Jagodnik 7/2018 już w sprzedaży

Dobiega końca tegoroczny sezon jagodowy, który okazał się nietypowy – intensywny i krótki. Pokazał on, że produkcja owoców musi być ściśle ukierunkowana. Dziś nie da się już prowadząc plantację ukierunkowaną na zbiór owoców przemysłowych, próbować sprzedawać je na rynku świeżych produktów. Odwrotne działania też nie są uzasadnione. Dlaczego mamy problemy z nadprodukcją niektórych owoców? Bo w wielu przypadkach nie potrafimy dostosować się do wymagań rynku czy wręcz konkretnych odbiorców. A to dziś jest klucz do sukcesu. Dlatego warto inwestować w rozwiązania, które w jakikolwiek sposób pozwolą ustabilizować produkcję. Ci, którzy tak postępują, nie mają powodów do narzekań, a miniony sezon uznają za udany. Życzę, by i nasi Czytelnicy należeli do tego właśnie grona!

Przypominany o trwającej „Loterii dla prenumeratorów Jagodnika”

Kurier Jagodowy

Każdy kolejny sezon jest inny niż poprzednie. Ten właśnie się kończący upłynął pod znakiem wysokiej produkcji i – w przypadku owoców większości gatunków kierowanych do zakładów przetwórczych – dramatycznie niskich cen. Skutkiem tego jest niezadowolenie plantatorów i ich protesty.

 

Temat numeru – Przechowywanie

Ważne w utrzymaniu jakości
Owoce jagodowe, w porównaniu z owocami ziarnkowymi, są znacznie bardziej podatne na działanie warunków atmosferycznych, a także na uszkodzenia mechaniczne oraz przez różne patogeny. Ponadto, po zerwaniu charakteryzuje je większa niż w przypadku owoców ziarnkowych intensywność oddychania.

Planowanie inwestycji

Zagłębiając się w tematykę schładzania owoców, warto uzbroić się w cierpliwość i poświęcić temu wystarczająco wiele czasu, by móc racjonalnie zaplanować przyszłe inwestycje, które wykonywane są przeważnie raz na wiele lat. Optymalizacja inwestycji sprawi, że schładzanie czy mrożenie owoców dostosowane zostanie do potrzeb gospodarstwa.

Jak dobrze przechowywać owoce borówki wysokiej

W związku z rosnącym zapotrzebowaniem na owoce borówki, stale powiększa się też areał ich produkcji. Wzrost popytu na owoce łączy się nierozerwalnie z koniecznością wydłużenia ich podaży. Dlatego poszukuje się coraz nowszych technologii przechowywania oraz stosuje różne zabiegi po zbiorze owoców, aby wydłużyć okres ich przechowywania.

Truskawka

Farma nad rzeką Tay (cz. I)

Gospodarstwo Stewarts of Tayside położone w Tofthill jest, jak na Szkocję, dość wyjątkowe. Przede wszystkim jest wysoce wyspecjalizowane – przeważa w nim produkcja owoców jagodowych oraz rzepy, uzupełniana uprawami rolniczymi oraz usługami transportowymi. Roczna produkcja samych truskawek wynosi w nim około 3000 ton.

Ekologiczne truskawki w klasie ekstra plus

Jedna z ładniejszych plantacji truskawek, jaką mogłem w tym roku zobaczyć, należy do Marty i Leszka Wołoszynów, którzy kilka lat temu postanowili przenieść się z miasta na wieś i zdecydowali się na prowadzenie ekologicznego gospodarstwa z produkcją owoców jagodowych, a od niedawana również miodu we własnej pasiece.

Projekt Berry Tech. Wybór i przygotowanie stanowiska

Berry Tech to nowy projekt w truskawkowym segmencie branży jagodowej. W tym roku odbyła się pierwsza jego edycja. Celem nadrzędnym jest wypracowanie przystosowanej ekonomicznie do polskich realiów technologii produkcji owoców truskawek w terminie letnim i wczesnojesiennym. Uprawa truskawek powtarzających owocowanie prowadzona jest w niej bez osłon.

