Jagodnik 2/2020 – już w sprzedaży

Jako producenci owoców jagodowych mamy powody do zadowolenia. Produkujemy owoce, które mają dobrą passę i korzystny wizerunek. Są małe, kolorowe, różnorodne, wygodne, smaczne, zdrowe, ładnie się prezentują i można powiedzieć, że są wręcz pociągające (zjadając jeden, zazwyczaj chce się sięgnąć po kolejny). O większość tych cech musimy jednak zadbać podczas produkcji, zwłaszcza o wygląd i smak, który uzależniony jest od wielu aspektów produkcyjnych i rozwiązań technologicznych. Są na to gotowe metody, o których często piszemy w „Jagodniku”. Czy jednak to wystarczy, by cała branża jagodowa miała się dobrze i odnosiła dalsze sukcesy rynkowe? Więcej informacji na ten temat będzie można znaleźć w lutowym wydaniu czasopisma – zapraszamy do prenumeraty.

Nowy Jagodnik już dostępny na sklep.jagodnik.pl

Spis treści

Truskawka

Recepta na uprawę jednej odmiany

W produkcji owoców jagodowych, zwłaszcza truskawek i malin, co roku w ofercie firm hodowlanych pojawiają się nowe odmiany. Po włączeniu ich do produkcji, którą prowadzi się na dotychczasowych zasadach, po kilku tygodniach okazuje się czasami, że nie rosną tak, jak uprawiana w ich sąsiedztwie „starsza” odmiana. Najczęściej za taki stan rzeczy wini się tę nową odmianę. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że coraz częściej nowo wprowadzane na rynek kreacje są bardzo „techniczne” i wymagają odmiennego podejścia do ich uprawy.

Ewolucyjny rozwój produkcji

W gospodarstwie Bartłomieja Grześkiewicza jak w soczewce skupiają się wszystkie najpoważniejsze wyzwania stojące przed producentami owoców truskawek. Tym, co wyróżnia to właśnie gospodarstwo, jest zdecydowane i szybkie stawianie im czoła, podejmowanie wysiłków w celu przezwyciężenia trudności i zapewnienia stabilnego rozwoju.

Z niemiecką dokładnością w Polsce

Wizyta w nowej siedzibie firmy Kaack, w Zegrzu Pomorskim, na południe od Koszalina, była dobrą okazją do porozmawiania zarówno o tej nowej lokalizacji szkółki, jak i o produkcji prowadzonej w regionie Szlezwik-Holsztyn, około 50 km od Hamburga.

Ciechanowskie truskawki

Działająca w okolicach Ciechanowa grupa JKP Strawberry JCRGK wypracowała własną technologię produkcji truskawek i wybrała do tego wąskie grono odmian. Dzięki temu owoce od wszystkich producentów mają takie same parametry jakościowe, co usprawnia handel i pozwala zdobywać odbiorców poszukujących dobrych jakościowo i smacznych truskawek.

Sadzonki od profesjonalistów

W grudniu udałem się do Holandii, do siedziby szkółki De Kemp, by zapoznać się ze sposobem, w jaki produkuje się tam sadzonki (wykorzystywane z powodzeniem m.in. w projekcie Truskawki w tunelach). Rosnące zainteresowanie polskich plantatorów ofertą tego przedsiębiorstwa to kolejny powód, by przybliżyć jego działalność.

Jagodowy broker

Grudzień i styczeń to okres, w którym prace w gospodarstwach przebiegają nieco mniej intensywnie. To zatem niezły czas na odbycie wizyt i spotkań, w celu zgromadzenia wiedzy i informacji, co bywa szalenie trudne w szczycie sezonu. Postanowiłem tuż przed świętami Bożego Narodzenia udać się do Holandii, do siedziby szkółki De Kemp, by zapoznać się ze sposobem, w jaki produkuje się tam sadzonki.

Malina

Rdza maliny w tematyce Malinowych Warsztatów 2019

Ostatnimi laty rdza maliny jest dużym wyzwaniem ochroniarskim na plantacjach tego gatunku. W 2018 r. pierwsze jej objawy notowano już na początku maja, a w 2019 r. w drugiej dekadzie tego miesiąca. Niechronione plantacje są wręcz dewastowane przez rdzę. Jak zatem radzić sobie z tą chorobą?

‘Kwanza’ w kategorii „Prestige”

Gospodarstwa holenderskie, które mają możliwość produkowania owoców pod osłonami, ale nie dysponują dużą powierzchnią takich obiektów, muszą poszukiwać metod uprawy pozwalających najlepiej wykorzystać posiadaną infrastrukturę i jednocześnie uzyskać najkorzystniejsze efekty produkcyjne i ekonomiczne. Jedno z takich gospodarstw odwiedziłem w ubiegłym roku i dowiedziałem się, w jaki sposób produkowane są w nim maliny kategorii „Prestige”.

Malinowe Bałkany

W Pristinie, stolicy Kosowa, kraju wielkości połowy województwa lubelskiego, 5 grudnia ub. roku odbyła się 4. Kosowska Konferencja Malinowa. Jej tematyka dotyczyła głównie rozwoju produkcji malin w tej części Europy. Była to świetna okazja, aby zorientować się, na jakim etapie znajdują się nowe w tej branży kraje rejonu Bałkanów.

Borówka wysoka

Apetyt na borówkę

Wiele osób zupełnie niezwiązanych z branżą ogrodniczą często decyduje się na rozpoczęcie przygody z taką działalnością. Jeśli postawią na borówkę, to albo się im powiedzie, albo nie. Wbrew pozorom gatunek ten nie jest łatwy w uprawie, zwłaszcza dla nowicjuszy. Często trzeba zmierzyć się z wieloma przeciwnościami, pokonać nieprzewidziane przeszkody, ale czasem po prostu wystarczy trafić na dobrych doradców, którzy pomogą w prowadzeniu plantacji.

Praktyczne lekcje z uprawy

W połowie grudnia ubiegłego roku, w ramach Blueberry School, w holenderskiej siedzibie Fall Creek w Horst odbyło się spotkanie poświęcone cięciu krzewów borówki i zarządzaniu jej plantacjami. Swoją wiedzą z tego zakresu podzielili się doradcy techniczni z tej firmy, a kulminacyjnym punktem spotkania były poprowadzone przez nich pokazy cięcia krzewów.

Targi i konferencje

Kierunki rozwoju

O rozwoju rynku owoców jagodowych w krajach południowej Europy oraz północnej Afryki można się było dużo dowiedzieć uczestnicząc 5 grudnia w Morocco Berry Conference, która odbyła się w Agadirze. W jej trakcie przybliżono, jak rozwija się produkcja jagodowych w tamtych regionach świata. Nie zabrakło też ważnych wątków typowo produkcyjnych, w tym kwestii dotyczących dopasowania technologii uprawy do obecnych wymagań odbiorców owoców jagodowych.

Dla szkółkarzy i plantatorów

Podczas konferencji pt. Nauka-Praktyce, zorganizowanej 10 grudnia 2019 r. w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach, przedstawione zostały wyniki prac zespołów badawczych z tego ośrodka naukowego. Poniżej prezentuję wybrane zagadnienia dotyczące roślin jagodowych.

Ochrona

Mikroorganizmy glebowe w praktyce

Mikroorganizmy glebowe z powodzeniem można wykorzystywać w praktyce. Co prawda w Polsce na razie aplikacja preparatów zawierających mikroorganizmy glebowe nie jest, niestety, rozpowszechniona, natomiast na przykład we Włoszech, w Hiszpanii czy Niemczech produkty mikrobiologiczne weszły do praktyki, co najmniej kilka lat temu.

Uwaga na gryzonie

We wszelkiego rodzaju uprawach sadowniczych plantatorzy borykają się z wieloma problemami. Każdy gatunek ma specyficzne dla siebie choroby i szkodniki, które specjalnie upodobały sobie dane rośliny. Jednak tym, co łączy ze sobą wszystkie uprawy wieloletnie, jest obecność w nich różnego rodzaju gryzoni. Od małych, takich jak myszy, aż po te większe, np. zające czy króliki.

Technika

Usprawnić prace na plantacji

Międzynarodowe Targi Szparagowo- Truskawkowe – expoSE i expoDirekt – które odbyły się w listopadzie ub. roku w Karlsruhe, były okazją do zapoznania się nie tylko z asortymentem firm oferujących materiał nasadzeniowy, prezentujących nowe odmiany (więcej czyt. „Jagodnik” 1/2020), ale również z interesującymi rozwiązaniami usprawniającymi zarówno prace na plantacjach, jak i modną w Niemczech sprzedaż bezpośrednią.

Inne gatunki

Międzynarodowo o jagodzie kamczackiej

III Międzynarodowa Konferencja Kamczacka, która 7 listopada ub. roku odbyła się w podwarszawskiej Jachrance, zgromadziła gości z kilkunastu krajów z różnych zakątków świata. Stworzyło to okazję do wymiany doświadczeń i wiedzy, także tej, która dotyczy organizacji rynku jagody kamczackiej (haskapu) w poszczególnych częściach globu.

Aktualności

Współpraca związana z polskimi superowocami

Producenci owoców jagodowych intensywnie ze sobą współpracują. Jagodowe są zaliczane do tzw. superfruits, jest to żywność szczególnie korzystna dla naszego zdrowia i urody. Akcentowane są korzyści z ich regularnej konsumpcji. Podpowiada się filiżankę jako wielkość dziennego spożycia. Plantatorzy wspólnie stworzyli ciekawą ofertę handlową. Oferują świeże, sezonowe, polskie superowoce codziennie przez ponad pół roku.

Perły kuchni polskiej

Śniadanie długowiecznych, czyli owsianka

Od siedmiu lat owsiankę jadam na śniadanie. I każdego dnia, za każdym razem, kiedy połykam pierwszy kęs tego cudownego dania, rozczula mnie doskonały smak i zapach. To odczucie mogę porównać tylko do emocji, jakie towarzyszą miłości. Dzięki temu codzienna owsianka wspiera nie tylko moje ciało, ale i ducha.

Wolna strefa

Hela i Roman (cz. II)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here