Mieszanki międzyplonowe (cz. II) – zasady ich uprawy




Do uzyskania jak najlepszego efektu z uprawianych międzyplonów warto zapoznać się z informacjami jakie zdradza Dariusz Frątczak z DSV Polska. Dotyczą one m.in. doboru odpowiedniego składu mieszanek oraz postępowania z nimi w trakcie przygotowywania pola, aby przyniosły nam jak najwięcej korzyści.

Jak sama nazwa wskazuje międzyplony wysiewamy zazwyczaj po plonie głównym, najczęściej ma to miejsce w okresie lipca i sierpnia. Jednak zdarza się czasem, że taki międzyplon można już wysiać w czerwcu czy dopiero pod koniec sierpnia lub na początku września. Podczas siewu czerwcowego ze względu na długość dnia rośliny będą dążyć do wzrostu generatywnego, a to nie jest celem założonej uprawy. Dlatego optymalny okres siewu międzyplonów przypada na okres lipca i sierpnia. W tym czasie rośliny są w stanie dorosnąć do znacznych rozmiarów, wytwarzając system korzeniowy na głębokość często przekraczającą 150 cm. Dzięki temu są w stanie „wydostać” składniki pokarmowe, często wpłukane przez wodę w głębsze warstwy gleby.

Niszczenie poplonów

Najczęściej spotykaną metodą niszczenia poplonów jest ich zaoranie. Metoda ta jest jednak niebezpieczna dla środowiska glebowego, ponieważ wprowadzając jednorazowo dużo materii organicznej w miejsce gdzie nie ma odpowiedniej ilości tlenu dochodzi często do gnicia obumarłych części bez dostępu tlenu. Prowadzi to wówczas do namnażanie się patogenów, które mogę być źródłem późniejszych problemów na plantacji i wymagają naszej interwencji w postaci ochrony chemicznej. Dlatego niezwykle ważnym elementem jest odpowiedni sposób zniszczenia międzyplonu.

W zależności od gatunków jakie zostały wykorzystane można to uczynić na dwa sposoby. Pierwsza metoda to taka, w której mieszanka roślinna przemarza. Wtedy czekamy na wystąpienie przymrozków i po jego wystąpieniu dochodzi do brunatnienia i murszenia roślin. Jest to pierwsza oznaka namnożenia się organizmów które powodują rozkład materii organicznej. Następnie wykonujemy zabieg agrotechniczny talerzowania lub orki. W przypadku kiedy mamy do czynienia z mieszankami które nie przemarzają musimy przerwać procesy życiowe roślin. Wykonujemy w tym celu wałowanie pola lub zabieg płytkiego talerzowania pola. Następnie podobnie jak w pierwszym przypadku, czyli czekamy do zbrunatnienia, zmurszenia roślin a następnie przystępujemy do odpowiednich zabiegów agrotechnicznych. Okres po jakim dochodzi do obumarcia roślin i ich częściowego rozkładu zależy w dużej mierze od temperatury, wilgotności i nasłonecznienia. Przy optymalnych warunkach, czyli na przemian ciepło i wilgotno można przyjąć, że będzie to okres około tygodnia, natomiast przy braku odpowiedniej temperatury czy wilgotności potrwa to nie co dłużej.

Ciekawostką jest skład mieszanek z firmy DSV, to znaczy gatunki są tak dobrane aby zgromadziły odpowiednią ilość azotu, który jest niezbędny do prawidłowego rozkładu. Więcej informacji o wartych do wprowadzania w uprawie międzyplonowej roślin oraz zabiegach przygotowujących międzyplon do zniszczenia znajduje w przygotowanym materiale filmowym:









Poprzedni artykułVII Konferencja Truskawkowa – 15 stycznia 2020 r.
Następny artykułJagodnik 1/2020 już w sprzedaży

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj