Jubileuszowe sympozjum KUPS w Jachrance

kups, międzynarodowe sympozjum kups,

Międzynarodowe Sympozjum Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS) zorganizowane w Jachrance  pt. „Dorobek  20 lat branży sokowniczej w Polsce i perspektywy na przyszłość” w dniach 22-24 maja, miało uroczysty charakter, gdyż połączone było z jubileuszem 20-lecia powstania tej organizacji, która obecnie zrzesza większość zakładów produkujących soki i koncentraty owocowe w Polsce.

Część oficjalna jubileuszu odbywała się z udziałem przedstawicieli administracji państwowej, świata nauki, członków KUPS oraz przedstawicieli firm współpracujących z branżą. Był to doskonały moment na wspomnienia, podsumowania oraz podziękowania dla osób zaangażowanych w działalność KUPS oraz z nią współpracującymi.

Członkowie KUPS-u w towarzystwie ministra rolnictwa, odznaczeni złotym oraz srebnymi Krzyżami Zasługi

Odznaczenia przyznane przez Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej pana Bronisława Komorowskiego otrzymali: Złoty Krzyż Zasługi – Adam Podoba z firmy Alpex Sp. z o.o., a Srebrne Krzyże Zasługi: Grzegorz Frącek z firmy Döhler Polska Sp. z o.o., Barbara Groele ze Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków, Maciej Jóźwicki z firmy Marwit Sp. z o.o., Piotr Podoba z firmy Dinter Polska Sp. z o.o. oraz Krzysztof Pawiński z firmy Grupa Maspex Wadowice.

Odznaczenie resortowe „Zasłużony dla Rolnictwa” przyznane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi otrzymali: Ryszard Chmielewski – RCH Food, Mathias Ebert – Binder International Warszawa Sp. z o.o., Grzegorz Frącek – Döhler Polska Sp. z o.o., Barbara Groele – Stowarzyszenie KUPS, Maciej Jóźwicki – Marwit Sp. z o.o., Kazimierz Kujawa – Tymbark-MWS Sp. z o.o. S.K.A., Józef Moszyński – SVZ Tomaszów Sp. z o.o., Dr Bożena Nosecka – Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Julian Pawlak – Prezes Zarządu Stowarzyszenia KUPS, Krzysztof Pawiński – Grupa Maspex Wadowice, Andrzej Rowicki – Dinter Polska Sp. z o.o., Stanisław Stępniewski – „ARED” Zakład Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Dr Sylwia Skąpska – Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego

Podziękowania oraz dyplom dla osób zasłużonych dla branży sokowniczej oraz Stowarzyszenia KUPS otrzymali: dr Janusz Berdowski, Martin Greeve, Jan Hermans, Stefan Kwiecień, dr Bożena Nosecka, dr Romuald Ozimek, Julian Pawlak, prof. dr hab. Witold Płocharski, Adam Podoba, Maria Przegalińska, Bronisław Wesołowski oraz nieobecni na uroczystości: Stanisław Bar, prof. dr hab. Adolf Horubała, prof. dr hab. Andrzej Jarczyk, Bogumiła Kasperowicz oraz prof. dr hab. Eberhard Makosz.

Podsumowania 20-letniej działalności tej organizacji dokonali m.in. prof. Janusz Berdowski ze ZG SITSpoż, inicjator powstania Krajowej Unii Producentów Soków i Napojów Bezalkoholowych, które w 2004 r. przekształciło się w KUPS oraz pierwszy prezes Stowarzyszenia – Stefan Kwiecień. Kolejnymi prezesami tej organizacji byli prof. Witold Płocharski oraz Julian Pawlak, pełniący funkcję prezesa już od kilku lat do chwili obecnej. Jak informował J. Pawlak prowadzący oficjalną część sympozjum ważnym sukcesem tej organizacji jest współpraca wielu firm (mimo tego, że na co dzień silnie ze sobą konkurują) w tworzeniu korzystnych dla branży sokowniczej rozwiązań. Były one niezwykle ważne w dostosowaniu produkcji soków w zakładach przetwórczych do wymagań jakie obecnie stawiają im odbiorcy na całym świecie. Do najważniejszych osiągnięć należy m.in. wprowadzenie Dobrowolnego Systemu Kontroli (DSK) soków i nektarów.

