Jagodnik 8/2018 – co ciekawego w bieżącym numerze?




Często dzięki właściwemu zapakowaniu owoców udaje się je nie tylko drożej sprzedać, ale są też chętniej wybierane przez konsumentów. Artykuły zamieszczone w „Temacie numeru” – tym razem jest to „Technika pakowania” – na pewno nie wyczerpują tego zagadnienia. Pokazujemy jednak trendy i rozwiązania, z których część można wykorzystać przygotowując się do kolejnego sezonu. W bieżącym numerze znalazło się także kilka ciekawych materiałów pokazujących, w jaki sposób można rozwijać domowe przetwórstwo owoców jagodowych. Nie brakuje również bieżących informacji oraz relacji z interesujących branżę jagodową krajowych jak też zagranicznych wydarzeń.

Temat numeru – Technika pakowania

Linie do pakowania

Rosnące wymagania odbiorców, związane ze standaryzacją owoców, coraz większe problemy z dostępnością osób do pracy na etapie przygotowania produktów do sprzedaży czy też spełnienie wymagań związanych z pełną identyfikowalnością kierowanych na rynek partii towaru powodują, że konieczne staje się inwestowanie w linie do pakowania.

Ekologicznie czy tanio?

Na rynku świeżych produktów znaczenie pakowania i pojemników na owoce rośnie. To ważny element budowania tożsamości marki, jej rozpoznawalności, a w konsekwencji – lojalności konsumenckiej. Nie dziwi więc, że temat ten był żywo dyskutowany podczas konferencji Fresh Market 2018, która 27 września odbyła się w Ożarowie Mazowieckim.

Planowanie jest niezbędne

Borówki to owoce o zasięgu globalnym. Znaczna część tych wyprodukowanych w Polsce trafia na rynki zachodnioeuropejskie, ale coraz częściej również na azjatyckie czy też bliskowschodnie. Już od kilku lat oferuje tam swoje owoce firma „Polskie Jagody”, a także utworzone przez nią oraz kilka innych polskich grup producenckich konsorcjum o nazwie Polish Berry Cooperative.

Truskawka

Strategia dla truskawek

W gospodarstwach, które specjalizują się w uprawie deserowych truskawek, bardzo istotne staje się planowanie i dywersyfikacja produkcji. Dotyczy to zarówno technologii uprawy oraz doboru odmian, jak i dopasowania się do potrzeb odbiorców. Takie działania podejmowane są w rodzinnym gospodarstwie Elżbiety i Zygmunta Malczewskich, które prowadzą wspólnie z synem Patrykiem.

Typy i rodzaje sadzonek truskawki (cz. I). Sadzonki gołokorzeniowe

Materiał nasadzeniowy truskawek dzieli się na dwie podstawowe grupy. Jedną z nich stanowią sadzonki z gołymi korzeniami – typu frigo oraz sadzonki wykopywane, tzw. zielone, świeże drugą – sadzonki produkowane w wielodoniczkach, np. plug plants, tray plants czy mini tray plants. Znajomość cech tych sadzonek jest ważna przy planowaniu uprawy i efektu, jaki chcemy osiągnąć, a także ze względu na technikę prowadzenia uprawy oraz sposób sadzenia.

Farma nad rzeką Tay (cz. II)

Gospodarstwo Stewarts of Tayside położone jest w szkockim Tofthill. Specjalizuje się ono przede wszystkim w uprawie truskawek, które – gdy rosną w dobrze przygotowanej glebie – zapewniają wysokie plony, bardzo dobry smak owoców, a cykl produkcyjny może trwać nawet 4 lub 5 lat.

 

Projekt Berry Tech (cz. II). Ochrona roślin

W niniejszym tekście twórcy projektu Berry Tech podzielili się refleksjami z przebiegu prowadzonych doświadczeń. Na plantacji realizowane były bowiem zróżnicowane programy ochrony truskawek, co pozwoliło na sprawdzenie dużej liczby preparatów.

