Jagoda kamczacka smaczna i zdrowa

Rosnące w Polsce areały uprawy haskapu sprawiają, że jagody te stają się coraz to bardziej dostępne. To jedne z najwcześniejszych owoców jakie oferuje rynek. Nowe odmiany wydają owoce o dobrym smaku. Ich właściwości sprawiają z kolei, że mogą one stanowić cenne uzupełnienie zdrowej diety.

Owoc długowieczności

Haskap od dawna uznawany był przez Japończyków za pożywienie zdrowe. Określany jest niekiedy mianem „owocu długowieczności”. Przedstawiciele tego wyspiarskiego narodu utrzymują także, że spożywanie tychże jagód wpływa pozytywnie na wzrok. Owoce te są bogate w witaminę C i A. Posiadają także wysoką zawartość błonnika i potasu. Pierwsze próby uprawy haskapu w Polsce nie zawsze dawały obiecujące rezultaty. Jednak obecnie, dzięki wypracowanym metodom agrotechnicznym oraz bogatej ofercie odmianowej, pozyskiwany plon odznacza się dobrym smakiem. Wybornie też nadają się do przetwórstwa w gospodarstwach. Dżemy i soki z jagody kamczackiej zjednują sobie coraz to szersze grupy zwolenników.

Przetwarzanie wyprodukowanych w gospodarstwie owoców pozwala na uniezależnienie od cen dyktowanych przez zakłady przetwórcze

Właściwości prozdrowotne

Jagoda kamczacka jest owocem bardzo zdrowym. Ogromną jego zaletą jest bardzo wysoka zawartość antyoksydantów. To grupa związków chemicznych, które wykazują zbawienny wpływ na ludzki organizm. Fenole, antocyjany i bioflawonoidy pełnią różne role, a ich obecność w haskapie jest wyższa niż w innych popularnych w Polsce owocach.

ORAC – 13400 mmoli TE / 100 gms

Fenole ogółem – 1014 mg/100 gms

Antocyjany ogółem – 949 mg/100 gms

Bioflawonoidy ogółem – 887 mg/100 gms

Źródło: haskap.ca

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here