adam podoba, kups
Adam Podoba z KUPS został odznaczony Złotym Krzyżem Zasługi

W DSK firmy zobowiązały się przestrzegać wysokich norm dotyczących produkcji soków i nektarów zawartych w Kodeksie Praktyki AIJN (Europejskie Stowarzyszenie Soków Owocowych). Dzięki temu udało się z blisko 70% do zaledwie kilku procent zmniejszyć zafałszowania polskich soków, co niewątpliwe odegrało istotną rolę w zdobyciu tak ważnej pozycji na rynkacheuropejskich jaką mają obecnie działające w Polsce zakłady przetwórcze. Jak informował Adam Podoba, wieloletni członek zarządu KUPS, Stowarzyszenie dzięki swojej sile miało duży wpływ na regulacje prawne powstające w UE oraz w korygowaniu zakresu parametrów jakościowych uwzględniających specyfikę produkowanych w Polsce soków i koncentratów owocowych z uprawianych w naszym kraju odmian poszczególnych gatunków owoców.

Stanisław Kalemba, minister rolnictwa

Stanisław Kalemba, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wysoko ocenił wkład jaki branża sokownicza odgrywa w eksporcie polskiej żywności. W swoim wystąpieniu zwracał również uwagę na rolę współpracy sektora przetwórczego z producentami owoców. KUPS jest także doskonałym przykładem organizacji, która dobrze wykorzystuje środki z UE, a od kilku lat także Funduszu ds. Promocji Owoców i Warzyw na promowanie w Polsce, a także zagranicą spożycia owoców, warzyw i soków. Zakłady dobrze wykorzystały także środki z różnego rodzaju programów na modernizację swoich zakładów – mówił S. Kalemba.

Jak informował J. Pawlak, budżet wszystkich programów promocyjnych (m.in. „5 porcji warzyw, owoców lub soku”) wyniósł 8,5 mln euro (około 35 mln zł).

Julian Pawlak, prezes KUPS

Jest to znacząca wartość, jednak bez dużego wkładu członków KUPS nie udało by się przeprowadzić kampanii promujących zdrowe odżywianie się. Wszystkie te projekty miały znaczący wpływ na zwiększenie spożycia soków i nektarów, które z kilku litrów na osobę na rok na początku lat 90-tych wzrosło do 21 l na osobę rocznie w 2012 roku. Taki poziom spożycia tych produktów plasuje Polskę w unijnej czołówce. Należy także podkreślić znacznie branży przetwórczej w zagospodarowaniu produkowanych w Polsce owoców. Szacuje się, że branża przetwórcza zagospodarowuje około 50% wszystkich produkowanych w Polsce owoców i bez tego sektora nie byłby możliwy tak dynamiczny rozwój polskiej produkcji owoców. Na zakup surowca do przetwórstwa rocznie wydawane jest około 1,3 miliarda złotych – mówił J. Pawlak. Roczna wartość sprzedaży zrealizowanej przez sektor przetwórczy szacowana jest z kolei na około 500 mln euro. Wart podkreślenia jest także fakt, że Polska jest największym w Europie producentem zagęszczonego soku jabłkowego (tegoroczna jego produkcja szacowana jest na ponad 300 000 ton), a także wielu koncentratów z owoców kolorowych (więcej informacji o tej produkcji będzie można znaleźć w czasopiśmie „Jagodnik” oraz w naszym portalu już w kolejnych odsłonach relacji z jubileuszowego sympozjum KUPS).

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.