Innowacje w ochronie roślin

Grupa przedstawicieli polskiego sektora ogrodniczego udała się w dniach 3-6 października z wizytą do fabryki koncernu BASF w Ludwigshafen, w południowo-zachodnich Niemczech. W zakładzie, który zlokalizowany jest na 1000 ha, pracuje obecnie 39 000 osób. Ich praca zaowocowała nowymi propozycjami skierowanymi do plantatorów. Mowa tu o preparatach do ochrony fungicydowej, herbicydowej oraz zoocydowej.

Malina

Szanse na opłacalną produkcję malin

Uprawa malin w Polsce od wielu lat podlega dynamicznym zmianom. Jeszcze kilka lat temu nastroje wśród producentów zwłaszcza malin do przetwórstwa były zgoła odmienne niż w tym sezonie. Średnie ceny zbytu na rynku przetwórczym od 2011 roku systematycznie rosły, by w 2015 r. osiągnąć około 7,7 zł/kg, po czym zaczęły spadać – w bieżącym roku wyniosły 2,1 zł/kg i poziom ten w zasadzie nie pokrywał nawet kosztów zbioru.

W szkockim instytucie

Z programami hodowlanymi realizowanymi w James Hutton Institute mogłem zapoznać się podczas zorganizowanego 19 lipca w Dundee w Szkocji dnia otwartego, który odbywał się pod hasłem „Fruit for the Future”. Wydarzenie połączono z uruchomieniem dwóch tuneli demonstracyjnych przeznaczonych do uprawy maliny, w których będzie prowadzona ocena obiecujących klonów tego gatunku, w porównaniu ze standardami wykorzystywanymi w gospodarstwach towarowych.

Borówka wysoka

Jagodowe trendy w Holandii (cz. II). Borówka

W pierwszej części relacji z International Delphy Soft Fruit Event (Eindhoven, Holandia), przybliżyłem informacje dotyczące uprawy malin i jeżyn. Poniżej opisuję drugi dzień tego wydarzenia, który w znacznej części zdominowała tematyka uprawy borówki wysokiej. Relację zaczynam od gospodarstwa Berry Brothers, w którym uprawia się również borówkę oraz szkółki Fall Creek Driesvenplant.

Dobry klimat dla borówki

Prowadzenie ekologicznego gospodarstwa wymaga ogromnej wiedzy, ale też umiejętności obcowania z roślinami i rozumienia ich potrzeb. Dzięki takim kompetencjom Jolanta Turkiewicz z Powielina z powodzeniem prowadzi ekologiczne plantacje borówki.

 

Substraty do uprawy borówki wysokiej

Rosnące zainteresowanie uprawą borówki w pojemnikach spowodowało, że od wielu lat prowadzi się szeroko zakrojone doświadczenia nad wyborem optymalnego podłoża do tej metody jej produkcji. Idealnie przygotowane podłoże złożone jest z kilku głównych składników i dodatków. Ważne jest, aby dostawca podłoża gwarantował wysoką jego jakość oraz powtarzalność, co ma duże znaczenie w późniejszym zarządzaniu uprawą.

Dlaczego borowce wysokiej potrzeba wysokiej jakości?

Informacje o walorach borówki dotarły w 2018 roku do 10 mln konsumentów. Każdy z nas spotkał zapewne ludzi, którzy po raz pierwszy tyle dowiedzieli się o niej. Kampania to sukces, z każdym rokiem promujemy dłużej i rozwijamy kolejne pomysły na promocję. Dlaczego zatem mamy koncentrować się na jakości? Kluczowym powodem nie jest nawet spodziewana nadprodukcja owoców u mniej doświadczonych plantatorów. Powodem są właśnie debiutujący na rynku konsumenci.

Porzeczka

Konferencja Porzeczkowa IBA we Francji (cz. III)

6. Międzynarodowa Konferencja Porzeczkowa IBA, zorganizowana w czerwcu 2018 roku w Angers we Francji obfitowała zarówno w dane o produkcji porzeczek na świecie, jak również w informacje dotyczące wybranych zagadnień z różnych dziedzin związanych z produkcją czarnej porzeczki, m.in. hodowli nowych odmian, produkcji owoców, właściwości zdrowotnych oraz promocji, a także ochrony roślin i zapylania kwiatów.

Małe przetwórstwo

Gospodarstwo takie jak dawniej

Pod koniec października odwiedziłem gospodarstwo Anny i Roberta Kowalczyków. Zlokalizowane jest ono pod Lublinem, ma typowy dla tego regionu, niewielki areał. Jego właściciele stawiają na dywersyfikację, a jednym ze źródeł dochodu ma wkrótce stać się sprzedaż przetworów wytwarzanych na bazie pozyskanych z własnych plantacji owoców.

Technika

Przepisy F-gazowe – wymagania dla właścicieli chłodni

Ustawa o zmianie ustawy o substancjach zubożających warstwę ozonową oraz o niektórych fluorowanych gazach cieplarnianych oraz niektórych innych ustaw, z dnia 12 lipca 2017 r. dostosowuje polskie prawo do unijnego Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 517/2014. Obowiązujące przepisy nakładają szereg obowiązków na właścicieli instalacji chłodniczych zawierających co najmniej 5 ton ekwiwalentu CO2 fluorowanych gazów cieplarnianych (F-gazów) lub 3 kg substancji kontrolowanych (SZWO).

Targi

O sytuacji na rynku owoców. Fresh Market

W Ożarowie Mazowieckim 27 września odbyła się 11. edycja konferencji Fresh Market 2018. W jej trakcie w jednym miejscu spotkali się przedstawiciele sieci handlowych, w tym też zagranicznych, producenci i dystrybutorzy sektora rynku hurtowego owoców, warzyw i roślin ozdobnych. Była zatem możliwość nawiązania bliższej współpracy z przedstawicielami największych sieci handlowych. Organizatorzy zorganizowali także wykłady i panele dyskusyjne.

Perły kuchni polskiej

Mój świąteczny pasztet

Pasztet zaliczam do złotej dziesiątki potraw kuchni polskiej. Kojarzy mi się z rodzinną biesiadą w pierwszym dniu Bożego Narodzenia i ze śniadaniem wielkanocnym. Doskonały świąteczny pasztet – o jakim dziś opowiem – musi być wypieczony na brązowo. Z aromatyczną skórką. W środku lekko soczysty i zwarty. Tę soczystość pasztetu jedni uzyskują dodając dużo tłuszczu. Ja wypiekam pasztety odchudzone. Można powiedzieć, że dietetyczne, których soczystość uzyskuję sposobem.

Inne gatunki

Aronia – nowy gatunek uprawiany w Chinach

W drugiej połowie sierpnia 2018 roku wizytowałem młodą i dużą plantację (400 ha) aronii czarnoowocowej w prowincji Liaoning (płn-wsch. Chiny). Na uwagę zasługuje zarówno sposób, w jaki zagospodarowywane są tam owoce, jak i ceny uzyskiwane w tym roku za owoce aronii – 10-12 Yuanów za 1 kg – w przeliczeniu jest to 5,40-6,50 zł.

Wolna strefa

Pospolite ruszenie, czyli malinowa Polska

Zapewne wiele osób czytając powyższy tekst postawi pytanie: kto ma to zrobić? I to jest ostatni element układanki. Jak najszybciej musi powstać w Polsce organizacja skupiająca całe środowisko malinowe. Nie tylko producentów, ale też przetwarzających i kupujących. Organizacja ta mogłaby się podjąć opracowania wizji oraz strategii rozwoju uprawy malin w Polsce.

 



Nowy Jagodnik już do nabycia
w naszym sklepie internetowym pod adresem sklep.jagodnik.pl

SPRAWDŹ

 

 







Poprzedni artykułGlobalny rynek borówki – międzynarodowa prasówka (Cz. 2)
Następny artykułMalinowe i truskawkowe trendy, technologie i nowości na expoSE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj