Na wielu plantacjach jagody kamczackiej powoli zaczynają dojrzewać jej owoce. Jak co roku występuje duże zróżnicowanie jeśli chodzi o przewidywany termin zbioru, co uzależnione jest od lokalizacji plantacji w kraju (w niektóre lata wynosi nawet 3 tygodnie) oraz uprawianych odmian.

W towarowej uprawie jagody kamczackiej znajduje się jej wiele odmian, zarówno pochodzących z polskiej jak też z zagranicznej hodowli. Zarysowują się duże różnice jeśli chodzi o przeznaczenie ich owoców – inne odmiany nadają się na rynek przetwórczy, a jeszcze inne na deserowy. Nowe odmiany mają duże owoce (3–4 cm długości) i dobry smak. Jagoda kamczacka jest owocem klasy premium – świeże owoce są smaczne, przypominają w smaku kombinację smaków maliny, jeżyny, porzeczki i borówki. Są lubiana szczególnie przez dzieci. Lekka kwasowość tych owoców to też ich atut. Owoce są przeznaczone zarówno na rynek deserowy jak i przetwórczy. To co wyróżnia owoce jagody kamczackiej to ich niezwykłe właściwości prozdrowotne. Część z tych danych zebrał Tadeusz Kusibab z firmy Plantin. Informacje te potwierdzają, że owoce jagody kamczackiej to „superżywność”.

W tym roku nie ma już obaw o legalną sprzedaż w krajach UE owoców jagody kamczackiej. Przypominamy, że w grudniu 2018 roku owoce jagody kamczackiej (haskap) zostały wpisane przez Europejską Organizację ds. Bezpieczeństwa Żywności na listę nowej żywności, na mocy uchwały Parlamentu Europejskiego i Rady (EU) nr 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 roku. Więcej czyt: „Jagoda kamczacka zarejestrowana w UE jako tradycyjna żywność”.

Jak informuje Zbigniew Krzewiński, z firmy Licencjonowane Gospodarstwo Szkółkarskie Krystyna Krzewińska, część osób, która miała już wcześniej kontakt z owocami starych odmian jagody kamczackiej, może kojarzyć ich smak jako kwaskowaty, a nawet gorzkawy. Zupełnie inaczej smakują natomiast owoce nowych odmian – większość z tych osób, która je już spróbowała uważa ich smak za wyborny. Dlatego tak ważne jest by teraz, gdy jagoda kamczacka dociera do coraz większego grona konsumentów, oferować tylko owoce najwyższej jakości, wybranych odmian, które spełniają wymagania rynku deserowego.

Atrakcyjne pod względem wielkości i smaku owoce jagody kamczackiej

Ważne jest by zrywać tylko w pełni wybarwione i dojrzałe owoce o odpowiedniej ilości cukrów, gdyż tylko wtedy mają smak właściwy dla danej odmiany. Wyłącznie owoce, które osiągnęły pełną dojrzałość cechują się najwyższymi właściwościami odżywczymi i smakowymi oraz w pełni ukazują swój potencjał spożywczy.

Owoce jagody kamczackiej również bardzo dobrze się przechowują i dobrze sprzedają jako owoce deserowe, ale to dotyczy tylko niektórych odmiany takich jak np. ‘Vostorg’ czy ‘Aurora’, które mają nie tylko atrakcyjnie wyglądające i smaczne owoce, ale również właściwie zebrane mogą znajdować się w obrocie towarowych bez problemu nawet 7 dni i dłużej. Potwierdza to Piotr Poseł z plantacji Zdrowe Jagody, w jego opinii są to jedyne w jego ocenie odmiany spośród uprawianych, które spełniają wymagania rynku deserowego i tylko ich owoce trafiają do sprzedaży jak owoce deserowe.

Zebrane w odpowiedniej fazie owoce odmiany 'Vostorg’ w opakowaniach 250-gramowych

W Polsce zainteresowanie uprawą jagody kamczackiej, nagle i dynamicznie wzrosło, jednak nie zdążył się jeszcze wykształcić na nie rynek zbytu. Aby konsumenci chcieli kupować te owoce powinni mieć możliwość zakupić tylko jagody spełniające wymagania rynku deserowego. Tutaj jednak pula odmian spełniająca te wymagania jest ograniczona. Dlatego zarówno plantatorzy jak też handlowcy powinni bacznie zwracać uwagę zarówno na jakość jak też smak owoców ferowanych odmian. Wprowadzając natomiast do sprzedaży detalicznej owoce odmian o małej trwałości, niesmaczne, a co gorsza niedojrzałe lub zebrane kombajnem można bardzo szybko zniszczyć możliwości sprzedaży tych owoców jako deserowych.

Producenci owoców przemysłowych, powinni natomiast swoje owoce przerabiać na soki (tutaj też obserwuje się różnice smakowe) oraz docierać do piekarni, lodziarni lub innych podmiotów poszukujących super zdrowych owoców. Owoce te doskonale nadają się również do mrożenia, liofilizowania lub suszenia. Bardzo dobrze przyjmowane są również wina i mocniejsze alkohole produkowane z owoców jagody kamczackiej. Jagoda kamczacka jest również doskonała do produkcji suplementów diety, dzięki temu może znajdować się w ofercie aptek i sklepów ze zdrową żywnością.









Poprzedni artykułDzień Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa w Dąbrowicach
Następny artykułJagodnik 5/2019 już w sprzedaży

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj