Jagodowe zalecenia z Zachodniopomorskiego (cz. II)

W pierwszej części relacji ze szkolenia w Połczynie Zdroju przedstawiłam informacje na temat firmy Pomerania Frucht, zagadnienia z zakresu nawożenia upraw jagodowych przy wykorzystaniu nawozów o kontrolowanym uwalnianiu składników oraz dotyczące odporności grzybów powodujących szarą pleśń na środki ochrony roślin. W tej części przybliżam zagadnienia z zakresu uprawy malin.

Omacnica prosowianka – czy może zagrozić plantacjom maliny?

Omacnica prosowianka jest motylem nocnym, który największą aktywność przejawia od zmroku do północy, a jego larwy żerują na ponad 220 gatunkach roślin. Okazuje się, że szkodnik ten notowany jest również na malinie o czym będzie można szczegółowo przeczytać w kwietniowym wydaniu czasopisma „Jagodnik”. Został w nim przygotowany obszerny materiał na temat biologii i możliwości zwalczania tego szkodnika w uprawach malin. Tych którzy nie mają jeszcze prenumeraty zachęcam do jej wykupienia – kliknij i zamów.

Regulacja liczby pędów

W ramach Malinowego Factory w 2016 roku w uprawie tunelowej posadzonej w rozstawie 3,0 x 0,4 m założono doświadczenie na odmianach ‘Polka’ oraz ‘Enrosadira’ dotyczące regulacji liczby pędów. Badano następujące kombinacje: 5 pędów w roślinie co dało po 12,5 pędów na metr bieżący. po 4 pędy w roślinie (10 pędów na metr bieżący) oraz po 3 pędy w roślinie (7,5 pędu na metr bieżący). Kolejne nowe wybijające odrosty były usuwane. Na wszystkich pędach na wysokości 30 – 40 cm były również usuwane wszystkie liście. Na odmianie ‘Polana’ najkorzystniejszą liczbą okazała się 5 pędów na roślinie, z których otrzymano polon przeliczeniowy 25,1 tony z hektara. Inaczej zareagowała na liczbę pędów odmiana ‘Enrosadira’ z której największy plon zebrano z 4 pędów na roślinę i wyniósł on 24,7 ton z hektara. Masa owoców odmiany ‘Polka’ przy różnej liczbie pędów nie różniła się pomiędzy kombinacjami, natomiast odmiana ‘Enrosadira’ zareagowała pozytywnie na zmniejszającą się liczbą pędów.

Zapraszamy również na film, w którym dr Paweł Krawiec informuje o tym jak i dlaczego należy regulować liczbę pędów w uprawie malin:

Podział odmian ze względu na przeznaczenie

Z 13 odmian malin ‘jesiennych’ ocenianych w projekcie Malinowe Factory i porównywanych do standardowej odmiany ‘Polka’ typowymi odmianami przeznaczonymi na rynek świeży są ‘Kwanza’, ‘Kweli’ i ‘Imara’. Owoce tych odmian są trwałe, mają wysoką jędrność oraz jasną barwę. Odmiany te raczej nie będą się nadawały do mrożenia ze względu na rozsypywanie się pestkowców po zamrożeniu. Doskonałą odmianą na rynek świeży może być również ‘Polonez’, który charakteryzuje się jasną barwą owoców, nie ciemniejących tak szybko jak owoce ‘Polki’ podczas przechowywania oraz dużą zawartością cukrów. Jest jedną z najsmaczniejszych odmian w projekcie. Odmianą nadającą się zarówno na rynek świeży jak i do mrożenia jest ‘Poemat’ o intensywnie czerwonych owocach cechujących się bardzo dużą trwałością. ‘Paris’ ‘Versailes’ i ‘Deauville’ to francuskie odmiany, które w naszych warunkach można uprawiać tylko pod osłonami na późny zbiór (wrzesień, październik) i prawdopodobnie na zbiór letni z przeznaczeniem na rynek świeży. ‘Sugana’, ‘Castion’, ‘Enrosadira’ i ‘Erika’ to odmiany o jasnych owocach z przeznaczeniem na rynek świeży lub do mrożenia.

Więcej na temat projektu Malinowe Factory można przeczytać w materiałach konferencyjnych, dostępnych w sprzedaży internetowej w cenie 15 zł/szt. Kliknij i zamów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.