Międzynarodowe Sympozjum Truskawkowe 2020




Tegoroczna edycja ważnego wydarzenia w branży ogrodniczej jakim jest Międzynarodowe Sympozjum Truskawkowe (ISS) odbędzie się w Rimini w dniach 2-6 maja. Ustalono już harmonogram wystąpień. Prezentacje 15 ekspertów zostały podzielone na 4 bloki tematyczne.

Genetyka

Aaron Liston, profesor botaniki i patologii roślin na Uniwersytecie Stanowym w Oregonie, dokona przeglądu i ponownego zbadania pochodzenia niektórych odmian truskawek. Steven J. Knapp, profesor i dyrektor programu uprawy truskawek na Uniwersytecie Kalifornijskim, opowie o tradycyjnych i opartych na genomach strategiach hodowlanych które są podejmowane dla zapewnienia następnej generacji odmian truskawek. Qing-Hua Gao, profesor w szanghajskiej Akademii Nauk Rolniczych skoncentruje się na zagadnieniach związanych z podatnością roślin na choroby grzybowe. Béatrice Denoyes, badacz z Narodowego Instytutu Badań Rolniczych w Bordeaux, zajmie się zagadnieniem uzyskiwanych plonów z krzewów kolejnych pokoleń.

Zagadnienia agronomiczne

Yiannis Ampatzidis, profesor na Wydziale Inżynierii Rolniczej i Biologicznej Uniwersytetu Florydy, wygłosi prelekcję zatytułowaną „Automatyzacja, sztuczna inteligencja i robotyka w produkcji truskawek”. Anita Sønsteby, profesor naukowy w Norweskim Instytucie Badań Bioekonomicznych, omówi temat kwitnienia i zimowego spoczynku truskawek w kontekście zmieniającego się klimatu. Peter Melis, pracownik naukowy w Proefcentrum Hoogstraten w Belgii, rozważy w jaki sposób nowoczesna uprawa w podłożu substratowym oferuje możliwości minimalizacji pozostałości ś.o.r. w owocach. Zhang Yuntao, dyrektor programu truskawkowego w pekińskiej Akademii Leśnictwa i Nauk poinformuje o najnowszych badaniach i wpływie siódmej edycji ISS na postrzeganie truskawki jako surowca dla zakładów przetwórczych w Chinach.

Certyfikacja, ochrona insektycydowa i fungicydowa, trwałość pozbiorcza

Ioannis Tzanetakis, profesor wirusologii roślin na University of Arkansas, opowie o certyfikacji roślin truskawek w XXI wieku. Poruszone zostaną tu różne aspekty produkcji roślin. Juan Carlos Díaz Ricci, profesor na Universidad Nacional de Tucumán i członek Argentyńskiej Narodowej Rady ds. Badań Naukowych (CONICET) omówi koncepcje ochrony przed infekcjami grzybowymi sadzonek truskawek, zaś Sonia Osorio Algar, profesor na Uniwersytecie w Maladze odpowiedzialny za laboratorium biotechnologii owoców wygłosi prezentację dotyczącą zachowania długiego okresu trwałości pozbiorczej owoców.

Zdrowie i bezpieczeństwo konsumentów

Stefano Predieri, kierownik Instytutu Biologii Gospodarczej CNR, Jednostka Badawcza w Bolonii, opowie o tym w jaki sposób konsumenci rozumieją wysoką jakość truskawek. Francisco A. Tomás-Barberán, profesor w Consejo Superior de Investigaciones Científicas w Murcji, przybliży wpływ niektórych związków chemicznych zawartych w owocach truskawek na zdrowie człowieka. Britt Burton-Freeman – Katedra Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu w Illinois Institute of Technology – wygłosi prelekcję której tematem będzie wpływ konsumpcji truskawek na naczynia krwionośne człowieka. Del Rio, profesor nadzwyczajny odżywiania ludzi na University of Parma i kierownik Wydziału Zaawansowanych Studiów Żywności i Żywienia Uniwersytetu Parmy w swym wystąpieniu przedstawi zagadnienia związane  z polifenolami w truskawkach.

Źródło: Informacja prasowa ISS









Poprzedni artykułNowe technologie w uprawie jagodowych (cz. II)
Następny artykułDoradzamy jak uprawiać jagodę kamczacką

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj