Nowe rozwiązania w zbiorze jagody kamczackiej

Jednym z głównych atutów suchodrzewu sinego (jagoda kamczacka) jest możliwość zbioru owoców kombajnem. Gdy jagody zbierane są w optymalnym stadium dojrzałości a maszyna zbijająca dobrze ustawiona, straty są minimalne a jakość zbieranych owoców wysoka. W połowie czerwca na jednej z plantacji w centralnej Polsce przeprowadzono testy nowego kombajnu do zbioru jagody kamczackiej.

Pierwsze próby zbiory zmodernizowanym kombajnem Joanna Premium firmy Weremczuk, odbywały się na 5-letniej plantacji suchodrzewu sinego w okolicach Skierniewic. Kombajn został stworzony w oparciu o ubiegłoroczne obserwacje zbioru realizowane przy użyciu typowego kombajnu połówkowego do zbioru porzeczek. Nowa wersja, jak przekonuje Robert Weremczuk, jest o wiele lepiej przystosowana do pracy na plantacjach jagody kamczackiej. Jest to zasługa przede wszystkim dobrej współpracy z plantatorami, zwłaszcza Tomaszem Michalskim, który jest prekursorem uprawy jagody kamczackiej w Polsce. Dzięki tej współpracy udało nam się skonstruować taki kombajn, który dobrze sobie radzi ze zbiorem tych delikatnych jagód z gęstwiny krzewów – podkreśla R. Weremczuk, dodając – Póki co skupiamy się na kombajnach połówkowych, z racji ekonomii. Cały czas jest to kombajn uniwersalny, którym również możemy zbierać inne jagody jak porzeczki czy agrest. Przede wszystkim w nowej wersji kombajnu Joanna Premium, zwrócono uwagę na pobieranie pędów, z których owoce są otrząsane na rozszerzony stół zbierający. To rozszerzenie jest celowe tak by ograniczyć straty w postaci owoców pod krzewami, jak również zwiększyć prędkość zbioru. Model ma regulowane parametry głowicy otrząsającej, co pozwala dopasować do kubatury i wielkości krzewów. Dzięki szerszemu transporterowi poprzecznemu oraz dłuższemu otrząsaczowi kombajn ten osiąga jeszcze większą wydajność oraz nie uszkadza krzewów. Ponadto konstrukcja kombajnu minimalizuje ryzyko strat owoców w czasie zbioru. Gabaryty całej maszyny są również zwiększone w stosunku do modelu Joanna-4. Rozbudowany układ hydrauliczny umożliwia jednoczesne wyposażenie kombajnu w koła skrętne oraz poziomowanie względem podłoża.

Zbiór owoców suchodrzewu sinego realizowany nowym kombajnem firmy Weremczuk
alt
Zbiór owoców suchodrzewu sinego realizowany nowym kombajnem firmy Weremczuk

Joanna Premium to tak naprawdę kombajn bardzo uniwersalny. Dzięki zastosowaniu nowoczesnej uniwersalnej – przestawnej głowicy o regulowanej amplitudzie drgań, można parametry zbioru dostosować do różnych odmian i gatunków, co sprawia, że sezon użytkowania kombajnu wydłuża się od maja do później jesieni poprzez zbiór właśnie jagody, agrestu, porzeczki, aronii a kończąc na malinie jesiennej czy dzikiej róży. Ponadto jest on przeznaczony do zbioru owoców z krzewów o różnej wysokości, od niskich jak jagoda kamczacka czy porzeczka, po 3 – metrowe krzewy aronii. Przepływ długich pędów przez zespół otrząsający jest płynny, a owoce spadające przed otrząsaczem również są zbierane dzięki wysuniętemu do przodu transporterowi poprzecznemu (minimalizując w ten sposób straty). Oczywiście możliwy jest zbiór owoców różniej z niskich krzewów dzięki zastosowaniu przystawki do młodych krzewów.

alt
Tomasz Michalski i Robert Weremczuk – twórcy nowych rozwiązań w zbiorze jagody kamczackiej

Tomasz Michalski pozytywnie ocenia jakość zebranych owoców, przede wszystkim są dobrze oczyszczone, pozbawione liści i ciał obcych i praktycznie nie ma jagód uszkodzonych mechanicznie. Podkreśla jednak potrzebę dobrego wyregulowania maszyny i dopasowania jej do wysokości i kubatury krzewów na konkretnej plantacji. Dzięki temu można zminimalizować straty w postaci owoców niezebranych czy opadłych na ziemię.

alt
zebrane owoce jagody kamczackiej

Ten sezon zapowiada się dość dobrze pod względem zbioru owoców, choć na wielu plantacjach problemem okazują szkody jakie wyrządzają ptaki. Niektórzy plantatorzy mówią że okazują się one szybsze od kombajnu i czasem potrafią tak spustoszyć plantacje, że nie ma już co zbierać. Podejmowane są różne próby ochrony plantacji przed ptakami – najskuteczniejsze wydają się być siatki rozkładane bezpośrednio na krzewy i zdejmowane dopiero tuż przed zbiorami.


Perspektywy dla jagody kamczackiej są póki co dobre. Przede wszystkim wynika to z zainteresowania rynku tymi owocami przede wszystkim w takich krajach jak Japonia, Stany Zjednoczone czy Kanada. Owoce suchodrzewu sinego okazuje się bowiem świetnym surowcem do przemysłu spożywczego, ale wykorzystywane są w farmacji i przemyśle kosmetycznym. W Polsce większość owoców jagody kamczackiej zbierana jest kombajnowo i zamrażana. Cały czas trwają przy tym badania dotyczące poznania wszystkich właściwości jagody kamczackiej. Najnowsze wyniki wskazują, że cenne u tej ośliny są nie tylko owoce ale również kora pędów, która zawiera dużą ilość irynoidów, bardzo pożytecznych substancji, które wpływają na obniżenie cholesterolu jak również regenerację układu krwionośnego.

Wiecej zdjęć w Galerii

 

Więcej informacji o uprawie jagody kamczackiej w czasopiśmie Jagodnik 3/2015

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.