Powtarzające owocowanie w uprawach gruntowych bez osłon

Z roku na rok przybywa plantacji, na których uprawia się odmiany truskawki obojętne wobec długości dnia, zwane truskawkami powtarzającymi owocowanie. Trzeba wiedzieć, że uprawa odmian truskawki powtarzających owocowanie nie należy do łatwych i tanich, szczególnie jeśli prowadzona jest w gruncie bez osłon.

Wyższy poziom uprawy

Produkcja truskawek deserowych wymaga technologii, która pozwoli zapewnić stałą jakość owoców, a zarazem ułatwi zbiory i umożliwi obniżanie kosztów. Z tego względu producenci truskawek coraz częściej decydują się na uprawę w tunelach i na rynnach.

 

Malina

Jagodowe trendy w Holandii (cz. I). Maliny i jeżyny

W dniach 26-27 czerwca producenci owoców jagodowych, którzy przybyli do Eindhoven, mogli uczestniczyć w International Delphy Soft Fruit Event. W ciągu dwóch dni odwiedziliśmy kilka gospodarstw specjalizujących się w produkcji zarówno materiału szkółkarskiego, jak również owoców jagodowych.

Finał finałów, czyli po 4 latach projektu

Zapoczątkowany w 2015 roku projekt Malinowe Factory został zwieńczony spotkaniem, które 26 sierpnia br. odbyło się w gospodarstwie dr. Pawła Krawca w Karczmiskach. Było ono okazją do podsumowania wielu doświadczeń związanych zarówno z polową, jak i z tunelową uprawą malin. W opinii uczestników projekt spełnił swoje założenia – dał wskazówki, jak uprawiać maliny pod osłonami, a także jak doskonalić i intensyfikować prowadzenie polowych plantacji tego gatunku.

Borówka wysoka

Optymistyczne spojrzenie na borówkowy biznes w Europie

W ostatnim tygodniu lipca holenderską szkółkę Fall Creek Driesvenplant odwiedzili liczni goście z różnych europejskich krajów.Była to znakomita okazja nie tylko by dowiedzieć się, jak produkowany jest w tej firmie materiał szkółkarski, ale również aby wziąć udział w testowaniu nowych odmian oraz podyskutować nad trendami w produkcji borówki.

Lepsza połowa

Lato 2018 trwało pół roku. Ale większe wrażenie zrobiła nasza aktywność. Jako plantatorzy borówki pokazaliśmy wszystko co najlepsze. Plantatorów aktywnie uczestniczących w promocji. Nasze plantacje. Wielu w przygotowania do rozpoczęcia sezonu zaangażowało się całymi rodzinami, najmłodszy plantator otwierał sezon.

Spełnić wymagania

Firma Baltic Berry, powiązana z gospodarstwem prowadzonym przez Waldemara Sapałę i Jacka Bittmana, z roku na rok operuje coraz większym wolumenem borówek. Pochodzą one zarówno z własnych plantacji, jak też od innych plantatorów współpracujących z tą firmą. Taki system pozwala zdobywać liczących się odbiorców, ale wymusza też podejmowanie i realizowanie wyzwań związanych z jakością owoców i ich właściwym przygotowaniem do sprzedaży.

Plantacje borówki w pierwszych latach po posadzeniu

Samo posadzenie krzewów borówki nie zapewnia powodzenia uprawy. Przede wszystkim istotne jest właściwe przygotowanie gleby i zapewnienie jej odpowiedniego pH. Również to, jak potraktowane zostaną rośliny po posadzeniu, będzie miało wpływ na ich dalszy wzrost i plonowanie.

Coraz bardziej jagodowo

Umiejętność przetrwania polega na dostosowaniu się do zmieniających się uwarunkowań klimatycznych, przyrodniczych czy też… rynkowych. Takie czynniki wpływają często na gospodarstwa rolnicze czy ogrodnicze. Proces dostosowania podjęło gospodarstwo Krupińskich, które – przez lata związane ze szkółkarstwem roślin drzewiastych – staje się coraz bardziej jagodowe.

Porzeczka

Konferencja Porzeczkowa IBA we Francji (cz. II)

Wystąpienie Prezesa IBA Anthonego Shnella

W drugiej części relacji z 6. Międzynarodowej Konferencji Porzeczkowej IBA przedstawiam informacje zaprezentowane podczas pierwszej sesji konferencji, a dotyczące analizy sytuacji w produkcji owoców porzeczki czarnej na świecie.

 

 

Czerwona porzeczka cennym uzupełnieniem

W firmie Berrybrothers, którą odwiedziliśmy w czasie International Delphy Soft Fruit Event, ważnym działem produkcji jest uprawa czerwonej porzeczki, wśród odmian dominuje ‘Rovada’.

 

Ochrona

Wskazówki do monitoringu muszki plamoskrzydłej

Muszka plamoskrzydła w Polsce została wykryta w 2014 roku na plantacjach borówki wysokiej i maliny w zachodniej i południowej części kraju. Od tego czasu szkodnik ten z roku na rok zwiększa zasięg swojego występowania, a termin pierwszych odłowów muchówek przesuwa się z miesięcy jesiennych na letnie, przez co zagrożenie upraw w naszym kraju systematycznie wzrasta.

Pryszczarki groźne dla jagodowych

Pryszczarki należą do dużej rodziny owadów z rzędu muchówek. W Polsce zidentyfikowano 464 gatunki tych szkodników. Spośród upraw jagodowych najczęściej zasiedlanymi gatunkami są: malina, porzeczka i borówka wysoka. Pryszczarki w bieżącym roku sprawiły sporo problemów na wielu plantacjach, dlatego warto dobrze przygotować się do kolejnego sezonu, aby uniknąć strat powodowanych przez te szkodniki.

Małe przetwórstwo

Mała przetwórnia – to ma sens!

Gospodarstwo Joanny i Łukasza Ceroniów w Dmosinie wyróżnia dopracowana agrotechnika, a także interesująca kompozycja uprawianych gatunków i odmian, a przede wszystkim – sposób zagospodarowania owoców.

 

Technika

Stacje meteo w codziennej praktyce ogrodniczej

Zmieniają się uwarunkowania prowadzenia plantacji jagodowych. Ekonomicznie działalność taka jest coraz większym wyzwaniem. Każdy zabieg, w zależności od skali gospodarstwa, to wydatek kilkuset złotych czy nawet kilku tysięcy. Należy więc decyzję o ich wykonaniu podejmować korzystając z jak najpełniejszej wiedzy nie tylko o bieżącym stanie plantacji, ale i o warunkach pogodowych czy presji chorób i szkodników.

Inne gatunki

Amerykańskie nowości w uprawie jeżyny (cz. II)

W pierwszej części relacji z konferencji Amerykańskiego Stowarzyszenia Malinowo-Jeżynowego (czyt. „Jagodnik” 6/2018) przedstawione zostały informacje dotyczące produkcji oraz sprzedaży jeżyn w USA, a także produkcji owoców tego gatunku w stanie Kalifornia. W poniższym materiale zebrane zostały informacje dotyczące nowych odmian wdrażanych do uprawy oraz wybrane zagadnienia związane z agrotechniką tego gatunku oraz przechowywaniem owoców.

Wolna strefa

Odmiany prawnie chronione – co należy wiedzieć

Zakup roślin wiąże się coraz częściej z obowiązkiem zawarcia przez plantatora (rolnika) umowy o zakazie rozmnażania odmiany chronionej prawnie, określającej prawa i obowiązki kupującego związane z korzystaniem z odmian chronionych wyłącznym prawem do odmiany. Przeprowadzane są coraz częściej kontrole plantatorów, którzy zakupili materiał szkółkarski odmian chronionych prawnie. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości wyciągane są z tego różnego rodzaju konsekwencje prawne…

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here