Nowe klony maliny czarnej

Malina czarna cieszy się w Polsce stosunkowo niewielką popularnością, a jej uprawy mają obecnie niewielki zasięg. Istnieje kilka niewielkich plantacji gównie na Lubelszczyźnie (w rejonie Puław i Lipska). Większa część z nich zakładana była w porozumieniu z odbiorcą, który eksportował owoce do USA – kontraktacje zawierane na 10 lat. Łącznie była to produkcja ok. 50–60 ton.

Producenci zachęceni byli do uprawy tego gatunku pewnym zbytem i ofertą dobrych cen – jeszcze 3 lata temu 6-7 zł/kg owoców odmiany ‚Bristol’. W ubiegłym roku oferowano już cenę 4 zł/kg, a w bieżącym roku spadła ona do 2,5 zł/kg owoców w klasie ekstra. Wobec takiej sytuacji większość producentów zrezygnowała ze zbioru owoców, plantacje pozostawiono zaniedbane, a osoby prowadzące tą uprawę zastanawiają się nad ich likwidacją. Niezależnie jednak od tych informacji można sądzić, że zainteresowanie czarną maliną w przyszłości może rosnąć, również ze strony odbiorców owoców deserowych. Tutaj jednak potrzeba będzie nowych, spełniających oczekiwania odbiorców i konsumentów odmian. Jeden z projektów dotyczących hodowli czarnych malin realizowany jest w spółce Niwa Hodowla Roślin Jagodowych pod numerem POIR.01.01.01-00-0005/17 pt. „Uzyskanie nowych odmian maliny czarnej w procesie hodowli twórczej oraz opracowanie technologii dla ukierunkowanej produkcji owoców”. Projekt ma na celu popularyzację w uprawie nowego gatunku jakim jest czarna malina. Dzięki pracom hodowlanym uzyskano już interesujący klony owocujące na pędach tegorocznych (1/2 długości pędu z pędami owocującymi) oraz klony owocujące na pędach dwuletnich (i powtarzające owocowanie na końcówkach pędów) o wielkich owocach do 5,6 g (gdzie średnia masa owoców odmian maliny czarnej to 2,5 g).

Klon owocujący na tegorocznym pędzie
Klon owocujący na dwuletnich pędach o bardzo dużych owocach

Niezwykła wartość prozdrowotna owoców maliny czarnej (kilkukrotnie większa niż maliny czerwonej) daje możliwość wykorzystania owoców tego gatunku do tworzenia produktów tzw. „super food”, które w dobie dbałości o zdrowie na pewno znajdą swoich odbiorów. Dyskutowano o tym podczas tegorocznej międzynarodowej konferencji w Roterdamie „Berry Congress” (więcej o tym wydarzeniu można przeczytać w czasopiśmie „Jagodnik” 6/2018).

Nowa, dobra odmiana jest podstawą produkcji. Drugą częścią układanki musi być porozumienie z odbiorcami (przetwórcami lub rynkiem owoców deserowych), którzy zachęcą plantatorów do uprawy maliny czarnej oferując im korzystne dla stron warunki współpracy, najlepiej z gwarantowaną ceną minimalną.

Autor: Dr Katarzyna Król, Niwa – Hodowla Roślin Jagodowych – Brzezna

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here