Jagodnik 3/2019 – już w sprzedaży

W dążeniu do doskonałości niezbędnym elementem jest wiedza. Co jeszcze zrobić, by było lepiej? Co można poprawić, a co trzeba zmienić? W naszej branży można by zapytać – jaką wybrać odmianę, jaką technologię uprawy, jakich używać nawozów i kiedy je podawać? Podobnych i bardziej szczegółowych pytań jest wiele. O tym i wielu innych aspektach produkcji owoców jagodowych piszemy w bieżącym numerze „Jagodnika”. Osoby, które nie mają jeszcze prenumeraty mogą ją dokonać klikają w link – prenumerata – lub zakupić bieżący numer w e-sklepie.

Nowy Jagodnik już dostępny w naszym sklepie internetowym sklep.jagodnik.pl

W tym numerze:

Temat numeru – Małe przetwórstwo

Jak zacząć przetwarzać owoce we własnym gospodarstwie

Rolniczy Handel Detaliczny przewidziany został jako formuła produkcji i sprzedaży przetworów na małą skalę. Dlatego też częste są przypadki dopuszczania kuchni domowych jako pomieszczeń, w których prowadzone jest przetwórstwo. W artykule przedstawiam praktyczne wskazówki dotyczące sprzętowej organizacji przydomowego przetwórstwa.

Badanie żywności

Wprowadzenie do sprzedaży przetworów wyprodukowanych w gospodarstwie związane jest z koniecznością ich właściwego oznakowania. Wymagane prawem są na przykład informacje dotyczące terminu przydatności do spożycia (lub daty minimalnej trwałości) oraz wartości odżywczych produktu. W celu ustalenia tych parametrów plantator-przetwórca może zwrócić się o pomoc do akredytowanego laboratorium.

Sprzedaż przetworów z gospodarstwa

Bardzo ważne jest, by – przed podjęciem decyzji o produkcji przetworów – wysondować możliwości ich zbywania. Jak dowodzą doświadczenia niektórych plantatorów, sprzedaż takich towarów wcale nie jest łatwa. Cóż bowiem z choćby i najlepszego produktu, skoro nie będzie miał kto go kupić.

Truskawka

Truskawkowe rekomendacje

Wizyta w firmie Verkuijlen Groente & Fruit, w miejscowości Heeswijk-Dinther w Holandii, była świetną okazją do zapoznania się z poziomem plonowania oraz jakością owoców wielu odmian truskawki, pochodzących z programów hodowlanych realizowanych przez CIV, Flevo Berry oraz Fresh Forward. Część spośród ocenianych roślin była jeszcze pod numerami hodowlanymi.

Skuteczne zwalczanie roztoczy

Coroczne zwalczanie tych agrofagów sprawia problemy nawet najbardziej doświadczonym plantatorom. Aby problemów z tymi szkodnikami było jak najmniej, należy zintegrować wszystkie dostępne możliwości ich ograniczania (zwalczania).

Trendy na rynku sadzonek truskawki

Wydarzeniem, podczas którego w Polsce można spotkać prawie wszystkie ważne na polskim rynku firmy zajmujące się produkcją materiału szkółkarskiego, a także coraz więcej szkółek zachodnioeuropejskich, są bez wątpienia Targi Sadownictwa i Warzywnictwa. W tym roku odbyły się one w dniach 9-10 stycznia, jak zwykle, w Nadarzynie.

Miksery do fertygacji

Rośliny do prawidłowego wzrostu i owocowania potrzebują odpowiedniego światła, temperatury, wilgotności, dwutlenku węgla oraz wody i składników odżywczych. Fertygacja stanowi kolejny krok w kierunku osiągnięcia jakości owoców odpowiedniej do potrzeb dzisiejszego rynku. W nowoczesnych obiektach tunelowych czy też w szklarniach do dozowania nawozów i stabilizacji odczynu pH pożywki możemy wykorzystać dozowniki przepływowe lub system z komputerami nawozowymi.

Trendy z hiszpańskiej Huelvy (cz. II)

W trakcie wyjazdu szkoleniowego do Huelvy w Hiszpanii, zorganizowanego wspólnie przez firmy Arysta i Boryna, mogliśmy przekonać się o tym, jak ważne są działania związane z wprowadzaniem nowych zarówno technologii uprawy, jak i odmian truskawki czy maliny.

Ekologicznie, ale nie tylko (cz. I)

W Różańcu Pierwszym na Lubelszczyźnie odbyła się VIII Konferencja Ekologiczna. W jej trakcie poruszono między innymi wiele zagadnień związanych z produkcją owoców metodą ekologiczną, dyskutowano także o konwencjonalnej uprawie. Ważnym elementem były zagadnienia dotyczące zrównoważonej gospodarki zasobami w trosce o środowisko.

Malina

Deserowe maliny „jesienne” z tunelu – czy warto?

Maliny w Polsce uprawia się głównie na potrzeby przemysłu przetwórczego, istnieje jednak całkiem spora grupa plantatorów, którzy od dłuższego czasu uprawiają maliny na rynek owoców deserowych. Niestety, zmienne warunki pogody, np. długotrwałe deszcze lub susza i silne nasłonecznienie, wpływają nie tylko na pogorszenie jakości owoców, ale przede wszystkim skutkują przerwami w ich zbieraniu.

Delniwa’ – w opinii producentów

W 2018 roku w ofercie spółki Niwa oraz wybranych polskich szkółek znalazła się ‘Delniwa’ – wczesna odmiana maliny powtarzającej owocowanie. W artykule przedstawiam opinie wybranych producentów, którzy testowali nową kreację w różnych systemach uprawy w kraju i za granicą.

Efektywne nawadnianie malin

Optymalne nawadnianie jest niezbędne dla uzyskania wysokich plonów malin i owoców dobrej jakości. Woda ma zasadnicze znaczenie dla wzrostu rośliny na wszystkich etapach jej uprawy, a szczególnie w okresie dojrzewania owoców. Wpływa na rozwój komórek i procesy chemiczne, w tym na fotosyntezę.

Wyzwania dla jagodowych – z Kraśnika

Tegoroczna XV edycja Międzynarodowej Konferencji Sadowniczej „Jagodowe Trendy” w Kraśniku, jak zwykle, obfitowała w wiele ciekawych tematów związanych z produkcją owoców jagodowych. Wydarzenie to było też okazją do omówienia ważnych dla branży problemów i wskazania działań, mogących poprawić sytuację producentów owoców jagodowych, zwłaszcza malin i porzeczek.

Borówka wysoka

Dlaczego musimy ciąć krzewy borówki

Jagody borówki wysokiej są jednymi z nielicznych owoców dostępnych w Polsce przez cały rok. Największa ich sprzedaż pokrywa się z czasem zbiorów w naszym kraju – w miesiącach letnich mamy najświeższe owoce borówki o najlepszych walorach smakowych na naszym rynku. Aby takie uzyskać, niezbędna jest praca przy roślinach podczas miesięcy zimowych, dlatego cięcie krzewów jest jednym z ważniejszych zabiegów agrotechnicznych na plantacjach borówki.

Przegląd globalnego rynku borówek

Borówki pozostają bardzo popularnym owocem deserowym na różnych rynkach na świecie. W Ameryce Łacińskiej nadal prowadzone są wielkie inwestycje w uprawie tego gatunku. O tej porze roku (zimą, na przełomie roku) liderem światowego rynku jest Chile, ale Peru ma ambicję stać się największym globalnym eksporterem tych owoców w ciągu najbliższych dwóch lat. Głównym rynkiem docelowym dla tych owoców pozostaje nadal Ameryka Północna, ale ostatnio rośnie również eksport do Europy i Azji.

Afrykańska borówkowa ekspedycja. Cz. II – W regionie Tzaneen

Pierwszym rejonem RPA, który odwiedziliśmy były okolice miasta Tzaneen (prowincja Limpopo na północy kraju). Region ten słynie z produkcji owoców wielu gatunków, zarówno tych egzotycznych, jak i dobrze znanych, m.in. pomidorów. Sprzyja temu panujący tam klimat, zwłaszcza dość wysokie jak na Afrykę opady i umiarkowane temperatury.

Kompleksowo o borówce

Spotkanie, które 24 stycznia w Małej Wsi zorganizowała firma Agrosimex, było dobrą okazją do przygotowania się do nowego sezonu. Na podstawie doświadczeń i obserwacji z 2018 roku, specjaliści z tej firmy przekazali zalecenia dotyczące nawożenia i ochrony plantacji borówek, z wykorzystaniem specjalistycznych i często nowatorskich produktów.

Targi

Przegląd oferty nawozowej TSW 2019. Cz. I – Preparaty humusowe i aminokwasowe

Poważnym problemem, z jakim zmagają się polscy ogrodnicy, jest niska zawartość materii organicznej w glebie. Dostarczenie do gleby produktów humusowych poprawia jej kondycję, zwiększa pojemność wodną, co w efekcie przekłada się na zwiększenie możliwości produkcyjnych uprawianych roślin.

Perły kuchni polskiej

Polska biała kiełbasa

Na wielkanocnym stole biała kiełbasa być musi, bo taką mamy polską tradycję i kulinarną kulturę. Pieczona lub parzona. Podana z chrzanem, musztardą, podsmażaną cebulą albo majonezem. Nie obejdzie się bez niej prawdziwy wielkanocny żurek. Doskonałym uzupełnieniem białej kiełbasy pieczonej lub parzonej będzie pikantny sos, przełamany jagodową nutą.

Inne gatunki

Cytryniec chiński

Cytryniec chiński (Schisandra chinensis) to dotychczas mało znany gatunek sadowniczy, jedynie sporadycznie uprawiany amatorsko na działkach w Polsce. Jest to wieloletnie pnącze należące do rodziny cytryńcowatych (Schisandraceae). Gatunek pochodzi i występuje w naturalnym środowisku w Chinach, Korei i na Syberii. Rośliny są w wysokim stopniu odporne na mrozy, wytrzymują bez uszkodzeń spadki temperatury zimą nawet do –30°C.

Jagoda kamczacka w planach LRH Elizówka

I Kongres Jagodowy Lubelskiego Rynku Hurtowego Elizówka zdominowany został przez temat jagody kamczackiej, bowiem spółka ta w bieżącym sezonie planuje prowadzenie skupu owoców tego gatunku.

Wolna strefa

Truskawkowy postęp w Polsce to także hodowla

Byłoby wspaniale, gdyby kraj o takich tradycjach truskawkowych jak Polska i o takim potencjale produkcyjnym mógł zaoferować naszym plantatorom własne wartościowe odmiany. Choć praca hodowlana to proces długi i wymagający pewnego doświadczenia, warto próbować.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here