W międzynarodowych przekazach pojawia się coraz więcej informacji o tym co należy robić by uniknąć zakażenie koronawirusem (COVID-19). Oprócz ogólnie wskazywanej izolacji i kontaktu z innymi, zwłaszcza potencjalnie zarażonymi osobami, warto cały czas wzmacniać własny układ odpornościowy. Kluczem do tego będzie właściwa dieta. To właśnie borówki i inne owoce są wymieniane jako źródło odporności, tuż za nimi gorzka czekolada, kurkuma i słodkie ziemniaki.

Jak podaje serwis btimesonline.com wśród działań mających zapobiec zapobiegać porażeniu koronawirusem powinna być właściwa dieta. Oczywiście cały czas ważne pozostaje utrzymywanie rąk w czystości i ich odkażanie, dystans od dużych tłumów i osób zarażonych, nie dotykanie nosa, ust i oczu, a przede wszystkim utrzymanie silnego układu odpornościowego.

Jak wzmocnić układ odpornościowy? Eksperci twierdzą, że ludzie mogą wzmocnić swój układ odpornościowy, poprzez odpowiednią dietę.

Borówka i jagoda kamczacka

Te owoce to coś więcej niż niesamowity smak. BORÓWKI zawierają flawonoidy, które wzmacniają odporność naszego organizmu wobec patogenów patogeny, szczególnie tych atakujących układ oddechowy. Wśród flawonoidów to właśnie antocyjany, mają właściwości przeciwutleniające, które wzmacniają układ odpornościowy na długi czas. Co więcej, spożywanie borówek pomaga również zmniejszyć ryzyko wystąpienia problemów sercowo-naczyniowych, otyłości i cukrzycy. Wystarczy spożywać około 150 gramów jagód dziennie i o odporność nie trzeba się martwić. Jeśli trudno zdobyć świeże owoce (na nasze polskie musimy jeszcze poczekać jeszcze jakieś 3 miesiące) warto sięgać po przetwory. Na rynku nie brakuje dżemów, konfitur, czy soków (polecamy http://przetworyzborowki.pl/ ).

W okresach gdy brakuje owoców warto sięgać po ich przetwory

Wymieniając borówki nie sposób pominąć JAGODY KAMCZACKIEJ/HASKAP. Nie bez powodu ten właśnie owoc trafił na listę superfruits. Najnowsze badania wskazują między innymi na właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne ekstraktu z owoców z tej jagody. Wyjaśniają korzyści zdrowotne jagód haskapu dzięki występowaniu w nich związków polifenolowych, głównie glikozydów antocyjanów. Oprócz antocyjanów obecne są również kwasy fenolowe, flawonole, flawony i flawanole.

Jednym ze związków wchodzących w skład flawonoidów jest rutyna (działa uszczelniająco na naczynia krwionośne i współdziała z kolagenem w utrzymaniu gładkiej skóry) oraz kwercetyna (neutralizuje wolne rodniki, wspomaga procesy niszczenia nowotworów, hamuje powstawanie żylaków oraz złogów tłuszczowych w naczyniach żylnych, zapobiegającą utlenianiu się cholesterolu i tworzeniu blaszek miażdżycowych). W ostatnich latach w owocach jagody kamczackiej wykryto irydoidy i sekoirydoidy, które podobnie jak polifenole, wykazują wiele cennych właściwości biologicznych. W zależności od struktury chemicznej, charakteryzują się różną aktywnością: przeciwzapalną (kwas loganowy), neuroprotekcyjną, czyli chronią neurony przed uszkodzeniami spowodowanymi, np. działaniem wolnych rodników (harpagozyd), hipotensyjną, czyli obniżają ciśnienie tętnicze krwi (oleuropeina), antybiotyczną, czyli działają wybiórczo w hamowaniu rozwoju mikroorganizmów (aukubina). Całkowita zawartość irydoidów w owocach haskap waha się między 122,42, a 372 mg/100 g świeżej masy, a antocyjanów między 150,04, a 653,95 mg/100 g świeżej masy. Jago kamczacka to również na tle innych owoców jagodowych, najbogatsze źródło naturalnej witaminy C. W oczekiwaniu na tegoroczne pierwsze owoce jagody kamczackiej warto sięgać jeszcze po przetwory na ich bazie (polecamy http://bluehaskap.com/ oraz https://www.nutracevit.com/).

Zawartość witaminy C w owocach (wg. Giovana Bonat Celli &  Amyl Ghanem &  Marianne Su Ling Brooks)

Gatunek/owoc Zawartość witaminy C (mg/100 g FW)
Jagoda kamczacka/haskap 30,5-186,6
Kiwi 29-80
Malina 16,8-37,7
Jeżyna 14,5-17,5
Czerwona porzeczka 25,6-40
Żurawina 11,5
Truskawka 23,8-50
Pomarańcze 54
Borówka 12,4 – 13,1
Czarna porzeczka 160-185

Nie zapominajmy też o warzywach, gdzie najwięcej witaminy C znajdziemy w czerwonej i żółtej papryce (120-180 mg/100 g), jarmużu (120 mg/100 g), brokułach (81 mg/100 g) i brukselce (mg/100 g).

Inne źródła odporności

W powyższej publikacji jako źródła odporności wymieniana jest m.in. GORZKA CZEKOLADA, która zawiera przeciwutleniacze zwane teobrominą (pomagają utrzymać układ odpornościowy na najwyższym poziomie). Ten przeciwutleniacz pomaga powstrzymywać wolne rodniki, cząsteczki, która mogą uszkadzać nasze komórki. Żółta przyprawa – KURKUMA wymieniona została ze względu na kurkuminę. Kurkuma jest skuteczna w poprawie układu odpornościowego człowieka od wieków jako lek naturalny, ponieważ działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Także SŁODKIE ZIEMNIAKI są bogatym źródłem przeciwutleniaczy.

Nie zapominajmy też o tym wszystkim, co mamy pod ręką. Czosnek, chrzan, szałwia, cebula i wszystkie pożytki pszczele (miód, propolis, pierzga, pyłek). To wszystko może wspomóc nasz organizm w ochronie przed infekcjami. W Internecie znajdziecie wiele przepisów jak sporządzić na bazie powyższych składników „domowe atybiotyki”.  

Zatem chrońmy się sami. Jedzmy dużo owoców i warzyw, a jeśli ich okresowo brakuje śmiało sięgajmy po przetwory. Naturalne atybiotyki i związki wzmacniające nasza odporność są wokół nas, trzeba się tylko dobrze rozejrzeć.    

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here