Ochrona truskawek w czasie kwitnienia jest najważniejsza. FILM




Okres kwitnienia jest newralgiczny jeśli chodzi o zwalczanie chorób w uprawach truskawek. Konieczne są wtedy zabiegi przeciwko szarej pleśni, ale też antraknozie. Rozwojowi tych chorób sprzyja wysoka wilgotność i temperatury na poziomie 18-25°C. Terminowo wykonane zabiegi pozwolą zabezpieczyć kwiaty i owoce przed gniciem i utratą plonu spowodowanego przez powyższe choroby.

Szara pleśń w truskawkach

Sprawca szarej pleśni, grzyb Botrytis cinerea, dokonuje infekcji przez zarodniki konidialne . Narażone na to są w zasadzie wszystkie nadziemne części rośliny, w tym rozwijające się kwiaty, które szybko ciemnieją i zasychają. Zdarza się również, że grzyb przerasta do pędu owoconośnego powodując jego zamieranie. Patogen ten jest niebezpieczny również z tego powodu, że efekty wcześniejszych infekcji widoczne są często dopiero na dojrzewających owocach lub w trakcie zbioru. Z czasem, przy wysokiej wilgotności względnej powietrza, porażone tkanki pokrywają się szarawym nalotem. Objawy szarej pleśni na kwiatach i owocach obserwowane są w różnym nasileniu na roślinach większości odmian uprawnych. Na infekcje narażone są bardziej te plantacje gdzie rośliny są zagęszczone, a rośliny wolno przesychają po opadach deszczu.  

Szara pleśń – pierwsze objawy na kwiatach

W okresach dużego zagrożenia szara pleśnią warto sięgnąć po taki preparat jak Switch 62,5 WG zastosowany w dawce 0,8 – 1 kg/ha. Ma on przy tym krótki okres karencji, który w przypadku truskawki wynosi tylko 3 dni.  

Switch 62,5 WG jest niezastąpionym preparatem do walki z szarą pleśnią w profesjonalnej uprawie truskawek. Zawiera dwie substancje aktywne – fludioksonil oraz cyprodynil i jest fungicydem cenionym także przez wielu producentów truskawek, malin, warzyw i owoców ziarnkowych. Wykazuje bardzo dobre działanie zapobiegawcze oraz interwencyjne, polegające na hamowaniu wzrostu grzybni, gdy doszło już do infekcji w roślinach. Ponadto, zawartość dwóch substancji aktywnych z różnych grup chemicznych obniża ryzyko powstawania odporności u patogenów. Pierwsze opryskiwanie wykonuje się, gdy na krzewach pojawi się 5-10% w pełni rozwiniętych kwiatów. Ochronę przed szarą pleśnią należy kontynuować przez cały okres kwitnienia, stosując właściwą rotację preparatów. Zabiegi powinny być wykonywane w odstępie 10 dni, z zachowaniem okresu karencji, który w przypadku preparatu Switch i borówki wynosi jedynie 7 dni. Należy pamiętać, że w warunkach sprzyjających infekcji w okresie przedzbiorczym, na niechronionych i wilgotnych owocach zebranych do pojemników, już po kilkunastu godzinach mogą pojawić się strzępki grzybni. Preparat Switch 62,5 WG , oprócz wysokiej skuteczności i szybkości działania na plantacji, pozytywnie wpływa na trwałość owoców w obrocie handlowym, co w przypadku owoców jagodowych ma szczególne znaczenie.

Ciemne plamy na dojrzewających truskawkach, czyli antraknoza

Chorobą która może stanowić duże zagrożenie jest tez antraknoza. Antraknoza najintensywniej infekuje i rozwija się w czasie kwitnienia oraz w okresie dojrzewania owoców, szczególnie przy intensywnych opadach deszczu i wysokiej temperaturze (20-27°C). Infekcje dokonane w okresie kwitnienia nie są początkowo widoczne. Widać je dopiero później w okresie dojrzewania owoców. Gnilne plamy na owocach mają ciemnobrunatną barwę, tkanka się zapada w tych miejscach ale pozostaje twarda. W warunkach wysokiej wilgotności można dostrzec w miejscu plam pomarańczowe zarodniki – przypomina dr Paweł Krawiec z Horti Team. Skutecznym narzędziem do zwalczania antraknozy w truskawkach jest fungicyd Scorpion 325 SC. Aktualnie poza białą plamistością liści i antraknozą w etykiecie znajduje się także mączniak prawdziwy truskawki oraz nekrozy powodowane przez Gnomonia, przeciwko którym to chorobom Scorpion jest bardzo skuteczny. Może być stosowany zarówno w uprawie polowej truskawki jak tez pod osłonami. Okres karencji dla truskawek oraz poziomki to zaledwie 3 dni.

Wykonując zabiegi ochrony w czasie kwitnienia należy pamiętać o ochronie pszczół

Wykonując zabiegi w okresie kwietnia należy pamiętać by robić to dopiero po oblocie pszczół. Pełnia one bardzo pożyteczną rolę, wpływają na dobre zapylenie a tym samym jakość końcowego plonu.

Materiał promocyjny







Poprzedni artykułOchrona borówki – najważniejsze choroby. FILM
Następny artykułXXII Międzynarodowe Sympozjum KUPS

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj