Komunikat XIII z 19 maja dla Grupy Truskawkowej Osadkowski SA

słomowanie plantacji

Ściółkowanie gleby na plantacjach truskawki gruntowej jest zabiegiem przynoszącym wymierne korzyści zarówno pod względem poprawy warunków wzrostu i rozwoju roślin jak i niewątpliwej poprawy jakości handlowej owoców.

Tradycyjnym i najczęściej stosowanym materiałem do ściółkowania plantacji truskawek jest słoma zbożowa. Najbardziej przydatne do tego celu są słomy: żytnia, pszenżytnia i pszenna. Mniej przydatna jest słoma rzepakowa ze względu na odmienne parametry fizykochemiczne oraz skład chemiczny np. zdecydowanie mniej krzemu.

Zalety ściółkowania gleby:

– poprawa warunków wodnych: okrywa powierzchni gleby ściółką zmniejsza straty wilgoci związane z parowaniem,

– ograniczenie zachwaszczenia – warstwa ściółki rozłożona na powierzchni gleby utrudnia wzrost i rozwój chwastów,

– zmniejszenie natężenia infekcji chorobotwórczej na owocach (głównie ze strony szarej pleśni),

– poprawa warunków termicznych gleby,

– ochrona gleby przed erozją wietrzną i wodną.

W komunikacie, którzy 19 maja otrzymali plantatorzy zapisani do Grupy Truskawkowej znajdują się szczegółowe informacje dotyczące m.in.

– techniki ściółkowania

– terminu ściółkowania

– ściółkowania i nawożenia mineralnego

 

Więcej zdjęć w galerii

Jest to fragment komunikatu XIII z dnia 19 maja 2014 wysyłanego do Grupy Truskawkowej w ramach funkcjonowania systemu doradczego oferowanego przez firmę Osadkowski SA.  Komunikaty dotyczące ochrony nawożenia i agrotechniki w uprawie truskawek są wysyłane uczestnikom Grupy Truskawkowej, którzy zgłosili swoje uczestnictwo w systemie doradczym w roku 2014. Aby móc skorzystać z systemu i otrzymywać regularnie pełne komunikaty oraz skorzystać z wizyt lustracyjnych należy przystąpić do Grupy Truskawkowej. Aby to zrobić należy czytelnie wypełnić ankietę (pobierz PDF), podpisać ją i odesłać na adres e-mail a.zwierzynski@osadkowski.pl więcej informacji udziela Albert Zwierzyński – specjalista ds. sadownictwa, tel. + 48 883 310 179.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.