Moda na Goji

W Polsce rośnie popularność kilku nowych gatunków roślin użytkowych, do których należy kolcowój chiński (Lycium barbarum, bardziej znany jako jagody Goji). Po kilku latach obserwacji okazuje się, że roślina ta dobrze znosi panujące w naszym klimacie warunki, a przez to z powodzeniem może być u nas uprawiana – również na skalę przemysłową.

Od kilku już lat rozmnażaniem kolcowoju chińskiego zajmuje się Licencjonowane Gospodarstwo Szkółkarskie Krystyna Krzewińska położone na peryferiach Lublina.

alt
Rośliny kolcowoju można też prowadzić w formie drzewek

Rozpoczynając przygodę z tym nowym gatunkiem Zbigniew Krzewiński, zgromadził kilka selektów kolcowoju chińskiego, w większości bazując na nasionach tego gatunku sprowadzanych z Tybetu i Chin. Spośród kilku typów najlepiej oceniony został selekt NQ 1 i włączony do produkcji szkółkarskiej. Kolcowój rozmnaża się tu poprzez wysiew nasion w kontrolowanych warunkach (temperatura, wilgotność) realizowany wczesną wiosną. Kolejne etapy to pikowanie roślin do wielodoniczek, a później przesadzanie do pojemników produkcyjnych. W taki sposób można już w przeciągu jednego sezonu produkcyjnego uzyskać materiał szkółkarski jesienią kierowany do sprzedaży (rośliny w zależności od etapów rozmnażania oferowane są w pojemnikach 2L i 1L ). Prowadzone są w formie drzewek do wysokości 1,50 m lub krzewów w zależności od zapotrzebowania klientów.

jagody Goji, Licencjonowane Gospodarstwo Szkółkarskie Krystyna Krzewińska
Handlowy materiał kolcowoju w doniczkach, w szkółce PP. Krzewińskich

 

Zdaniem Z. Krzewińskiego z racji dużego zainteresowania owocami Goji, jak też przydatności tej rośliny do uprawy w Polsce, warto jest zakładać plantacje towarowe w Polsce. Rośliny można prowadzić w formie krzewów, ale lepiej uformować z nich drzewka. Wówczas owoce są lepiej wyeksponowane, nie brudzą się i łatwiej je można zebrać. Owoce Goji dojrzewają nieregularnie, dlatego również zbiór trzeba prowadzić w kilku etapach. Można je zbierać ręcznie lub poprzez otrząsanie. Korzystając z wyrośniętych krzewów do zakładania plantacji już w 1 roku po posadzeniu można uzyskać pierwszy niewielki plon owoców.

Owoce odmiany NQ1
alt
Owocujący pęd odmiany NQ1

Jagody kolcowoju chińskiego maja barwę ciemnopomarańczową, czasem prawie czerwoną, mogą być spożywane w stanie świeżym. Niektóre odmiany tego gatunku dostępne w szkółkach i centrach ogrodniczych charakteryzują się żywozielonymi liśćmi, wysoką odpornością na mróz i choroby grzybowe, o owocach licznych lecz niesmacznych, gorzkawych. Z obserwacji na poletku doświadczalnym u Państwa Krzewińskich wynika, iż odmiany takie nadają się jedynie do nasadzeń z przeznaczeniem jako rośliny ozdobne. Natomiast odmiana NQ1 rozmnażana w tej szkółce została wybrana na podstawie informacji z Chin, skąd wywodzi się historia uprawy. Potwierdziły to również obserwacje owocujących roślin rosnących na terenie firmy. Jagody u odmiany NQ 1 mają do 2,5 cm długości, w pełni dojrzałe są słodkie, można je domowymi sposobami suszyć i używać jako dodatek do herbaty, ciast, sałatek, surówek i deserów. W medycynie chińskiej i tybetańskiej jagody kolcowoju są używane od dwóch tysięcy lat, w leczeniu schorzeń związanych z chorobami nerek, płuc, serca czy dolegliwościami reumatycznymi. Są też skuteczne przy odtruwaniu organizmu. Jagody kolcowoju są bogatym źródłem witaminy C (100g suszonych owoców jagód zawiera 2500 mg wit. C), również B1, B2, B6 i E, a także cały szereg składników mineralnych, beta-karoten, polisacharydy odpowiedzialne za wzmocnienie systemu immunologicznego, zeaksantynę – substancję antyoksydacyjną i poprawiającą wzrok. Spożywanie tych jagód opóźnia procesy starzenia, wzmacnia stawy i kości, wzmaga odporność i poprawia wzrok. Nic więc dziwnego, że owoce kolcowoju chińskiego – jagody Goji, często są określane jako najzdrowsze owoce świata.