Jak poprawić smak truskawek? Jak to zrobić? – Film

Ten sezon kolejny już raz pokazuje, że dobrej jakości i smaczne truskawki dobrze się sprzedają, a osoby oferująca takie owoce mają najczęściej tylko jeden problem – brak wystarczającej ilości towaru. Okazuje się, że takie owoce korzystając m.in. z produktów z firmy Agro-Sorb, można produkować przy znacznie ograniczonych nakładach na ochronę chemiczną.

W gospodarstwie Krzysztofa Mosio z miejscowości Niwkii koło Żabna, truskawki rosną na około 4 ha. W nasadzeniach dominuje odmiana ‚Honeoye’. Według plantatora wprowadzenie do nawożenia nawozu Agrosorb Folium, który w niektórych zabiegach jest łączony z produktami zawierającymi efektywne mikroorganizmy przyczyniło się do poprawy jakości oferowanych owoców oraz znacznej poprawy zdrowotności truskawek. Rośliny opryskiwane są tym produktem dwa razy przed zbiorami i dwa razy po zbiorze owoców. Według plantatora i jego klientów zastosowanie tych produktów bardzo pomogło w produkcji smacznych i ładnie wyglądających owoców. Ważnym zabiegiem jest również nawożenie plantacji bezpośrednio po zbiorze, do tego celu wykorzystuje się nawóz wieloskładnikowy.

Produkty z firmy Agro-Sorb na swoich plantacjach truskawek od dwóch już sezonów stosują Anna i Krzysztof Urlik z Iwanowic koło Opatowa. Zastosowanie dwa razy wiosną preparatu aminokwasowego L-amino w połączeniu z nawozami firmy Yara oraz podanego dwa razy przez system kroplujący preparatu Agrosorb Radiculum spowodowało, że plantacja odmiany ‚Florina’ nabrała bardzo dobrego wigoru. Mimo tego, że jej rośliny mają pięć lat, kondycja roślin i jakość owoców na dwa tygodnie przed zbiorem prognozowały wysoki plon. Na kilka dni przed zbiorem rośliny dodatkowo zostaną opryskane nawozem Agrosorb Folium.

Więcej o korzyściach wynikających ze stosowania tych produktów oraz ich wpływa na jakość owoców oraz zdrowotność roślin można dowiedzieć się oglądając film:

Materiał promocyjny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here