Oficjalne piwo VI Międzynarodowej Konferencji Borówkowej




Kolaboracja. Tym terminem w piwowarstwie określa się współpracę dwóch browarów. Współpracę zwykle w celu uwarzenia wspólnego piwa. Dwie strony spotykają się – kooperują – finalnie warzą. Piwa kooperacyjne są bardzo ciekawe i są wizytówką piwowarstwa w rzemieślniczym wydaniu. Partnerzy wychodzą z założenia, że nigdy sami nie uwarzyliby takiego piwa i że jest to metoda na własny rozwój. Każdy tu marzy by stworzyć recepturę doskonałą, by uwarzyć piwo, które zachwyci innych piwowarów. Ale to właśnie współpraca (kolaboracja) jest narzędziem realizacji ambitnych celów jakościowych.

Po raz pierwszy w historii zdecydowaliśmy się na „oficjalny trunek dla Konferencji Borówkowej”. Uznaliśmy, że metodą na rozwój jest patronowanie tego typu kooperacjom. Zwłaszcza jeśli mają one na celu promocje owoców jagodowych, rzemieślniczych wartości i sposobu myślenia, który stoi za sukcesami Polaków. Partnerzy – Polish Berry Cooperative i Browar Stu Mostów – są aktywnymi promotorami współpracy ponad istniejące formaty. W przypadku Browaru Stu Mostów stała wymiana doświadczeń zaowocowała powstaniem Piwnych Mostów z całą czołówką europejskich browarów. Piwne Mosty to więcej niż wspólne warzenie i wymiana doświadczeń piwowarów. Celem jest wzbogacenie piwnej kultury. To zawsze „most kulinarny”, prezentacja dorobku, piwnych zwyczajów i trendów. Warzenie we Wrocławiu to okazja by pokazać miejsca narodzin piwnej rewolucji w Polsce i 800 lat browarniczych tradycji.

Logo Konferencji jest częścią etykiety, na której inspiruje wielu pojedynczych punktów łączących się w większą różnych konfiguracjach. Są punkty niebieskie, malinowe i są też żółte. Jak się okazuje, nasi przyjaciele piwowarzy, również starają się by branża nie była sumą wolnych elektronów. Ponad 200, bo tyle jest dziś w Polsce browarów rzemieślniczych. Jak się okazuje wyzwania są podobne. Chodzi o wartości, obronę półki, kreowanie zachowań zakupowych i konsumpcyjnych. Dlatego patronu-jemy tej inicjatywie. Jej efektem jest piwo, które zrobi na nas olbrzymie wrażenie. Mamy już dziś nadzieję, że obok walorów smakowych, będzie ono inspiracją i impulsem do tego typu kooperacji w całym kraju.

Wyjątkowe piwo

ART#16 Blueberry Foreign Extra Stout Nitro. Blueberry Foreign Extra Stout + Nitro. Po kolei. Tradycyjne piwo z Wysp, ale, o umiarkowanej mocy. Ożywione dodatkiem borówek odmiany Rubel. Połączenie aromatów gorzkiej czekolady, kakao i słodkich owoców. Słodycz skontrowana palonością pochodzącą od słodów. Do tego NITRO – specjalna technologa nasycania azotem, miast zwyczakowo dwutlenkiem węgla. Efekt zastosowania azotu do wysycenia piwa wyjątkowa aksamitna tekstura.

Foreign Extra Stout – bardzo ciemne, gęste i kremowe piwo. Styl pochodzący z przełomu XVIII i XIX wieku z Wielkiej Brytanii. Początkowo warzony był na rynki tropikalne. Z tego względu charakteryzuje się wyższą zawartością alkoholu. Zastosowanie niewielkiej ilości chmielu, zazwyczaj tylko na goryczkę, uwydatnia smaki i aromaty słodowe, szczególnie te pochodzące od słodów karmelowych i jęczmienia palonego. Chmiel Magnum – goryczkowy i tradycyjny chmiel, który idealnie balansuje słodycz tęższego Stouta, że słodów i tą od borówki. Odmiana Rubel charakteryzuje się wysoką słodyczą i niską cierpkością.

Złożony i intensywny charakter Stout zawdzięcza kompozycji słodów karmelowych i palonych. Klasycznym dodatkiem do stylu jest niesłodowany jęczmień palony. Jemu zawdzięczamy aromaty gorzkiej czekolady, kawy zbożowej, lekką kwasowość oraz nuty palone, a nawet popiołowe.

Do podstawowej wersji Foreign Extra Stout dodano naturalnego 100% przecieru borówkowego odmiany Rubel dostarczonego przez Polish Berry Cooperative. Przecier składa się z całych owoców – nawet skórki czy pestek. Tylko w taki sposób można uzyskać z owoców to co najwartościowsze – wraz z barwą, smakiem i aromatem, który wydobywamy przy użyciu HopGun’a – urządzenia do ekstrakcji w przepływie.

HopGun to opatentowany przez firmę BrauKon system do chmielenia piwa na zimno, tzw. „dry hopping”. Specjalna budowa, oparta na zasadzie działania filtra świecowego i ruchu wirowego pozwala w maksymalnym stopniu wyekstrahować olejki chmielowe z łupuliny zgranulowanych szyszek chmielowych. Dzięki zastosowaniu pompy i długiego czasu ekstrakcji, piwo jest nachmielane równomiernie w całej objętości zbiornika, a aromat chmielowy jest wykorzystywany w maksymalnym stopniu. Nie jest wymagane przetaczanie piwa do kolejnych tanków, przez co unika się ryzyka utlenienia piwa, a tym samym poprawia się jakość nachmielonego piwa.

Chmielenie piwa na zimno jest co prawda głównym zadaniem dla HopGun’a, ale nie jedynym. Ogranicza jedynie kreatywność piwowarów. HopGun pozwala zachować maksymalną świeżość wykorzystywanych składników. Browar Stu Mostów był pierwszym polskim browarem, który dysponował tą technologią.

Nitro

Nasycanie azotem sprawi, że mamy do czynienia z piwem jakiego jeszcze nie było. Nasycanie piwa azotem, zamiast dwutlenkiem węgla, zwiększa jego pijalności i tekstury na aksamitną. Rozpuszczalność azotu w cieczach jest kilkudziesięciokrotnie mniejsze niż dwutlenku węgla.

Browar Stu Mostów używa specjalnej technologii, aby rozpuścić jak najwięcej azotu w piwie, ale tuż po otwarciu i gwałtownym przelaniu piwa do szklanki – NIEWSTRZĄŚNIĘTE, MOCNO WLANE – azot stara się jak najszybciej z niego uciec. W tym czasie tworzy niezliczoną ilość bardzo małych pęcherzyków, które tworzą tzw. efekt kaskadowy. Po chwili azot kieruje się ku górze, spieniając białka rozpuszczone w piwie. W tym procesie generuje się przepiękna, drobnopęcherzykowa, kremowa i trwała piana, nie osiągalna przy piwie nasycanym dwutlenkiem węgla.

Aby w pełni cieszyć się piwem nasycanym azotem, właściwie je serwuj:

  • piwo schłodź do temperatury <7 ⁰C, nie wstrząsaj nim,
  • gwałtownie otwórz butelkę i nalej piwo do szklaki, odwracając butelkę pionowo,
  • ciesz się widokiem efektu kaskadowego, budującego piękną czapę drobnopęcherzykowej piany!

Wyjątkowa premiera

Wraz z Polish Berry Cooperative zapraszamy na uroczystą kolacje podczas Konferencji Borówkowej. Naszymi gośćmi będą również piwowarzy z Wrocławia. Będziemy degustować m.in. premierowego ART#16. Ale nie tylko. Zdradzimy jedynie, że premierę poprzedzi degustacja dwóch innych piw.

Zainteresowanie Premierą ART#16 jest olbrzymie. Po Konferencji topowe puby i multitapy w całym kraju będą serwowały nasze piwo. Wśród nich Święty Michał w Lublinie. Pozdrawiamy, bo przecież niedawno zapraszaliśmy plantatorów na pierwszy łyk Salamander Blueberry Berliner Wiesse. Chmielarnia, Kufle i Kapsle oraz Cześć – w Warszawie. Piwiarnia Piw Rzemieślniczych – Częstochowa. Biała Małpa – Katowice. House of Beer w Krakowie. San Escobar w Świdnicy. Carpe Kraft w Toruniu. Kraftodajnia w Bydgoszczy. Powstają kolejne wydarzenia na Facebook’u. W roku patrona-współorganizatora jest Konferencja Borówkowa. Więcej szczegółów na www.facebook.com/events/539740819758715

 









Poprzedni artykułKombajn KAREN – niezastąpiony w zbiorze maliny i borówki amerykańskiej
Następny artykułKonkurencyjność polskich malin

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj