Zapraszamy plantatorów na premierę malinowego WRCLW Rye RIS – żytni Russian Imperial Stout z dodatkiem naturalnego, tłoczonego soku z malin jest już gotowy. Nuty kawy i czekolady połączone ze słodko-kwaśnymi, aromatycznymi malinami. RIS to prawdziwy mocarz, jeden z najpotężniejszych stylów piwa na świecie. Większość najlepszych piw świata to właśnie Imperialne Stouty. Coś dla wszystkich szukających nowej jakości w piwie, szczególnie wśród piw bardziej esencjonalnych i treściwych.

Zapraszamy w piątek 19 października o 14:00 do Wrocławia do Browaru Stu Mostów, a w czasie weekendu do najlepszych pubów i multitapów w całej Polsce. Pretekst do branżowego spotkania bardzo dobry. Chcemy pokazać znakomitej jakości polskie owoce jagodowe oraz kunszt naszych piwowarów.

Kraft nie idzie na skróty

Kraft korzysta na najwyższej jakości owoców. Maliny to owoce, które doskonale łączą się z piwem. Od lat wiedzą to koncerny – które nieprzerwanie produkują piwa z… dodatkiem syropu glukozowego, barwników i aromatów malinowych. My nigdy nie tego nie zrobimy, dodajemy tylko naturalny, tłoczony, 100% sok z polskich malin. Niesamowicie aromatyczny, słodko-kwaśny – mówi Mateusz Gulej, Główny Piwowar Browaru Stu Mostów.

Maliny to polskim owoc, a słynie z niego Lubelszczyzna, skąd pochodzi około 70% malin produkowanych w Polsce. Wszystko zaczęło się w 1974 roku, kiedy to propagatorem nasadzeń malin był w tym regionie Zygmunt Krawiec, a przy wsparciu rządowym powstało wówczas 12 pierwszych plantacji malin. Obecnie maliny na Lubelszczyźnie uprawiane są na powierzchni około 20 tys. ha i w zdecydowanej większości są to owoce przeznaczone na przemysł. Cały czas szukamy sposobów na wydajniejsza produkcję, ale istotne jest jest poszukiwanie nowych możliwości zagospodarowania owoców malin. Dlatego cieszę, że są one dodatkiem do rzemieślniczych piw i z niecierpliwością czekam na pierwszy łyk WRCLW Rye RIS – mówi dr Paweł Krawiec, producent malin, kontynuator rodzinnych tradycji i koordynator projektu Malinowe Factory.

W piwach jasnych taki sok nadaje przepiękny, czerwony koloru (jak np. w SALAMANDER Raspberry and Basil Rye Grisette), natomiast w piwach ciemnych, takich jak Rye RIS niesamowicie wzbogaca smak o nuty kwaskowe i słodkie oraz nadaje aromatu malinowego, który wraz z czekoladowo-kawową podstawą tego stylu stwarza wrażenie ciemnego tortu z malinami. Maliny to też owoce bogate w przeciwutleniacze, w tym witaminę C – to naturalny konserwant. Piwa z naturalnym dodatkiem malin lub soku, dłużej zachowują świeżość – a przy tym smakują wyśmienicie – dodaje Mateusz Gulej.

Pierwszym owocem jakie promowaliśmy w ten sposób były czarne porzeczki. Browar Stu Mostów dołączył do swojej oferty porzeczkowe piwo, a na inaugurację zaprosił przedstawicieli Krajowego Stowarzyszenia Plantatorów Czarnych Porzeczek. SALAMANDER Blackcurrant Berliner Weisse spróbowali delegaci KSPCP. Więcej o tym w artykule „Czarne porzeczki jednoczą producentów owoców i browarników” (http://jagodnik.pl/czarne-porzeczki-jednocza-producentow-owocow-browarnikow).

Nie tylko we Wrocławiu

Plantatorów, miłośników owoców jagodowych i kraftu zapraszamy do Browaru Stu Mostów oraz na premierowe degustacje w Szczecinie – multitap Słody, Gdańsku – Pub Spółdzielczy, Pub Lawendowa, Pub Labeerynt. Gdynia – Beczka Chmielu. Warszawa – Same Krafty, The Taps, Kufle i Kapsle, Chmielarnia Marszałkowska, Hoppiness, Craft Beer Muranów, Chmielarnia Centrum, KEN54, Beerhub, Jabeerwocky, Tarantino. Rzeszów – Stara Drukarnia, Katowice – Biała Małpa. Świdnica – San Escobar. Wrocław – Szynkarnia, Targowa. My będziemy na premierze w Browarz Stu Mostów.

Szczegóły premierowego weekendu na https://www.facebook.com/events/1983743598335987

To będzie bardzo wyjątkowy dzień w Stolicy Dobrego Piwa. Wracają WRCLW Rye RIS oraz WRCLW Imperial Stout w wersjach klasycznych. Zadebiutuje też WRCLW Imperial Stout NITRO – pierwszy w Polsce, nasycany azotem Imperialny Stout. Tu przypomnijmy, warzony we Wrocławiu ART#16 Blueberry Foreign Extra Stout Nitro – tradycyjny brytyjski styl ożywiony dodatkiem borówek odmiany Rubel – był oficjalnym piwem ubiegłorocznej VI Międzynarodowej Konferencji Borówkowej (http://jagodnik.pl/oficjalne-piwo-vi-miedzynarodowej-konferencji-borowkowej).

W sumie cztery wyjątkowe piwa oraz okazja do promocji naszej branżowej współpracy. Zapraszamy na pierwszy łyk. Pełna relacja w przyszłym tygodniu.









Poprzedni artykułTruskawki na farmie Stewarts
Następny artykułSpotkanie truskawkowo-szparagowe w Messe Karlsruhe

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj