Jaka będzie przyszłość branży przetwórczej?, cz. I

Krajowe Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw, aktualności, Polska, branża przetwórcza, Krajowe Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw, KSPOiW

22 listopada w Cedzynie koło Kielc miało miejsce drugie już w tym roku spotkanie członków Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw (KSPOiW). Dyskutowano na nim o problemach branży i dalszej jej przyszłości, która wbrew pozorom wcale nie zapowiada się zbyt optymistycznie.

Organizując to nasze spotkanie dwa razy w roku, liczymy na lepszą integrację naszej branży. Jest to potrzebne zwłaszcza w realiach obecnego globalnego rynku.

Jan Danilczuk KSPOiW, aktualności, Polska, branża przetwórcza, Krajowe Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw, KSPOiW
Wprowadzenie do rozmów zrobił prezes Stowarzyszenia – Jan Danilczuk

Udało się jak do tej pory osiągnąć nasze pierwotne cele, o czym świadczy najlepiej frekwencja na tych spotkaniach jak dzisiaj gdy na nasze spotkanie przyjechało przeszło 160 osób – mówił Jan Danilczuk, prezes KSPOiW. Podkreślał zarazem potrzebę dalszego rozwoju Stowarzyszenia, by móc rozwiązywać wspólne problemy, i stawiać opór rosnącej konkurencji, a zarazem unikać jej na rynku wewnętrznym. Takim ciągle naszym nierozwiązanym problemem jest fakt, że branża przetwórcza podlega ministerstwu Gospodarki, a nie jak być powinno Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi. „Tu nas nie widzą a tam nas nie chcą” i tak ciągle nie ma zrozumienia naszych problemów. Tymczasem chyba jesteśmy liczący się sektorem w gospodarce, której co roku dostarczamy około 700 mln euro, odnawialnego przychodu z racji eksportu przetworzonych owoców i warzyw – mówił Jan Danilczuk.

Krajowe Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw, aktualności, Polska, branża przetwórcza, Krajowe Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw, KSPOiW
Jesienne spotkanie członków KSPOiW cieszyło się wyjątkowo dużą frekwencją

Także w opinii Jakub Szajera z firmy Quadrum Foods, przed branżą przetwórczą stoi obecnie wiele wyzwań. Przedstawiając analizę SWOT po stronie słabych stron wskazał on m.in. słabo zorganizowaną bazę surowcową, pochodząca w dużej części z małych gospodarstwach uzyskuąjcych niskie 

Jakub Szajera z firmy Quadrum Foods, aktualności, Polska, branża przetwórcza, Krajowe Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw, KSPOiW
Jakub Szajer wskazywała na zagrożenia i bariery jakie stoją przed branżą przetwórczą w najbliższych latach

plony owoców z hektara, które zaopatrują zakłady przetwórcze. Nie jest też prowadzona regularna kontraktacja, przez co podaż surowców jest bardzo niestabilna. W przypadku niektórych gatunków jak truskawki zaczyna brakować dobrej jakości surowców dla przetwórstwa co jest związane z malejącym udziałem w produkcji odmiany ‘Senga Sengana’, a rosnącym udziałem w rynku odmian typowo deserowych. Uprawa wielu gatunków podlega dużym wahaniom – dobra koniunktura sprzyja powstawaniu nowych nasadzeni, a z kolei niskie ceny – masowej ich likwidacji. Wśród mocnych stron na pierwsze wysuwa się cały czas duży potencjał produkcyjny w porównaniu z innymi krajami UE. Małe gospodarstwa to też pozytywny aspekt, gdyż takie są mniej narażone na kryzys gospodarczy. Dostęp do taniej siły roboczej daje możliwość jeszcze tańszej (względem innych krajów z zachodniej Europy) produkcji surowców.

Przed branżą przetwórczą pojawia się coraz więcej barier związanych chociażby z coraz wyższymi kosztami produkcji, dużymi nakładami na rozpoczęcie produkcji, jak również coraz mniejszą rentownością produkcji. Ponadto zagrożeniem dla przetwórców w Polsce może być rozwijanie się tej działalności na Ukrainie. Problemem staje się odzyskiwania należności, w czym możliwość ubezpieczania transakcji, okazuje się nie być idealnym rozwiązaniem.

Ostatnie lata nie były dobre dla naszej branży. Dostęp do środków finansowych spowodował nadmierną rozbudowę zakładów i niekontrolowany wzrost mocy przerobowych w zakładach przetwórczych jak również napędził produkcję wśród producentów – mówił J. Szajer. Przykładów nie trzeba szukać daleko – w ubiegłym roku (2012 r.) zakłady konkurowały między sobą wysoką ceną skupu truskawek, po czym sprzedawały ją poniżej kosztów produkcji. Tylko ograniczając wewnętrzną konkurencję możemy mieć wpływ na rynek i regulować nim – apelował Pan Jakub. Problemem branży jest też jakość surowca i brak systemów bezpieczeństwa żywności, co ogranicza możliwości konkurowania na rynkach zagranicznych. Presja niskich cen po stronie odbiorców dodatkowo nas osłabia, powoduje obniżanie się jakości i coraz większe problemy finansowe wielu zakładów – podkreślał prelegent. Bardzo ważne staje się bezpieczeństwo żywności, na co zwracana będzie coraz większą uwaga, służb i organów kontrolnych oraz samych odbiorców i konsumentów. Trzeba też pamiętać o zmianie przepisów dotyczących oznakowania produktów żywnościowych kierowanych do sprzedaży, wskazują one m.in. na konieczność bardziej szczegółowego informowania konsumentów o składzie produktów jak również braku lub obecności alergenów. To też dodatkowe koszty dla producentów żywności przetworzonej, związane ze zmianą opakowań czy wprowadzeniem nowych etykiet.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.