Monitoring plantacji (agrest, 27.03–9.04.2019 r.)

Fot. 1. Faza rozwoju agrestu 27.03.2019 - BBCH 10

W związku z niestabilnymi temperaturami następuje niezbyt szybki rozwój roślin. Od fazy BBCH 10 (gdy wierzchołki liści znajdują się nad łuskami pąków, a pierwsze liście oddzielają się – 27.03.) do fazy BBCH 11-15 (gdy pierwsze liście rozwinęły się, a inne nadal się rozwijają – 9.04.) upłynęło około 14 dni (fot. 1, 2).

Fot. 2. Faza rozwoju agrestu 9.04.2019 – BBCH 11 – 15

W tym momencie warto sprawdzić plantacje pod kątem zagrożenia ze strony amerykańskiego mączniaka agrestu.

Amerykański mączniak agrestu (Sphaerotheca mors-uvae)

Od wczesnej wiosny na młodych, rozwijających się, wierzchołkowych liściach i pędach widoczne są białe, pylące plamy. Początkowo nieliczne, ale od pojawienia się zarodników konidialnych bardzo szybko wzrasta ich liczba. Przy silnym porażeniu całe wierzchołkowe przyrosty pędów mogą być pokryte obfitym, mączystym nalotem złożonym z grzybni i zarodników konidialnych, które stanowią typową oznakę etiologiczną patogena. Porażeniu ulegają także owoce, przede wszystkim agrestu i tylko sporadycznie porzeczki. W miarę upływu czasu biała grzybnia, szczególnie na agreście, ciemnieje i nalot staje się brązowy, zbity, wojłokowaty, a w nim w okresie lata i jesieni tworzą się liczne, dobrze widoczne otocznie grzyba (chasmotecja), w postaci małych, ciemnych punktów. Na silnie porażonych krzewach dochodzi do całkowitego zahamowania wzrostu pędów, co powoduje silną redukcję plonu w następnym sezonie. Wierzchołki pędów często zamierają a liście nie wyrastają, ulegają deformacji i wcześnie opadają. Brak przyrostów jest szczególnie szkodliwy dla młodych roślin, gdyż opóźnia ich wzrost i osiągnięcie pełni owocowania. Porażone owoce agrestu nie przedstawiają wartości handlowej, gdyż drobnieją, są zniekształcone i pokryte ciemnymi plami. Ponadto w miejscu plam owoce często pękają i gniją. Przy silnym porażeniu nawet cały plon agrestu może ulec zniszczeniu. Odmiany agrestu i porzeczki czarnej różnią się znacznie podatnością na chorobę.

W naszych warunkach, głównym źródłem infekcji pierwotnych wiosną, zarówno porzeczki, jak i agrestu, są zarodniki workowe uwalniające się z otoczni (chasmotecjów) utworzonych na porażonych organach. W każdej otoczni znajduje się tylko jeden worek, zawierający 8 zarodników workowych. Infekcje pierwotne powodowane przez zarodniki workowe są nieliczne. Jednak pojawienie się objawów choroby, w postaci mączystego nalotu grzybni i łańcuszków zarodników konidialnych, daje początek infekcjom wtórnym, które w sprzyjających warunkach mogą doprowadzić do gwałtownego rozprzestrzenienia się patogena. Zarodniki konidialne, typu oidium, tworzą się w łańcuszkach, są jednokomórkowe, bezbarwne. Zarodniki mogą kiełkować bez kropli wody, dlatego S. mors-uvae rozwija się najlepiej podczas suchej, ciepłej pogody, która wpływa korzystnie na zarodnikowanie grzyba oraz na uwalnianie się i rozprzestrzenianie zarodników konidialnych.

Dokonując oceny porażenia plantacji agrestu zaobserwowaliśmy zasiedlenie pędów przez tego patogena z wyraźnymi objawami chorobowymi i oznakami etiologicznymi, które stanowią otocznie grzyba (chasmotecja) – źródło infekcji pierwotnej (fot. 3 i 4).

Należy przeprowadzić zabiegi ograniczające jak i ochronę:

– wycinać i usuwać z plantacji porażone pędy w celu ograniczenia źródła infekcji pierwotnych

-zabieg ten, wykonywany najczęściej zimą lub wczesną wiosną, jest szczególnie istotny na plantacjach agrestu, na których choroba występowała w dużym nasileniu

-usunięcie porażonych pędów istotnie zwiększa skuteczność ochrony chemicznej

– na plantacjach odmian podatnych na chorobę ochrona chemiczna jest niezbędna

-zabiegi zapobiegawcze należy rozpocząć, w przypadku agrestu tuż przed lub w okresie kwitnienia, i kontynuować, co 10–14 dni, w zależności od tempa rozwoju roślin, stosowanych fungicydów i przebiegu warunków atmosferycznych, z zachowaniem okresu karencji

Tabela. Ochrona agrestu przed mączniakiem w okresie przed kwitnieniem – zobacz PDF

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here