Jagodowe trendy w Holandii (cz. I) – maliny i truskawki

W dniach 26-27 czerwca producenci owoców jagodowych, którzy przybyli do Eindhowen mogli uczestniczyć w International Delphy Soft Fruit Event. W ciągu dwóch dni odwiedziliśmy kilka gospodarstw specjalizujących się w produkcji zarówno materiału szkółkarskiego jak również owoców jagodowych. W wielu z odwiedzonych miejsc prowadzone są wdrożenia z zastosowaniem różnego rodzaju środków do produkcji prowadzone przez firmę doradczą Delphy, która równocześnie była organizatorem jagodowych warsztatów.

Pierwsza z odwiedzonych firma to Thwan van Gennip w miejscowości Lierop. Tutaj zapoznaliśmy się z różnymi systemami produkcji malin oraz doświadczeniami jakie realizowane są w uprawie malin. Jest to nieliczne gospodarstwo, w którym długopędowe sadzonki malin (long cane) produkuje się w systemie V.

Ważnym punktem wizyty w tym gospodarstwie była możliwość zapoznania się z różnymi systemami uprawy malin, w których dzięki zastosowaniu sadzonek typu long cane udaje się sterować terminem zbioru mali. Maliny uprawia się tutaj pod dwoma rodzajami daszków – jednym starym, zbudowanym na drewnianej konstrukcji oraz nowym, zbudowanym na stalowej konstrukcji, wyposażonym w system rynien pozwalających odbierać z plantacji nadmiar wody.

Kolejna z odwiedzonych firm to przedsiębiorstwo Genson, w którym długopędowe sadzonki malin produkuje się już od kilkunastu lat. Tutaj sadzonki malin produkuje się w tradycyjnym systemie jednorzędowym. Według przedstawicieli firmy, przy zachowaniu odpowiedniej szerokości międzyrzędzia, bez problemu udaje się wyprodukować najwyższej jakości sadzonki długopędowe. Te w przypadku tej firmy w około 90% są eksportowane. W czasie wizyty w tej firmie Willem van Eldik z firmy Delphy omówił różne systemy uprawy malin i jeżyn, w także wyzwania jakie stają przed producentami owoców. Jednym z nich jest produkcja najwyższej jakości owoców, które muszą zarówno być duże jak też smaczne. Dlatego też wszystkie systemu uprawy tych gatunków jakie są wdrażane w Holandii muszą sprostać tym wymaganiom. Zwraca się również uwagę na to, aby uprawa jak też uprawiana odmiana pozwalała w łatwy i szybki sposób na zbiór owoców.

Z kolei wizyta w Verkuijlen Groent&Fruit była doskonała okazją do zapoznania się z założonym tutaj doświadczeniem, gdzie testowane są nowe odmiany truskawek zarówno tradycyjnie owocujące jak też powtarzające owocowanie z włoskiego konsorcjum CIV oraz holenderskich firm Flevo Berry i Fresh Forward.

Więcej szczegółów z International Delphy Soft Fruit Event będzie można przeczytać w czasopiśmie „Jagodnik”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here