona nieco wcześniej, rozpoczęła kwitnienie już w połowie marca. Zwiększała się też znacząco powierzchnia uprawy do 1 ha. Rośliny rosną w matach z podłożem kokosowym z firmy Ceres w zagęszczeniu 14 szt./matę dla ‘Elianny’ i 12 szt./matę dla ‘Elsanty’. Uprawa ma charakter ekologiczny. Do tej pory nie wykonano tu żadnych zabiegów chemicznymi środkami ochrony. Choroby ogranicza się przez odparowanie siarki w sulfulatorach, z kolei walka ze szkodnikami prowadzona jest w oparciu o środki biologiczne. Największe zagrożenie w uprawie szklarniowej stanowi przędziorek, do walki z którym wykorzystuje się dobroczynka szklarniowego. Na uprawę wprowadzono zostały również trzmiele, których rolą jest dobre zapylenie kwiatów. W tym roku gospodarstwo korzysta tez z usług firmy doradczej Delphy reprezentowanej przez Mariusza Padewskiego, co w dużym stopniu ułatwia prowadzenie produkcji.

W tym roku planowane są w szklarni trzy nasadzenia truskawek – ostatnie ma umożliwić produkcję na okres poprzedzający Boże Narodzenie.

Uprawa truskawek jest realizowana na podwieszonych do konstrukcji szklarni rynnach
Uprawa truskawek jest realizowana na podwieszonych do konstrukcji szklarni rynnach

Pierwsze zbiory truskawek, jak szacuje Roman Reszka, rozpoczną się koło połowy kwietnia. Trwają tez przygotowania do sezonu sprzedażowego, w tym roku truskawki z firmy Armeniac mają być oferowane w nowych opakowaniach pod marką Happy Berry. Chcemy by nasze smakowały i dawały radość – mówi Lusine Reszka, dodając –  Ponieważ eliminujemy podczas uprawy stosowanie chemicznych środków ochrony, cel ten na pewno uda się osiągnąć.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here