Sukces w biznesie można odnieść dzięki dostępowi do aktualnej wiedzy. O technologiach, nowych badaniach, trendach, potrzebach, innowacjach … Dotyczy to również branży owoców, zwłaszcza tak nowego na rynku owocu – haskap. To właśnie niemu będzie poświęcona III Międzynarodowa Konferencji Kamczackiej, która odbędzie się już 7 listopada 2019 roku w Polsce. Międzynarodowe grono prelegentów i wykłady tłumaczone na 3 języki (polski, angielski, rosyjski) powinny być zachętą do uczestnictwa w tym wydarzeniu.  

III Międzynarodowa Konferencja Kamczacka (International Haskap Conference) to znakomita okazja do pozyskania najnowszej wiedzy o uprawie jagody kamczackiej (haskap, honeyberry). Odbywać się będzie w Polsce, 7 listopada 2019 roku w Hotelu Warszawianka (Jachranka). Zaproszeni eksperci, najlepsi wykładowcy z całego świata (Polska, Kanada, Niemcy, Rosja, Szkocja) podzielą się swoją wiedzą o uprawie haskap oraz przedstawią swoje poglądy dotyczące przyszłości i perspektyw dla tego owocu. To okazja do spotkań, nawiązania nowych relacji biznesowych i poznania możliwości zagospodarowania owoców jagody kamczackiej.

Odmiany w uprawie i przetwórstwie

Na świecie jest około 150 nazwanych odmian jagody kamczackiej, a 40 lub 50 z nich trafiło już do obrotu handlowego. Okazuje się, że wybór odmiany jagody kamczackiej ma kolosalne znacznie dla powodzenia uprawy tego owocu. To od doboru odmian uzależnione mogą być uzyskiwane w przyszłości plony. Na świecie mało jest niestety badań, które by pozwalały uzyskać informacji jaki dobór odmian jest najlepszy pod względem dobrego zapylenia, a tym samym zawiązywania owoców. Badania w tym zakresie prowadzone są przez zespół dr Boba Borsa na Uniwersytecie w Saskatchewan. Poszukuje się w ten sposób najlepszych par pod względem odmianowym, które razem pozwolą uzyskiwać wysokie plony owoców. Badania takie nie są łatwe i wymagają czasu. Dr Bob Bors prowadził również badania związane z efektywnością poszczególnych zapylaczy, czyli pszczoły miodne (Apis mellifera), trzmiele (Bombus spp.) i murarki ogrodowe (Osmia lignaria). Podczas Konferencji podziali się wynikami w tym zakresie jak również opowie jak rozwija się hodowla nowych odmian w tym kanadyjskim ośrodku hodowlanym. 

Niektóre jagody są bardzo duże, słodkie, ale podczas przetwarzania okazuje się, że uzyskany z nich produkt jest bez smaku. Niektóre mają gorzki smak i są całkowicie nieodpowiednie do sprzedaży  w postaci świeżej, ale ich smak ma korzystny wpływ na jakość produktów spożywczych. Z tego powodu wybór odmiany do konkretnych zastosowań jest jednym z czynników, które decydują o powodzeniu w produkcji zarówno owoców, jak i finalnych wyrobów. Przy obecnej liczbie odmian konieczne jest określenie, które z nich są odpowiednie do poszczególnych zastosowań. Nie możemy tu mówić tylko o odmianach na świeży rynek i dla przemysłu, ale o odmianach przydatnych do produkcji soków, dżemów, konfitur, lodów, przecierów, nektarów, itd. Takie badania prowadzi w Rosji Аlena Chernenko, która pracuje jako główny technolog w TPK SAVA/Rosja. Podczas Konferencji opowie o wynikach swoich badań i przedstawi rekomendacje do jak najlepszego wykorzystania poszczególnych odmian. 

Co to jest haskap japoński? 

Poszczególne odmiany wymagają nieco innego traktowania na plantacjach i prowadzenia. Dotyczy to chociażby haskapu japońskiego, czyli odmian wywodzących się z Japonii a wyselekcjonowanych przez prof. Maxine Thompson z Oregonu, która oparła krzyżowania tylko i wyłącznie na japońskim podgatunku Lonicera caerulea var. emphyllocalyx. Podgatunek ten występuje naturalnie jedynie na japońskiej wyspie Hokkaido. Jest on przystosowany do panującego tam zmiennego klimatu – długo pozostaje w uśpieniu wiosną, mimo gwałtownych zmian temp. od –25°C do +15°C. Kwitnie rozpoczyna około 3-4 tygodni później niż formy rosyjskie i kanadyjskie, owoce są dużo większe, o bardziej owalnym kształcie, słodko-kwaśne i nie mają goryczki. Krzewy odznaczają się mocnym wzrostem, silnym przyrostem nowych pędów – nawet do 1,2 m, ich pokrój naturalnie utrzymuje kształt litery V. Więcej o potencjale tych roślin opowie Paweł Korfanty – szkółkarz, pasjonat i kontynuator programu hodowlanego zapoczątkowanego przez prof. Maxine Thompson.

Czy haskap przyjmie się wśród konsumentów?

To pytanie z pewnością zadaje sobie wielu producentów jagody kamczackiej. Odpowiedzi na nie postanowili poszukać szkoccy farmerzy z stowarzyszenia Scottish Honeyberry Cooperative. Aby szybciej rozwijać ten projekt oraz uzyskać dostęp do wyników badań naukowych, nawiązali współpracę z James Hutton Institute – światowej sławy ośrodkiem badań rolniczych, w którego pobliżu znajduje się główna farma jagody kamczackiej. Współpraca ta jest powiązana z obejmującym całą Wielką Brytanię programem Knowledge Transfer Partnerships (KTP), którego celem jest umożliwienie firmom zwiększania konkurencyjności na rynku. Pierwszym krokiem, jaki podjęła Scottish Honeyberry Cooperative w kierunku wdrażania jagody kamczackiej w Wielkiej Brytanii, była analiza rynku. Uzyskane w jej wyniku informacje przedstawi dr Louise Gamble z James Hutton Institute/Szkocja, wskazując które produkty z haskap są najbardziej lubiane przez konsumentów a nawet jakie są ich preferencje odmianowe.

To tylko niektóre ciekawostki z bogatego programu przygotowanego na III Międzynarodową Konferencję Kamczacką. Ogółem wygłoszonych zostanie 13 prelekcji przez specjalistów przybyłych z 5 krajów świata (zobacz pełny program). Konferencję zakończy debata na temat możliwości zagospodarowania owoców jagody kamczackiej i ich potencjału rynkowego. Wszystkie wykłady będą tłumaczone symultanicznie na język polski, angielski i rosyjski, a uczestnicy otrzymają publikację ze streszczeniami wszystkich przedstawionych tematów, jak również pewnymi dodatkowymi informacjami o tym niezwykłym owocu.

Wszystkie informacje i program konferencji dostępne są na stronie http://www.konferencjakamczacka.pl/

Zapraszamy do wcześniejszej Rejestracji – do 25 października dostępne są bilety w preferencyjnej cenie

Zapraszamy do uczestnictwa  w jedynej takiej konferencji na świecie. #nr1naŚwiecie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here