Koszty produkcji owoców borówki wysokiej

uprawa borówki wysokiej, koszty produkcji borówek,



Podczas Konferencji Borówkowej 2013, która odbyła się 15 marca w Michałowicach, dr Kazimierz Ścibisz z SGGW z Warszawy przedstawił koszty produkcji owoców borówki, na przykładzie dobrze zadbanej i prawidłowo prowadzonej 4-hektarowej plantacji w pełni owocowania.

Jak informował dr K. Ścibisz, koszty produkcji owoców borówki wysokiej uzależnione są od uzyskiwanego plonu owoców, co jest widoczne w okresie plonowania krzewów w

Kaziemierz Ścibisz, uprawa borówki amerykańskiej
Dr Kazimierz Ścibisz

ostatnich 6 latach. Stosunkowo niewielki udział w bezpośrednich kosztach produkcji mają nakłady ponoszone na ochronę roślin, nawożenie i cięcie krzewów. Znaczny udział w kosztach ma dozór i monitorowanie plantacji (lustracje na obecność chorób i szkodników, dozór pracowników, ocena stanu odżywienia roślin, itp.). Im bliżej zbiorów, tym koszty produkcji rosną – duży udział ma nie tylko sam zbiór, ale również zakup opakowań, przygotowanie owoców do sprzedaży i ich sprzedaż (dostawa do klienta, transport). Po podliczeniu wszystkich kosztów bezpośrednich okazuje się, że wyprodukowanie 1 kg owoców borówki w przykładowym gospodarstwie kosztowało w ciągu ostatnich 6 lat od 5,88 zł do 6,76 zł. Gdy doliczy się do tej wartości jeszcze dodatkowe 20% kosztów pośrednich (prąd, woda, paliwo) – daje to sumaryczną wartość 7-8,1 zł/kg. Okazuje się, że w strukturze kosztów produkcji owoców borówki najwięcej środków pochłania przygotowanie owoców do sprzedaży i ich sprzedaż (46-50%), na kolejnej pozycji z prawie 30% udziałem znajduje się zbiór owoców (w ostatnich latach płacono pracownikom około 2-2,5 zł za zebranie 1 kg owoców).

W większych gospodarstwach koszty produkcji mogą być niższe, w związku chociażby z niższym w nich udziałem nakładów na pakowanie i sprzedaż (wówczas koszty z tym związane rozkładają się na większą masę owoców). Według jednak właścicieli dużych plantacji, sytuacja ta z uwagi na wyższe koszty ponoszone na zarządzanie plantacją i zatrudnienie wykwalifikowanych pracowników mogą być również wysokie jak na małej plantacji, a czasami nawet je przewyższać.

Powyższy przykład pokazuje, że warto analizę opłacalności produkcji prowadzić we własnym gospodarstwie. Znając realne koszty produkcji i udział w nich poszczególnych elementów, można z kolei zastanowić się, gdzie poszukać oszczędności i w jaki sposób najlepiej zorganizować plantację i produkcję. Pytanie na przyszłość, to jednak nie – ile będzie kosztował zbiór owoców, ale – czy w ogóle będą do tego chętni? W takiej sytuacji zakładając nowe plantacje warto już dziś przewidywać możliwość mechanicznego zbioru, co nie tylko pozwoli obniżyć koszty produkcji, lecz także zebrać i zagospodarować owoce.

Koszty zbiorów owoców borówki w ciągu 6 lat (wg K. Ścibisza)

Rok

Plony t/ha

Środki ochrony roślin

Nawozy

Pielęgnacja

Cięcie

Monitoring

Amortyzacja maszyn

Zbiór

Opakowania

Sprzedaż

Razem – koszty

bezpośrednie

Koszty pośrednie

Koszty ogółem

2007 4,49 0,09 0,25 0,45 0,22 1,07 0,02

1,58

1,03

2,05

6,76

1,35

8,11

2008 8,98 0,15 0,04 0,10 0,11 0,44 0,02

2,18

1,01

1,96

6,01

1,20

7,21

2009 11,01 0,17 0,06 0,12 0,09 0,31 0,12

2,09

1,02

1,90

5,88

1,18

7,06

2010 7,00 0,24 0,08 0,17 0,14 0,49 0,19

1,93

0,99

1,94

6,17

1,23

7,40

2011 6,24 0,30 0,21 0,14 0,16 0,54 0,21

1,84

0,93

2,40

6,73

1,35

8,08

2012 8,64 0,19 0,17 0,11 0,12 0,40 0,16

2,24

1,35

2,02

6,76

1,35

8,11









Poprzedni artykułAminokwasy w produkcji roślinnej
Następny artykułDeszczowe Święto Truskawki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj