Jagodnik 3/2014 – już w sprzedaży

Jagodnik

Na ceny zbytu nie zawsze mamy wpływ, ale wielkość plonu możemy wypracować sami (o ile nie przeszkodzą nam w tym siły wyższe, czyli pogoda). Wśród ważnych elementów wpływających na wielkość plonu jest właściwa ochrona upraw przed chorobami i szkodnikami, o tym i wielu innych zagadnieniach ważnych dla producentów roślin jagodowych piszemy w najnowszym numerze Jagodnika.

 

Sprawdzone i proste sposoby uprawy truskawek

Wielu producentów sprzedaje owoce truskawek zarówno w kraju, jak i zagranicą. Satysfakcja związana z jakością owoców powinna być dla obu stron – dla producenta i dla odbiorcy. Zagwarantuje ona zbyt oraz kolejne zamówienia. Na jakość owoców wpływa nie tylko odmiana, ale także wiele czynników środowiskowych oraz działania plantatora od chwili założenia uprawy aż do uzyskania owoców.

Akademia Uprawy Truskawek

Sprawdzone i proste sposoby uprawy truskawekW ostatnich dniach marca w Czerwińsku nad Wisłą (28 marca) i we Wrocławiu (29 marca) odbyły się szkolenia pt. Akademia Uprawy Truskawek. W ich trakcie omawiano aktualne zalecenia dotyczące tradycyjnych upraw polowych oraz pod osłonami.

 

Biologiczne zwalczanie szkodników

Biologiczne zwalczanie szkodnikówW szkockim gospodarstwie, w którym pracuję, często używamy naturalnych środków do ochrony roślin truskawek przed szkodnikami. Jesteśmy do tego zmuszeni, ze względu na wymagania odbiorców. Wprowadzenie metody biologicznej do zwalczania szkodników ma również aspekt praktyczny – okazuje się ona skuteczniejsza niż zabiegi chemicznymi środkami ochrony.

 

Trendy w uprawie truskawek

Tegorocznym Targom Sadownictwa i Warzywnictwa (TSW), odbywającym się 19 i 20 lutego w Warszawie, towarzyszyło kilka konferencji tematycznych. Zaproszeni prelegenci (głównie z zagranicy) dużo mówili o tym, jak zmienia się uprawa truskawek w zachodniej Europie i za jakimi trendami warto podążać.

Truskawki dokładnie przebadane

Trendy w uprawie truskawekTematyka Międzynarodowej Konferencji Owoców Miękkich, która odbyła się 9-10 stycznia w s’Hortogenbosch w Holandii, związana była m.in. z uprawą truskawek. Przedstawiane referaty dotyczyły kierunków w hodowli i określania optymalnych schematów uprawy, dopasowanych do produkcji prowadzonej głównie pod osłonami.

Sadzonki doniczkowane na topie

sadzonki doniczkowaneRegion Emilia-Romania we Włoszech uważany jest za miejsce optymalne dla produkcji szkółkarskiej. W północnej części tej prowincji, w miejscowości Tresigallo znajduje się również główna siedziba firmy Vivai Mazzoni. Ponad 60% produkcji szkółkarskiej eksportowane jest do krajów północno-wschodniej Europy i basenu Morza Śródziemnego.

Forum truskawkowe

Firma Planasa zorganizowała 12 marca w Wielkopolsce Forum Truskawkowe. Jak informował Ivan Mendoza Leache, dyrektor handlowy tej firmy, działa ona w Polsce od 1998 roku. Początkowo nastawiona była wyłącznie na produkcję sadzonek truskawki, w ciągu ostatnich kilku lat ważnymi gatunkami roślin jagodowych w jej ofercie stały się również: borówka wysoka oraz maliny i jeżyny.

Zadbać o owoce po zbiorze

W gospodarstwie Agronom Berries dobrze opanowano proces produkcji owoców, a wobec rosnących wymagań rynku, umiejętnie dba się też o właściwe przygotowanie ich do sprzedaży. Szybkie schłodzenie po zbiorze i ozonowanie owoców pozwala kierować do handlu towar, który długo utrzymuje swoją jakość, a tym samym jest chętnie kupowany przez konsumentów.

Szkodniki malin – groźne w tym sezonie

Szkodniki malin – groźne w tym sezonieProducenci malin znają już wiele szkodników zasiedlających rośliny na ich plantacjach, ale z pewnością warto je jeszcze raz przybliżyć, a także przedstawić te, które pojawiły się niedawno i stwarzają problemy w niektórych uprawach. Sygnały od producentów oraz nasze obserwacje wskazują, że nadal mogą pojawiać się nowe agrofagi, a te, które już stanowią zagrożenie, będą zwiększać swój obszar „działań”.

Wiosna na plantacji malin (cz. II)

malina nawożeniaAby zapewnić prawidłowy wzrost i rozwój, a tym samym optymalne plonowanie malin owocujących na pędach tegorocznych, trzeba stosować intensywne i zrównoważone nawożenie. Jakiekolwiek niedobory składników pokarmowych zmniejszają produktywność roślin, a tym samym istotnie ograniczają wielkość plonu.

Tylko owoce deserowe

Michał Domagalski produkcją owoców jagodowych zajmuje się od 16 lat. Zaczynał we Wróblowicach koło Lutynii w województwie dolnośląskim, a gdy kilka lat temu nadarzyła się okazja, kupił grunty w Jarząbkowicach i tam obecnie prowadzone są uprawy. Gospodarstwo dysponuje powierzchnią 45 h. Większa część tego areału przeznaczona jest po uprawę jagodowych – 15 ha truskawek i 12 ha malin.

Punkt widzenia – Zagospodarowanie owoców

Towarowa produkcja owoców truskawki, maliny i porzeczki czarnej zaczęła się w Polsce dopiero po drugiej wojnie światowej. Od tego czasu zanotowano znaczny jej wzrost, często o kilkadziesiąt, a nawet kilkaset procent. Na ten wzrost bardzo duży wpływ miał przemysł przetwórczy, który przerabiał i cały czas przerabia około 70% zbioru owoców tych gatunków.

Perspektywy borówkowego biznesu

borówkaW tym roku, już po raz drugi, firma Hortus Media Sp. z o.o. zorganizowała Konferencję Borówkową, tym razem pod hasłem „Perspektywy”. Była ona okazją do poznania problemów (a przede wszystkim możliwości ich rozwiązania), z jakimi zmagają się lub też będą musieli się zetknąć producenci borówki wysokie w Polsce.

Miseczniki – nowy problem

misecznikiPrzez wiele lat borówka wysoka nie wymagała intensywnej ochrony. Niestety, kilka ostatnich sezonów wegetacyjnych sprzyjało adaptacji i intensywnemu rozwojowi na borówce różnych patogenów i szkodników. Ostatnio obserwowany jest wzrost zagrożenia ze strony szkodników z rodziny czerwcowatych, do której należą skorupik jabłoniowy i miseczniki, a wśród nich misecznik śliwowy.

Borówki w afrykańskim klimacie

Republika Południowej Afryki (RPA) jednym może się kojarzyć z przepięknymi krajobrazami i wymarzonym miejscem na urlop, innym – z terenami godnymi uwagi pod kątem założenia plantacji borówki. Takie działania od kilku lat realizuje w tym właśnie kraju Stephen Taylor, właściciel przedsiębiorstwa Winterwood oraz działającej w Polsce firmy Polana sp. z o.o.

 

Czy nawozy mogą wpływać na ograniczanie chorób roślin?

Na tak postawione pytanie można odpowiedzieć przecząco lub twierdząco, w zależności od tego, jaki nawóz mamy na myśli. W grupie agrochemikaliów zakwalifikowanych do produktów nawozowych są takie, które w swoim składzie mają substancje pośrednio przyczyniające się do podwyższenia naturalnej odporności roślin na choroby. Do najbardziej znanych należy zaliczyć nawozy zawierające związki fosforynowe, kwasy krzemowe, tytan oraz te o bardzo wysokim odczynie pH.

Produkty fosforynowe

Na rynku ciągle przybywa preparatów zawierających fosforyn potasu. Wiele osób zastanawia się, czy są nawozem, czy produktem ograniczającym presję patogenów. Decydując się na użycie tych produktów, należy pamiętać, aby przestrzegać ograniczeń zawartych w ich etykietach. Poniżej zamieszczamy zestawienie kilku spośród dostępnych na rynku produktów fosforynowych.

