Dziś w Ożarowie Mazowieckim odbywa się druga Konferencja Kamczacka poruszająca wszystkie najważniejsze tematy związane z uprawą jagody kamczackiej. Bogata oferta wystawców i ciekawa tematyka wykładów sprawiły, że sala wykładowa wypełniona jest po brzegi. Blisko 500 osób uczestniczy w II Konferencji Kamczackiej.

Konferencja kamczacka porusza najważniejsze zagadnienia związane z tym nowym na sadowniczym rynku gatunkiem. Pierwszy panel wykładowy poświęcony był głównie odmianom i ich doborem na plantacje w Polsce. Wiele praktycznych obserwacji dotyczących nowych odmian przedstawili prelegenci z Polski – Tadeusz Kusibab i dr Katarzyna Król – Dyrek z Niwa Hodowla Roślin Jagodowych. Uzupełnieniem tych informacji był wykład dr Doroty Jarret z James Hutton Institute w Szkocji, która przedstawiał wyniki badań różnych gatunków jagodowych i odmian. Wskazała, że jagoda kamczacka jest owocem zawierjącym najwięcej antocjanów, przewyższając pod tym względem nawet czarne porzeczki. Tym samym owoc ten stanowi świetny surowiec do wielu zastosowań w przemyśle spożywczym.

Konferencja Kamczacka to również znakomita okazja do spotkania się z firmami dostarczającymi środki do produkcji i uprawy jagody kamczackiej. W wystawie towarzyszącej Konferncji uczestniczy około 40 firm. Nie brakuje fachowych rozmów i dyskusji, gdyż Konferencja Kamczacka to nie tylko duża dawka najnowszych informacji o uprawie jagody kamczackiej ale znakomita okazja do nawiązania wielu cennych znajomości i kontaktów. Dzięki temu można uprawić lepiej, zyskiwać wyższe plony i łatwiej zdobywać odbiorców na owoce.

Szczegółowa relacja z Konferencji Kamczackiej już niebawem na portalu i w czasopiśmie Jagodnik.