Plantacje i szkółki

Wydawałoby się, iż uprawa aronii czy czarnych porzeczek jest na tyle nieskomplikowana, że może ją prowadzić każdy i wszędzie. Prawdopodobnie tak, ale – by uzyskiwać z takiej działalności niezłe dochody – trzeba to jeszcze robić prawidłowo. Wiedzą o tym doskonale Waldemar i Piotr Zienkiewiczowie oraz Wiesław Przegaliński, którzy uprawiają te gatunki na wschodnich rubieżach Polski i ciągle rozwijają swoje gospodarstwa.

Gleba w uprawie czarnych porzeczek

gleba porzeczkaPolska jest europejskim i światowym liderem w produkcji owoców czarnych porzeczek. Na opłacalną uprawę tego gatunku wpływają różne czynniki. Największy wpływ mają oczywiście ceny uzyskiwane za owoce oraz plenność roślin, w nieco mniejszym stopniu ich zdrowotność czy stanowisko.

Gąsienice na aronii

aroniaWprowadzając aronię do uprawy w Polsce uważano, że bardzo wysoka zawartość polifenoli w tkankach tej rośliny zniechęca roślinożerców do żerowania. Po kilkudziesięciu latach jej uprawy, wcześniej bardzo nieliczne obserwowane gatunki roślinożerców nabierały coraz większego znaczenia, a obecnie niektóre z nich chętnie na niej żerują i w znaczącym stopniu uszkadzają zasiedlane organy.

Praca na akord – zalety i organizacja

W większości gospodarstw w Wielkiej Brytanii, Holandii czy Niemczech znaczna część prac wykonywana jest w systemie akordowym. Dotyczy to nie tylko zbiorów owoców czy warzyw (co jest oczywiste), ale także wielu innych prac, m.in. sadzenia, pielenia czy szeroko pojętej pielęgnacji roślin.

Zatrudnianie cudzoziemców w rolnictwie

Nikt też chyba nie ma wątpliwości, że przy dynamicznym rozwoju sektorów polskiej gospodarki, jakimi są rolnictwo i sadownictwo, potrzeba wielu rąk do pracy. W tej sytuacji rolnicy i sadownicy posiłkują się pracownikami zza naszej wschodniej granicy, głównie z Ukrainy.

TSWNaj… – Targi Sadownictwa i Warzywnictwa

Tegoroczne, IV Targi Sadownictwa i Warzywnictwa (19-20 lutego), odbywające się w Warszawie (po raz drugi organizowane przez Oficynę Wydawniczą Oikos Sp. z o.o.), okazały się największymi w Polsce w branży owocowo-warzywnej. W ciągu 2 dni odwiedziło je sumie

w przeszło 6500 osób, a w halach EXPO XXI swoją ofertę prezentowało blisko 200 firm.

Jagodowa oferta z expoSE

Prawie wszystko, co niezbędne w prowadzeniu nowoczesnej plantacji truskawek w polu czy pod osłonami, można było znaleźć na Międzynarodowych Targach Szparagowo-Truskawkowych (expoSE). Kolejny raz połączono je z targami marketingu bezpośredniego (expoDirekt), który staje się coraz ważniejszy dla zachodnioeuropejskich plantatorów.

Rokitnik (cz. II). Hodowla nowych odmian

W pierwszej części artykułu („Jagodnik” 2/2013) Autorzy przedstawili informacje m.in. na temat możliwości zagospodarowania owoców rokitnika. Poniżej opisują prace hodowlane oraz odmiany tego gatunku, w tym również polskiej selekcji.

rokitnikWolna strefa -Co nas czeka?

Polska jest w gronie ścisłych światowych liderów w produkcji takich gatunków, jak czarna porzeczka, malina, borówka amerykańska, truskawka. Będziemy prawdopodobnie corocznie umacniać tę pozycję, gdyż przybywa nowych nasadzeń, które są prowadzone na coraz lepszym poziomie. Daje to pole do dyskusji na temat naszej przyszłości i roli na światowym rynku owoców – pisze w felietonie Mirosław Maliszewski.